galéria megtekintése

„Nem vagyunk hajlandóak megbocsátani a nemzetünk nevében elkövetett bűnöket”

7 komment

NOL/MTI

A második világháború áldozatait gyászolni kell, és emléküket nem szabad ideológiai harcokban felhasználni - mondta a német államfő pénteken Drezdában a szászországi nagyváros ellen az angolszász szövetségesek által végrehajtott bombázások 70. évfordulóján rendezett ünnepségen.

Joachim Gauck a nemzetközi együttműködéssel, mások mellett brit polgárok segítségével újjáépített Frauenkirche (Miasszonyunk temploma) előtt összegyűlt tömeghez intézett beszédében kiemelte: „Nem akarjuk, hogy ideológusok zsákmánya legyen a Drezdában és más lebombázott városokban elszenvedett kín", és "nem élünk vissza az áldozatok emlékével világnézeti vitákban". Az áldozatok méltóságát csak az őszinte gyász őrizheti meg - mondta a német államfő a német-brit megbékélés jelképeként számon tartott templomnál, amelyet többek között a német légierő által 1940-ben lerombolt angliai Coventry - Drezda testvérvárosa - lakosságának jelentős anyagi támogatásával építettek fel újra Németország újraegyesítése után.

Gauck pénteken a Frauenkirchében beszéd közben. Hosszú az árnyék
Gauck pénteken a Frauenkirchében beszéd közben. Hosszú az árnyék
David W Cerny / Reuters

A szövetségesek 1945. február 13-án és 14-én három hullámban bombázták az egyik legszebb német várost, az „Elba menti Firenzét", a támadásban megsemmisült a barokk belváros, és a legutóbbi tudományos adatok szerint meghalt nagyjából 25 ezer ember.

Drezda a német szélsőjobboldali, neonáci szubkultúra egyik zarándokhelye és a menekült-, bevándorló- és iszlámellenes, Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom központja. A bombázás évfordulóján szélsőjobboldali csoportok rendszeresen tartanak tüntetéseket, és ezeken olyan beszédek hangoznak el, amelyek szerint a hivatalos adatok hamisak, valójában több százezer embert pusztítottak el a szövetségesek, és akciójuk a németek ellen elkövetett népirtás része volt.

 

A hetvenedik évfordulón nem volt nagyobb szélsőjobboldali tüntetés, viszont több ezren élőláncot alkotva tüntettek az áldozatok emlékével visszaélő történelemmagyarázat ellen, a megbékélés, a tolerancia és a béke mellett. A gyertyás felvonuláson Joachim Gauck is részt vett.

A demonstráció előtt a Frauenkirchében állami megemlékezést tartottak, amelyen több mint ezer német és külföldi vendég, köztük Justin Welby, Canterbury érseke és Eduárd kenti herceg vett részt.

Az ünnepség fő szónoka Gauck volt, aki hangsúlyozta: „Tudjuk, hogy ki kezdte el a gyilkos háborút, és nem feledkezünk meg a németek által folytatott háború áldozatairól akkor sem, ha itt és most a német áldozatokról emlékezünk meg." A német államfő kiemelte:

„A megemlékezés általunk gyakorolt formája ma, és már évek óta nem azon a szabályon alapul, hogy az első a haza becsületének védelme, és „nem vagyunk hajlandóak letagadni vagy megbocsátani a nemzetünk nevében elkövetett bűnöket és eltévelyedéseket".

Hozzátette, hogy a németek többsége megvált az „áldozat önképtől", amelyet a háború után sokan magukévá tettek, „önsajnálatba merülve, elzárkózva a németek áldozatainak szenvedésétől". Az utóbbi évtizedek nyomán már „tudjuk, hogy felszabadítja magát", aki szakít a saját sorsára csőlátásszerűen összpontosító hozzáállással, hiszen így „megtanulja szélesebb, történelmi összefüggések között szemlélni magát és fogékony lesz a mások sorsa iránt" - mondta Gauck. Sehol sem próbálták a szenvedést úgy kiaknázni, mint Drezda esetében. A történelem meghamisítása még a náci uralom alatt kezdődött, az NDK alatt folytatódott, és még ma sem hagy fel vele néhány holdkóros. – tette hozzá. Mint fogalmazott, néha ugyan tapasztalható még versengés az áldozatok különböző csoportjai között, de egyre inkább sikerül a humánum alapján álló megemlékezés, amely megóvja mindazt, ami emberré teszi az embert: a méltóságot és az együttérzés képességét.

„Egy ország, amely a népirtás borzalmáért felel, nem számíthatott arra, hogy büntetlenül és sebek nélkül kerülhet ki a háborúból, amelyet kirobbantott. Tudjuk, ki kezdte el a gyilkos háborút. Ezért sem akarjuk és nem is fogjuk soha elfelejteni a német hadviselés áldozatait, amikor a német áldozatokra emlékezünk. Ha a sebeket nem hagyunk begyógyulni, az ellenségesség sem múlhat el. Ha a haragot tápláljuk, a bosszú és elégtétel iránti vágy növekedni kezd”

– vélte Gauck, hozzátéve, hogy a németek megtapasztalták és megtanulták, hogy az ember olyan lény, amely sokféle kudarcai és romboló potenciálja ellenére az őszinte és tiszteletteljes emlékezés révén nagy dolgokra is képes: emberi együttélésre, megértésre és békére" - mondta Gauck a több közszolgálati televízióban közvetített megemlékezésen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.