galéria megtekintése

Nagytakarítás a külügyben Szijjártó bevonulása előtt

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 02. számában
jelent meg.

Népszabadság

A tárca rendszerváltással felérő teljes átalakítása, fiatal és feltétlenül hűséges káderek behozatala, valamint a volt parlamenti államtitkár, Németh Zsolt embereinek „eltakarítása” – az egykori Külügyminisztériumban, új nevén Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) zajló eseményekről ilyen véleményeket lehetett hallani. A lényeg, hogy lassan két hónappal az új vezetés érkezése után is többnyire kaotikus a helyzet a Bem rakparton.

Németh Zsolt Tusványoson, a múlt héten
Németh Zsolt Tusványoson, a múlt héten
Beliczay László / MTI

Többen úgy látják, Navracsics Tibort azért „küldték” a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium éléről a Duna budai oldalára, hogy mielőtt novembertől elmenne EU-biztosnak Brüsszelbe, levezényelje a változásokat. S megtisztított terepet adjon át valószínű utódjának, egyben nagy riválisának, Szijjártó Péternek.

Navracsics e forgatókönyv szerint alig öt hónapot fog külgazdasági és külügyminiszterként eltölteni, ilyen keveset a rendszerváltás óta egyetlen elődje sem töltött a hivatalban.

 

A 48 éves fideszes politikus Ljubljanától Pozsonyon és Varsón át Berlinig szorgalmasan tesz bemutatkozó látogatásokat a különböző fővárosokban, a tárca azonban az elmúlt hetekben azzal a faux pas-val (melléfogással) hívta fel magára a figyelmet, hogy Szentmihályi Szabó Pétert jelölték római nagykövetnek, majd amikor a Magyar Gárdát dicsőítő íróval szemben egyre erőteljesebb nemzetközi tiltakozás bontakozott ki, az érintett visszalépett.

E rövid, de kínos affér mellett sikerült egy régi szövetségest is megsérteni. A budapesti bejelentésre, miszerint bezárják a tallinni és a nicosiai magyar nagykövetséget, a magyarok iránt már csak a közös finnugor gyökerek miatt is szimpátiát tápláló észtek hasonló ellenlépéssel válaszoltak. Amiben az is feltűnő volt, hogy míg Budapesten a követségbezárásokat a külügyi szóvivő jelentette be, Észtországban a kormányfő és a külügyminiszter állt a sajtó elé, hogy közöljék az ottani kormánydöntést.

Kapott egy öthónapos melót? Navracsics Tibor a Művészetek völgyében
Kapott egy öthónapos melót? Navracsics Tibor a Művészetek völgyében
Szigetváry Zsolt / MTI

A külügy felső vezetésében a korábbi korszakból, vagyis a Martonyi János és Németh Zsolt nevével fémjelzett elmúlt négy évből alig maradtak. Győri Enikő, akit június elején még az európai uniós ügyekért felelős államtitkárként és a folytonosság képviselőjeként mutattak be, a hírek szerint madridi nagykövet lesz. Már korábban búcsúzott Prőhle Gergely, aki az Emberi Erőforrások Minisztériumában az európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár lett.

Prőhle is jól beágyazottnak számít a Fideszben, de még inkább az egy másik távozó. Mégpedig éppen a 2-es számú fideszes párttagkönyv tulajdonosa, Németh, aki egy hete ott ült Orbán Viktor kormányfő jobbján Tusnádfürdőn. Több forrásból úgy tudni, hogy Némethnek felajánlották a washingtoni nagyköveti posztot, de a határon túli ügyekben aktív és befolyásos, ugyanakkor atlantista meggyőződésű, az oroszokkal való barátkozást szkeptikusan szemlélő politikus inkább az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöki posztját választotta.

Szijjártó nem koszolja össze a kezét
Szijjártó nem koszolja össze a kezét
Nyikos Péter / MTI

Így viszont végig kellett néznie, hogy saját embereit, például Sümeghy Gyulát Hágából és Hóvári Jánost Ankarából idő előtt hazahívják és „lecseréljék”. Washingtonba a hírek szerint a Fidesz és Orbán Viktor mellett elkötelezett, a nemzetközi politikában jártas, az Egyesült Államokat is jól ismerő Szemerkényi Rékát küldik Szapáry György utódjául. Íjgyártó István moszkvai nagykövetből időközben a keleti nyitásért felelős helyettes külügyi államtitkár lett.

Az orosz fővárosba Balla János római nagykövet megy, aki korábban Kazahsztánban és Portugáliában szolgált, Lisszabonban, a nagykövetségi rezidencián látta vendégül az akkor ellenzékben lévő Orbán Viktort. Testvére, a fideszes Balla Mihály több cikluson át a Külügyi Bizottság elnöki tisztét töltötte be. A nagy kérdés, hogy Szijjártó – ha novembertől tényleg ő lesz Navracsics utódja –, mit kezd a megatárcával, s továbbra is mindent annak rendel-e alá, hogy a magyar diplomácia fő feladatát az üzleti lehetőségek felkutatásában, az exportpiacok bővítésében határozza meg.

S egyszer talán arra is választ kapunk, hogy miközben az ásványkincsekben roppant gazdag Mongólia fővárosában, Ulánbátorban van értelme a nagykövetség újranyitásának, de vajon mit vagy kit keresünk a 2800 méteres magasságban fekvő Quitóban, Ecuador fővárosában, ahol szintén magyar nagykövetséget nyit a kormány.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.