A bevándorlókkal együtt néhány terroristát is befogadhatunk

Legalábbis erre enged következtetni a líbiai kormány tanácsadójával készült interjú. Abdul Basit Haroun azt állítja, a bevándorlókkal teli lélekvesztőkön az Iszlám Állam fegyveresei is elrejtőznek, és az európai hatóságok már azt sem tudják, ki az igazi menekült, és ki nem.

Haroun a BBC-nek beszélt arról, hogy az embercsempészek a Földközi-tengeren Európa felé vergődő csempészhajókra dzsihadistákat visznek fel. A líbiai tisztségviselő elmondása szerint a az embercsempészek működésének is ez a feltétele – és az, hogy a bevételük felét odaadják a szunnita szélsőséges szervezetnek.

Földközi-tengeren átkelő menekültek Olaszország partjainál. Nem tudhatják, ki a terrorista és ki nem az (Képünk illusztráció)
Földközi-tengeren átkelő menekültek Olaszország partjainál. Nem tudhatják, ki a terrorista és ki nem az (Képünk illusztráció)
Tony Gentile / Reuters

A néhai diktátor, Moammer Kadhafi 2011-es bukása óta Líbiában a politikai káosz az úr, amelyet az Iszlám Állam ki is használ. Térnyerésének volt a jele az a tömeges kivégzés is, amelyet áprilisban hajtottak végre. A dzsihadisták harminc etióp keresztényt lőttek le vagy fejeztek le az észak-afrikai ország partjain.

Bár a Iszlám Állam emberei – mesélte Haroun a BBC Radió 5-nak – a menekülthajókon többnyire elkülönülnek azoktól a reménybeli bevándorlóktól, akiket a jobb élet csábítása indít útnak, az európai határokon a tisztségviselők nyilvánvalóan nem tudják megmondani, ki lehet terrorista és ki nem. Az év elején az Európai Unió határ-ellenőrzési ügynöksége, a Frontex is figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam dzsihadistái ezeket a menekülthajókat használhatták fel ahhoz, hogy eljussanak Európába. Az ENSZ becslései szerint csak ebben az évben mintegy 60 ezer ember próbált meg átkelni a Földközi-tengeren, akik közül több ezren a vízbe fulladhattak.

A legnagyobb tragédia április közepén történt, amikor az olasz Lampedusa szigetétől 210 kilométernyire több mint 700 ember esett a vízbe és több százan meghaltak. Május első hétvégéjén 5800 menekültet mentettek ki a Földközi-tengerből.

Az Európai Bizottság javaslata szerint 20 ezer menekült számára tennék lehetővé a letelepedést. Az Európai Unió története során először lépteti életbe a migrációs vészhelyzetre szolgáló mechanizmust. A javaslat alapján minden uniós tagállamnak szolidaritást kell vállalni a menekültekkel. Magyarországra 307 ember jutna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.