galéria megtekintése

Százmillió eurókba fájhat Pozsonynak Bős visszavétele

Az olasz Enel társaság többségi tulajdonába tartozó Szlovák Villamos Művek (SE) hétfőn a saját honlapján tette közzé azt a levelet, amelyben az illetékes szlovák hatóságoktól engedélyt kér a bősi vízerőmű bérléséről és működtetéséről rendelkező szerződések és egyéb dokumentumok nyilvánosságra hozására.

– Az ügyben az utóbbi időben tendenciózusan annyi csúsztatás és féligazság hangzott el, hogy az átláthatóság és a tisztesség elve alapján elengedhetetlennek tartjuk a közvélemény tájékoztatását és a teljes igazság megismertetését – állapítja meg a közlemény.

A szlovák kormány és az Enel közötti kapcsolat először azért romlott meg, mert az olaszok több mint két évet késnek a magyar határhoz közeli, mohi (Mochovce) atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának befejezésével. Ráadásul az eredetileg meghatározott 2,8 milliárd eurós költség immár másfél milliárddal emelkedett.

A két fél közötti feszültség az elmúlt napokban tovább fokozódott, miután a szlovák rendőrség többször is razziát tartott az Enel pozsonyi irodáiban. Robert Fico kormányfő pedig bejelentette, hogy kabinetje jövő márciustól felmondja azt a bérleti szerződést, amely alapján az Enel harminc évig működtethette volna a bősi vízerőművet. A döntést azzal indokolta, hogy olaszok évek óta nem hajlandóak alapvető adatokat közölni, amelyek nyilvánvalóvá tennék, hogy a keletkezett hasznot a szerződésnek megfelelően osztják el.

 

– Ugyanez a társaság nem tájékoztatta a kormányunkat arról sem, hogy mikor tervezik a műtárgy nagyjavítását, amely a 710 megawattos teljesítményű létesítmény két évtizedes működését követően már felettébb időszerű – érvelt a szlovák kormányfő.

Robert Fico emlékeztetett arra is, hogy Mikulás Dzurinda kormánya 2006 márciusában hagyta jóvá a Szlovák Villamos Művek (SE) privatizálását. Többségi, 65 százalékos tulajdonrészt az Enel szerzett, amely ezért 839 millió eurót fizetett. A kisebbségi csomag az államé maradt. Egyúttal szerződést kötöttek az olaszokkal arról, hogy a bősi vízerőművet harminc évre bérelhetik. A haszon 65 százalékát a műtárgyat működtető, pozsonyi székhelyű Vízgazdálkodási Vállalat (VV) kapja, a többi az olaszokat illeti meg, akik így nyolc év alatt 340 millióhoz jutottak. Erre a külön egyezségre azért volt szükség, mert a bősi vízerőmű körüli szlovák-magyar jogi és anyagi természetű viták sem akkor, sem pedig azóta nem zárultak le.

– Meggyőződésünk szerint ez a bérleti szerződés sérti a nemzetközi jogot, ezért eleve érvénytelen. Előző kormányom ilyen jogorvoslati kérelemmel már 2007-ben az illetékes szlovák bírósághoz fordult, amely azonban máig sem hozott végérvényes döntést. Emiatt döntöttünk a bérleti szerződés felmondásáról – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Az Enel közleményben cáfolta a kormányfőt, s bejelentették, hogy a bécsi döntőbírósághoz fordulnak jogorvoslatért és kártérítésért. Alighanem érveik igazolására kérik most a bősi vízerőművel kapcsolatos valamennyi dokumentum nyilvánosságra hozatalát.

A szlovák szakértők többsége váratlannak és kockázatosnak tarja a Fico-kabinet döntését, mert ha elveszítik a pert, akkor Szlovákia több száz millió eurós kártérítést fizethet, ráadásul a turbinák jövőre esedékes nagyjavításának 54 millió euróra becsült költségét a kiebrudalt olaszok helyett a pozsonyi cég fizetheti. Nem tartják szerencsésnek azt sem, hogy a kormányfő a nyilvánosság előtt három okot említett, amely miatt felmondták a bérleti szerződést, ám a hivatalos levélben indoklás nélkül szakítottak az olaszokkal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.