galéria megtekintése

Obama támogatja Clintont, de tizenkétmillió adu Sandersnél van

2 komment


Kőműves Anita

Az amerikai elnök éppen próbálja egyesíteni az előválasztásokon kettészakadt Demokrata Pártot a novemberi győzelem érdekében.

Soha senki nem volt ennyire felkészült az elnöki posztra – mondta ­Barack Obama amerikai elnök Hillary Clintonról, miután az előválasztási versenyen aratott győzelme után hivatalosan is támogatásáról biztosította. Jövő héten már együtt kampányolnak Wisconsinban. Az elnök eddig nem nyilvánított véleményt a demokrata előválasztási harcban, de most éppen próbálja egyesíteni az előválasztásokon kettészakadt Demokrata Pártot a novemberi győzelem érdekében. A bejelentést előtt Obama a fogadta Bernie Sanderst, a vermonti szenátor a találkozó után közölte: nem lép vissza, végigcsinálja a versenyt. Ám hozzátette, segíteni fog Clintonnak legyőzni Donald Trumpot.

Obama és Clinton 2008-ban, amikor egymás riválisai voltak a demokrata elnökjelöltségért tartott verseny során. Soha senki nem volt ennyire felkészült
Obama és Clinton 2008-ban, amikor egymás riválisai voltak a demokrata elnökjelöltségért tartott verseny során. Soha senki nem volt ennyire felkészült
Joshua Lott / Reuters

A demokraták gőzerővel dolgoznak a párt egyesítésén. Obama szerint jót tett a pártnak, hogy Clintonnak erős kihívója akadt, ám most már össze kell zárni. Meg kell győzni azt a közel 12 millió demok­rata szavazót, aki az előválasztásokon Sandersre szavazott, hogy novemberben voksoljon Clintonra. Sokaknak nem elég az érv, hogy ha otthon maradnak, akkor elnök is lehet Trumpból. Nekik egy olyan jelölt kell, aki forradalmat ígér, a jövedelmi egyenlőtlenségek radikális csökkentését, a pénzügyi világ hatalmának megnyirbálását.

 

Az ingyenes felsőoktatás, az állami egészségbiztosítás és a nagy bankok feldarabolásának programjával Sanders olyan lelkesedést volt képes kiváltani, mint Obama nyolc évvel ezelőtt. A hívei pedig dühösek, és az a lendület van bennük, amely a vagyonosok egy százaléka ellen indított térfoglaló mozgalmakat is fűtötte néhány éve. Őket kellene megnyernie Clintonnak, a mérsékelt progresszív jelöltnek, akit a washingtoni elit és a Wall Street emberének tartanak, s azt ígéri: nagyjából minden úgy megy majd tovább, mint az elmúlt nyolc évben.

Warren még sokat segíthet az árokbetemetésben
Warren még sokat segíthet az árokbetemetésben
Jonathan Ernst / Reuters

És itt nagyon jól jön majd Obama támogatása. Egy­kori választási programja balra helyezkedik el Clintonétól. Nagyon sok, az amerikai politikában radikálisan liberálisnak számító választási ígéretét nem tudta beváltani, ám még mindig sok fiatalt képes lelkesíteni – akik Sandersért rajongtak idén. Ráadásul Obamát „használni" a még csak nem is rejti magában a szokásos veszélyeket. Elnöksége nyolcadik évére a legtöbb elnök népszerűtlen, ám a Gallup szerint az ameri­kaiak több mint fele gondolja úgy, hogy Obama jól végzi a munkáját.

Obama és Clinton a Fehár Házban. Trump a közös ellenfél
Obama és Clinton a Fehár Házban. Trump a közös ellenfél
Joshua Lott / Reuters

A párt balszélét Elizabeth Warren, massachussettsi szenátor is segít majd behúzni Clintonnak. Warren gazdaságpolitikai elképzelései Sanderséivel rokonok. A vermonti szenátor jelenlegi táborából eredetileg sokan inkább Warrent látták volna szívesen Clinton kihívójaként. Ám úgy érezte, nem áll készen a feladatra. Most bejelentette: hamarosan támogatásáról biztosítja az egykori külügyminisztert, és alig várja, hogy teljes erővel nekimehessen Trumpnak.

És egyre többen vetik fel, hogy a liberálisok megnyeréséhez az lenne a legjobb, ha Warren lenne Clinton alelnökjelöltje, ám kérdés, hogy két nő képes lenne-e megnyerni a választást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.