galéria megtekintése

Futok a tömegben a gyerekekkel, és nagyon félek - szemtanúk beszámolói Nizzából

5 komment

Tekebábukként dőltek el az emberek, akik a 25 tonnás teherautó útjába kerültek tegnap Nizzában. Nyolcvannégyen vesztették életüket, a szemtanúk sosem látott borzalmakról, csatatérre emlékeztető vérengzésről beszélnek.

Reggelre a hatóságok kordonokkal körbekerítették a területet, próbálták elzárni a kíváncsi szemek elől a tömegmészárlás helyszínét,  ám a Reuters tudósítása szerint a lyukakon át látni lehet a takaróval borított holttesteket, a járdára száradt vért, összetört babakocsikat és az elejtett szendvicseket.

Jean-Pierre Amet / Reuters

"Mint a fűnyíró, úgy tarolta le az embereket. Horror volt" - mondta a France Info rádiónak Eric Ciotti parlamenti képviselő.

"Láttam, ahogy meghalnak az emberek. És egyszer csak megállt az autó, tőlünk öt méterrel. Láttam egy nőt, aki elveszítette a fiát, ott feküdt előtte és vérzett" - mondta a Reutersnek egy járókelő, Franck Sidoli sokkos állapotban.

Egy nizzai újságíró, Damien Allemand a tűzijátékot nézte, amikor a teherautó a tömegbe hajtott. "Láttam, amint emberek tekebábukként repülnek a levegőbe. Olyan zajokat és kiáltásokat hallottam, amelyeket soha nem fogok elfelejteni" - írta Allemand, aki egy kávézóban keresett menedéket. "Amikor onnan kimerészkedtem, ötméterenként holttesteket láttam, végtagokat. ... vért. Nyögéseket hallottam." Allemand szerint a strandon szolgálatot teljesítő vízimentők értek a helyszínre először. A túlélőknek vizet vittek, a halottakat pedig törülközőkkel takarták le.

 
Eric Gaillard / Reuters

"Annyira boldogok voltunk, egész éjjel ünnepelni akartunk" - mondta a Reutersnek a 20 éves Fanny egy nizzai kórházban. "És akkor láttam, hogy jön felénk a teherautó cikkcakkban. Oldalra lökött. Amikor kinyitottam a szemem, ismeretlen arcokat láttam és elkezdtem segítségért kiabálni." Ő szerencsésen megúszta az esetet, de több barátja súlyos sérüléseket szenvedett és még az interjú időpontjában is operálták őket.

"Cikkcakkban ment, nem lehetet tudni, merre fordul" - mondta egy nizzai lakos, Wassim Bouhlel a BBC-nek. "A feleségem egy méterre volt tőlem... meghalt. A teherautó mindent letarolt, fákat, villanyoszlopokat. Soha nem láttunk még ilyet. Néhányan felugrottak az autó ajtajára, megpróbálták megállítani" - mondta.

Sokan meséltek arról is, hogy amint megállította a járművet, a támadó tüzet nyitott. "Mondtam is a barátaimnak, hogy ez nem olyan mint egy tűzijáték, ez olyan, mint amikor Bejrútban lőnek" - mondta egy turista, Lucy Nesbitt-Comaskey a Sky Newsnak. Ő épp egy étteremben ült, és a lövések hangja után arra lett figyelmes, hogy az utcáról tömegek menekülnek be az étterembe. A tulajdonosok pedig hangosan bíztatták őket, hogy jöjjenek befelé és ne menjen ki senki.

"Nizzában futok a tömegben a gyerekekkel és nagyon félek. Soha többé nem viszem a gyerekeket nyilvános rendezvényekre. Végre visszaértünk a hotelbe. Utálom ezt az egészet!" - írta a Twitteren a londoni jogász, Harjit Sarand.  

Tarubi Wahid Mosta a Facebookra tett fel egy videót, amelyben megmutatja a tömegmészárlás helyszínét. Elmondta, hogy az egyik áldozat kiskutyáját magához vette. "Majdnem ráléptem egy holttestre, szörnyű volt. Úgy nézett ki az egész, mint egy csatamező" - mondta. Mosta szerint sok családtag órákon át a helyszínen maradt, halott és végtagjait vesztett szeretteik mellett, sokszor kezüket fogva. "Nekik nem is lehet mit mondani, vigasztalni is képtelenség őket."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.