galéria megtekintése

Nem sietik el a reformot

0 komment


Szőcs László

A katolikus egyház számára is megkerülhetetlenek a modern élet olyan kérdései, mint az újraházasodottak áldoztatása vagy a homoszexuális hívek helyzete – derül ki a vatikáni püspöki szinódus záródokumentumából. De az is, hogy a többség egyelőre a fékpedált nyomja a jövő évi „rendes” szinódus előtt.

„Katolikusnak neveltek, katolikus iskolába jártam, és az Opus Dei (katolikus lelkiségi mozgalom, prelatúra – a szerk.) egyetemén, kommunikáció szakon végeztem Caracasban. Mikor azonban tinédzserként tudatosult bennem, hogy meleg vagyok, úgy véltem, nem vagyok méltó Istenre és a mennyre. Ezért tehát úgy döntöttem: teljesen hátat fordítok a hitemnek." A venezuelai José, akinek vallomása a katolikus melegek egyik internetes oldalán olvasható, csak egyetlen a hívők azon tömegéből, akiknek rendezetlen a helyzete az egymilliárd főt számláló világegyházon belül.

A pápa és a bíborosok VI. Pál boldoggá avatása után
A pápa és a bíborosok VI. Pál boldoggá avatása után
Tony Gentile / Reuters

Egy darabig még az is marad. A két héten át, mintegy kétszáz püspök részvételével megtartott szinódus szombaton közzétett záródokumentuma meglehetősen óvatosan fogalmaz a kényes kérdésekben. E ez utóbbiakat nem kétharmados, hanem egyszerű többséggel fogadták el. Mindenesetre konzervatívabban, mint azt a különböző felfogásokat, irányzatokat érzékeltető, egy héttel ezelőtti felszólalásában Erdő Péter bíboros, főrelátor kifejtette.

A Vatikán honlapján olaszul követhető elfogadott szövegrész (amelyet az egyházi méltóságok 118:62 arányban hagytak jóvá) Erdőével szemben már nem tesz említést arról, hogy a „homoszexuálisok" (a Szentszék az olasz sajtóban is közkeletű „melegek" helyett következetesen ezt az elnevezést használja) értékeket vinnének a keresztény közösségbe. Annyit azonban elismer, hogy „tisztelettel és érzékenységgel kell fogadni a homoszexuális irányultságú férfiakat és nőket", egyébként összhangban azzal, ahogyan korábban Ferenc pápa fogalmazott velük kapcsolatban.

 

A pápa az 1963 és 1978 között az egyház élén állt elődje, VI. Pál vasárnapi boldoggá avatási szertartásán, amely egyben a szinódust is lezárta, amellett foglalt állást, hogy nem szabad megrettenni a kihívásoktól. Katolikus melegszervezetek csalódással fogadták a záródokumentum visszafogottságát. Mások viszont úgy látják, „beindult valami" a bíborosok között, akik egy év múlva új, „rendes" szinóduson vitatják meg e kérdéseket.

Az eltérő hangsúlyok kiütköznek azokból az interjúkból is, amelyeket a római La Repubblica a napokban Vatikánvárosban készített befolyásos bíborosokkal. A reformisták közé sorolt, és régebben a pápaesélyesek között is emlegetett 81 éves Godfried Danneels, Belgium volt prímása úgy fogalmazott: „A homoszexuálisok olyan személyek, mint a többiek, és tiszteletben részesülnek. Emberek, mint mi mindannyian. A katolikus egyház, tudjuk ezt, nem fogadja el a homoszexuálisok közötti házasságot, de vannak olyan szerződések, amelyeket az államok el akarnak ismerni, anélkül, hogy valódi házasságokról beszélnénk... Ezeket helyes elismerni."

A visszavonult pápa, XVI. Benedek vasárnap. Eltérő hangsúlyok
A visszavonult pápa, XVI. Benedek vasárnap. Eltérő hangsúlyok
Tony Gentile / Reuters

A német Walter Brandmüller (85), aki egyébként kamaszként tért át a református hitről, ugyanakkor azt hangsúlyozta inkább: a homoszexuálisokat az egyház tanítása szerint tisztelettel, részvéttel és tapintattal kell fogadni, de „a homoszexuálisokat is ugyanúgy az önmegtartóztatásra szólítjuk fel, mint önmagunkat is mind". „Nemet mondunk a bűnre, karunkat tárjuk a személy felé", foglalta össze álláspontját Brandmüller, aki az elváltak, majd (polgári hatóság előtt) újraházasodottak áldoztatásával kapcsolatban is konzervatív nézeteket vall.

A pápa a katolikus hívek körében. A püspökök között nem anníyira népszerű
A pápa a katolikus hívek körében. A püspökök között nem anníyira népszerű
Tony Gentile / Reuters

Szerinte nem részesülhetnek az eucha­risztiából (az oltáriszentségből), „mert az általuk választott életmód folyamatos ellentétben van Jézus tanításával". Az ezzel a kérdéssel foglalkozó szövegrész, amely egyébként a legkisebb többséget (104:74) kapta a püspökök körében, nem sok jóval biztatja az újraházasodottakat.

Hacsak azzal nem, hogy – mint az a Vatikán honlapján olvasható –„a szentségekhez való esetleges hozzájutásukat a bűnbánat útjának kell megelőznie, az egyházmegyei püspök felelőssége mellett".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.