galéria megtekintése

Novellákra és versekre vágynak a menekültek

4 komment

NOL

Templomok, mecset, üzletek, kisebb éttermek, egy bár, szabadtéren dolgozó borbélyok, kerékpárszerelő műhely, iskola és most már egy könyvtár is működik a calais-i dzsungelben. Utóbbiban bárki elolvashatja A Gyűrűk urát, Gillian Flynn Holtodiglan című könyvét, de akadnak mesekönyvek és szótárak is.

„Épp hogy megnyílt a könyvtár, és nagyon érdekes, hogy az itt élő emberek mit szeretnének olvasni - novellákat és verseket kérnek például, de szükségünk lenne francia-pastu és pastu-angol szótárra is, valamint eritreaira, valamint a menekültek anyanyelvén írott könyvekre is” - mondta a tanárként dolgozó brit Mary Jones Roger Tagholmnak, a Publishing Perspectives újságírójának.

A Dzsungel látképe
Regis Duvignau / Reuters

A korábban Wales-ben, most pedig Amiens-ben élő nő álmodta meg, majd hívta életre a burjánzó calais-i dzsungel első könyvtárát. Mint mondja,  a Sangatte-i menekülttábor bezárása után is figyelemmel követte a Franciaországon keresztül utazó menekültekkel kapcsolatos híreket, és a Csatorna-alagút franciaországi bejáratához közeli, több ezer menekültnek otthont adó táborba is mindig hozott ezt-azt. 

 

Telefontöltés a táborban
Telefontöltés a táborban
Peter Nicholls / Reuters

Nem érte be azonban ennyivel. Valódi, gyakorlati segítséget szeretett volna nyújtani az embereknek, így jött a könyvtár ötlete. „Az itteni emberek nagy része iskolázott - ki akarnak jutni innen, olyan könyveket szeretnének olvasni, amelyek segítenek nekik megtanulni angolul írni és olvasni, hogy munkát tudjanak keresni és ki tudják tölteni önállóan a szükséges formanyomtatványokat” - jegyzi meg Jones. „Azt tervezem, hogy felveszem a kapcsolatot a brit Open Universityvel, hátha tudnak segíteni. Azt szeretném, ha idővel a menekültek maguk működtetnék ezt a helyet, hogy ne is legyen rám szükségük” - teszi hozzá.

A menekültek között rengeteg az iskolázott ember
A menekültek között rengeteg az iskolázott ember
Juan Medina / Reuters

Az Etiópiából származó  Kahasay eközben épp a könyvek között csemegézik. Stephen King halálsoron című regényére esett a választása. Hat hete él a Dzsungelben, fárasztó, megterhelő úton van túl, szeretne kicsit megpihenni. „Etiópiából Szudánba, aztán a szaharán át Líbiába mentem. Onnan hajóval érkeztem Olaszországba, majd vonattal ide. Nagy-Britanniába szeretnék menni - már rengetegszer próbálkoztam, vonatokra és teherautókra próbáltam felugrani...” - meséli. 

A többség nem Nagy-Britanniába vágyik

Az év első négy hónapjában több mint negyed millóan folyamodtak menekültstátusért az unió tagállamaiban, ám csak töredékük, tízezernél is kevesebben tették ezt Nagy-Britanniában, noha az EU teljes népességének több mint a tizede él itt.

A Dzsungel olyan, mint egy falu. A maga módján szervezetten működik, van benne két templom, egy mecset, különböző üzletek, fodrászok, van, aki biciklikereskedést és -szervizt üzemeltet. A különféle nemzetiségű emberek próbálnak honfitársaikhoz közel maradni, így az afgánok, szírek, szudániak és eritreaiak jól elkülönülnek egymástól. Az egyes "kerületeket" a különféle anyagokból tákolt kunyhókra aggatott nemzeti színű zászlók választják el egymástól.

Próbálnak a sajátjaik közelében maradni a tábor lakói
Juan Medina / Reuters

A könyvek mellett a játékok nyújtanak némi örömet az átmenetileg itt élők számára. Nagyon népszerű a dominó, de a kártyajátékok és a társasok is nagy népszerűségnek örvendnek - ezekből sincs túl sok.

„Szeretném azt mondani, hogy az Eritreából származó, hatéves Abel megragadta a könyveket, amiket hoztam és azonnal megmutatta az anyukájának, de hogy őszinte legyek, a müzliszelet érdekelte őt leginkább. Megfogta a csomagot és egyszerűen sugárzott a boldogságtól, aztán pedig - és ez volt a legmegindítóbb - továbbment és megosztotta a finomságokat a közelében lévő felnőttekkel” - írja riportjában Roger Tagholm.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.