galéria megtekintése

Nem kell átadni „vörös Bécset” a szélsőjobbnak

4 komment

Harta Berta, Bécs

Bécsben a vörös–zöld koalíció folytatását hozták a vasárnapi helyhatósági választások. A szociáldemokrata párt (SPÖ) – amely az elmúlt hetven évben töretlenül vezette a tartományi jogú osztrák fővárost – a szavazatok 39,5 százalékát szerezte meg az öt évvel ezelőtti 44,3 százalékkal szemben (az adatok számok nem véglegesek, a levélben szavazók adatait csak hétfőn összesítik). A zöldek 11,7 százalékot kaptak a korábbi 12,6 százalékkal szemben. Ketten elegendőek az abszolút többséghez, a száztagú bécsi parlamentben együttesen 54 mandátummal rendelkeznek.

Annak ellenére, hogy mindkét párt, de főleg az SPÖ elég erőteljesen elmaradt a 2010-es eredményétől, az öröm elmondhatatlan. A tét ugyanis az volt, hogy a szociáldemokraták meg tudják-e tartani első helyüket vagy kénytelenek a „vörös Bécset” átadni a szélsőjobboldali Szabadságpártnak (FPÖ).

Kettejük között éleződött ki a kampányharc, méghozzá egyetlen kérdésben, a menekültek kezelésében. A 66 éves polgármester, az SPÖ egyik kulcsfigurájának számító Michael Häupl – aki 1994 óta áll a városháza élén – markáns menekültbarát politikát folytatott. Álláspontja szerint a döntően Németországba igyekvő menekülteket, amíg az osztrák fővárosban tartózkodnak, humánus elbánásban illik részesíteni. Annak a töredéknek, aki a 200 ezer átutazóból Bécsben akar maradni, ha a menekült kritériumoknak megfelel, letelepedést és munkát kell adni.

 

Vetélytársa, a 21 évvel fiatalabb Heinz-Christian Strache viszont az Orbán Viktor által képviselt magyar megoldást tartja követendőnek. Az FPÖ elnöke Ausztria keleti határára kerítést, Bécsbe több rendőrt követel, a jogos menekülteknek is csak meghatározott időre adna tartózkodási lehetőséget. Általában is a hagyományos osztrák világ megvédését hirdeti, leépítené a külföldieknek nyújtott szociális juttatásokat, tiltaná a belvárosban a koldulást. (Az FPÖ nem csupán a menekültekkel szemben foglalt el az SPÖ-vel ellentétes álláspontot, de a bécsi munkáskerületekben is átvette a kis jövedelmű rétegek képviseletét.)

Mindenki ünnepel. Häupl (balra) és Strache az első becslések után
Mindenki ünnepel. Häupl (balra) és Strache az első becslések után
Heinz Peter Bader / Reuters

A most begyűjtött 31 százalék az FPÖ történetében a legjobb eredmény (2010-ben 25,8 százalékot ért el a párt), s meghaladja a szeptember végén Felső-Ausztriában, az ottani tartományi választáson beállított 30,4 százalékos rekordot. Strache a választási kampányban azt mondta, hogy kizárólag polgármesterként „foglalná el” Bécset. Mivel ez nem sikerült, marad az FPÖ vezetője, s az országos politika egyik irányítója.

Az intenzív választási kampányban Häupl polgármester Strache ellenpontjaként lépett fel. E törekvésében a többi párt olyan erővel támogatta, hogy elemzők szerint saját szavazataik egy részét is akarva-akaratlanul az SPÖ-nek juttatták. A zöldek pozíciója keveset romlott, az Ausztriát a szociáldemokratákkal nagykoalícióban kormányzó Néppárt (ÖVP) viszont 14 százalékról 9,2 százalékra süllyedt, soha ilyen jelentéktelen nem volt a fővárosi pártpalettán. Sikerült viszont, méghozzá 6,2 százalékos hányaddal bejutni az osztrák parlamentben is jelenlévő liberális Neos nevű pártnak a fővárosi törvényhozásba. Ez azért nagy öröm, mert a legutóbbi három önkormányzati választást elbukták.

Soha ekkora tétje nem volt a bécsi politikai erőpróbának, amit a korábbinál nagyobb, 72 százalékos választási részvétel is mutat. Strache, a többi jelölttel ellentétben csak délután adta le szavazatát, s olyan sokan álltak előtte, hogy csak húszperces várakozás után jutott az urnához. Más uniós országok Bécsben élő állampolgárai csak a 23 bécsi kerületben voksolhattak, a város szintjén azonban nem. Így állt elő, hogy 1,4 millió szavazásra jogosult voksolt a kerületekben, míg a város szintjén 1,1 millióan, közöttük minden 16 éven felüli városlakó.

Hatalmas nemzetközi figyelem követte a voksolást, Ausztria az első nyugati ország, amelynek fővárosában a menekültáradat kirobbanása óta választásokat tartottak. A kérdés mindenütt az: a beáramlás mennyire tolja a szélsőjobb felé az erőviszonyokat. Bécs évek óta a világ legélhetőbb városa címmel bír. A vörös-zöld önkormányzat szervezése nyomán a bécsiek menekültekkel legfeljebb a pályaudvaron találkozhattak. Ezért sem könnyű megmondani, hogy a baloldal győzelme általánosítható-e.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.