galéria megtekintése

Nyaralók a pokolból

0 komment

NOL

Több száz, többségében szíriai menekült érkezett szerdán a görög turistaparadicsomnak számító Kosz szigetére, ahol egy elhagyatott szállodában töltik majd éjszakáikat, miközben menedékjogra várnak.

Az elmúlt két napban mintegy 1200 migráns érkezett az Égei-tengeren, túlzsúfolt gumicsónakokon Koszra. Néhány menekült partot érve térdre borult, és imádkozni kezdett a szerencsés utazás után, de volt olyan anya is, aki "szelfit" készített telefonjával a partra szállás pillanatában – számol be a Daily Mail. A lap szerint tucatnyi migráns érkezett más görög szigetre is – így Leszboszra, Híoszra és Farmakoniszira – az elmúlt napokban.

Partot érő menekültek Kosz szigetén
Yannis Behrakis / Reuters

Közelsége miatt Olaszország után a gazdasági válságban szenvedő Görögország azoknak a menekülteknek a fő úti célja, akik nagyrészt a háború sújtotta Szíriából érkeznek. Idén már mintegy harmincezer menekült szállt partra a görög szigeteken.

 

A Koszon kialakult helyzet nagy aggodalomra ad okot, mivel a szigetre észrevétlenül szivárognak be az embercsempészek hajóin utazó migránsok, akik fejenként akár 800 eurót (közel 250 ezer forintnak megfelelő összeget) is hajlandóak fizetni azért, hogy Európába jussanak. Az út mindössze körülbelül húsz percig tart, ha a törökországi Bodrum kikötővárosban szállnak vízre.

Nyomortanya a szabadság földjén
Yannis Behrakis / Reuters

A menekültek nyomorúságos körülmények között, matracokon és sátrakban alszanak a koszi Captain Elias hotelben és környékén. Az egykor fényűző szálloda, ahol a menekülteket elszállásolták, ma már romokban hever, a bevándorlók pedig abban reménykednek, hogy a szigetről Nyugat-Európába juthatnak majd. A rendőrség épülete is menekülttáborrá vált, miután 200 bevándorlónak nem volt máshol aludnia. Tucatnyian vertek sátrat a kapitányság udvarán.

Európai tisztségviselők attól tartanak, hogy a gazdasági problémákkal küszködő Görögország szabadjára enged egy menekülthullámot, és a bevándorlók az Európai Unió többi országába is eljutnak. Görög politikusok korábban azzal fenyegetőztek, hogy utazási papírokat állítanak ki körülbelül 10 ezer bevándorlónak, ha az EU nem enyhít az Athénra erőltetett megszorításokon.

Törökországban jelenleg mintegy kétmillió menekült tengődik, akik közül több ezren továbbállnának, Bulgária és Görögország felé véve az irányt. Szófia és Ankara már több óvintézkedést hozott ennek a megakadályozására, de úgy tűnik, az embercsempészekkel szemben egyelőre tehetetlenek. A menekülthullám mellett attól is tartani lehet, hogy a migránsokkal együtt az Iszlám Állam tagjai is Európába juthatnak a zsúfolt csónakokon.

A török, a bolgár és görög hatóságok már régóta egyeztetnek arról, hogy közös határrendészetet hozzanak létre, amelynek keretében rendőri egységeket járőröztetnének a kritikus határrészeken. Rumjana Bacsvarova bolgár belügyminiszter azt mondta, a megállapodással biztosítják a szorosabb együttműködést a három ország között. Bulgária és Törökország központot állít fel Kapitan Andrejevo határállomáson, amely a két országon kívül Görögországgal is határos.

Partraszállás
Yannis Behrakis / Reuters

Az EU vezetői áprilisban tartottak csúcstalálkozót, amelyen egy lehetséges megoldást javasoltak a közel-keleti és észak-afrikai embercsempészetre és a konfliktus sújtotta országokból érkező menekülthullámra. Az EU azt várja tagállamaitól, hogy vegyék ki részüket a migrációs problémából, és az Európai Bizottság javaslata alapján egy kvóta szerint fogadják be a migránsokat.

Menekültek hazánkba is jönnek

Magyarországnak uniós tagállamként ki kell vennie a részét a védelemre szoruló menedékkérők befogadásából. Hogy mennyi embertől fél a kormány, azt  korábbi cikkünkből megtudhatja >>>

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációért felelős görög biztosa kedden Athénban tárgyalt a görög kormánnyal a menekültügyről. Görögország több anyagi támogatást kért az EU-tól, hogy meg tudjon birkózni a menekülthullámmal.

Menekültszálló a paradicsomban
Menekültszálló a paradicsomban
Yannis Behrakis / Reuters

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerdán kijelentette: Európának többet kell tennie a Földközi-tengeren átkelő menekültekért. A főtitkár szerint fokozni kell a keresésre és mentésre tett erőfeszítéseket. 2014-ben mintegy 218 ezer ember vágott neki a vízi útnak, közülük 3500-an vesztek a tengerbe. Szakértők szerint idén ez a szám magasabb lehet: májusig már körülbelül 1700 ember lelte halálát a hullámok között.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.