galéria megtekintése

Nehezen halványul a tetovált horogkereszt

NOL

Svédországban egyre nagyobb aggodalommal figyelik a szélsőjobboldali Svéd Demokraták előretörését. A jövő évi márciusi választások tükrében a bevándorlásellenes párt egyre tudatosabban csiszol a retorikáján, ám szakértők szerint a szélsőjobbnak egyre több radikális támogatója akad a skandináv országban.

Johan tinédzserként ismerkedett meg a szélsőjobboldali eszmékkel. Az igazi neve elhallgatását kérő férfi egy stockholmi középosztálybeli családból származik, és emlékei szerint kamaszként a barátai vagy drogozni kezdtek, vagy skinheadek lettek. Ő az utóbbit választotta. Hamarosan az egyik legradikálisabb európai neonáci csoport, a Svéd Ellenállási Mozgalom tagja lett.

Neonáci és antifasiszta tüntetők összecsapása Stockholmban.
Neonáci és antifasiszta tüntetők összecsapása Stockholmban.

„Egyszerűen dühös voltam. Rengeteg harag volt bennem akkoriban" – mesélt a BBC munkatársának arról, hogy miért csatlakozott a szervezethez. „A suliban nem teljesítettem jól, a verekedés és a balhék azonban vonzottak. Így kerültem be a mozgalomba. Ez volt az, amit igazán élveztem" – magyarázta Johan, aki röviddel a csatlakozás után már érzékelte az intő jeleket. A fiatal kamaszt már az első időszakban is aggodalommal töltötte el, amikor a barátai a náci Németországban bevett technikákat kezdték alkalmazni, és lemérték a tagok koponyáját, hogy megállapítsák ki „igazi árja", és ki nem.

 

Johan ennek ellenére nem szakított a mozgalommal, és a biztatásukra beszerzett egy fegyvert is, amit mindig magánál tartott. Ez lett a veszte, ugyanis miután előrántotta egy utcai verekedés során, két és fél évre börtönbe zárták.

A '90-es években mindeközben egyre hangosabbak lettek a szélsőjobboldali csoportok. Ennek megfékezése érdekében indították útjára norvég mintára az Exit Sweden nevű kezdeményezést, amelynek célja az volt, hogy segítséget nyújtsanak azoknak, akik ki akarnak lépni valamilyen szélsőjobboldali csoportból. Johan is így szakított a múltjával.

Minaret makett egy neonáci demonstráló bakancsa alatt.
Michael Buholzer / Reuters

„Megvizsgáljuk, hogy mi zajlik le az egyénben, miért váltanak ki agressziót bizonyos szituációk vagy gondolatok, és mi módon lehetne ezt másképp levezetni" – mutatott rá Robert Orell, az Exit Sweden igazgatója. Mint mondta, a programban részt vevő fiatalokat ezért most is arra bátorítják, hogy találjanak valamilyen hobbit – leginkább zenét és sportot –, amivel megszerezhetik azt az adrenalinlöketet, amihez a verekedések alkalmával szoktak.

A módszernek azonban vannak kritikusai, köztük Liz Fekete. A londoni Institute of Race Relations szakértője szerint ennek a megközelítésnek nem része a tettekkel való szembenézés, és áldozatként kezeli az agresszorokat.

„[A kilépni vágyó fiatalok] azt mondják, hogy félnek maguk mögött hagyni ezt a világot, hogy nagyon problémás háttérrel rendelkeznek, és nehéz közegből jönnek. Ennek köszönhetően áldozatként kezelik őket, és nem fektetnek hangsúlyt arra, hogy szembesítsék őket azzal, amit tettek" – véli a szakértő.

Johan is őszintén megvallja, hogy nem gondol a mozgalomban eltöltött időszakra. Egyre halványabban él benne, csakúgy, mint a csuklójára tetováltatott horogkereszt.

Két hónap alatt bukott meg a kormány

Az októberben hivatalba lépett Stefan Löfven szociáldemokrata kormányfő adóemelést, valamint a segélyek és a munkahelyek számának növelését szerette volna elérni, de ebben nem sikerült megegyeznie az ellenzékkel. A Svéd Demokraták nyíltan ki is jelentette, hogy meg fogja akadályozni a költségvetés elfogadását. A párt a szeptemberi választások után erősödött meg és vált az ország harmadik legerősebb pártjává a szavazatok 13 százalékával. A szélsőjobboldali alakulat egyik fő célkitűzése a liberális bevándorlási politika szigorítása – emlékeztet az MTI.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.