galéria megtekintése

Nagy-Britannia "egy lépéssel közelebb az EU kijáratához"

MTI
MTI

A szombati brit lapok szinte azonos főcímei szerint Nagy-Britannia egy lépéssel közelebb került az Európai Unió „kijárati ajtajához" annak nyomán, hogy az uniós csúcstalálkozón többségi szavazással a London által elfogadhatatlannak tartott Jean-Claude Junckert jelölték az Európai Bizottság elnöki tisztségére. A francia sajtó szerint így még nehezebbé válik az Unió megújítása.

A baloldali The Guardian, a konzervatív, erősen EU-szkeptikus The Daily Telegraph és a hasonló alapállású The Times, valamint a liberális irányzatú, EU-párti Financial Times egyaránt kiemelte értékelésében, hogy hatalmas horderejű hatalomgyakorlási átrendeződés kezdődött az Európai Parlament javára és az Európai Bizottság, valamint a választott tagországi kormány- és államfők kárára az EP néppárti „csúcsjelöltjének" jelölésével. A The Guardian „szeizmikus léptékűnek", a Financial Times „földrengésszerűnek" minősíti ezt a változást.

Cameront és Orbánt 26:2-re szavazták le.
Pascal Rossignol / Reuters

A Financial Times szombati szerkesztőségi kommentárja szerint az euróövezet egyre szorosabb integrációja miatt az EU-nak nagyobb demokratikus legitimációra van ugyan szüksége, az azonban nem világos, hogy a 46 százalékos részvételi aránnyal megválasztott Európai Parlamentnek miért kellene szélesebb hatalmi jogköröket adni, mint a reprezentatívabb választásokon hatalomra került tagállami kormányoknak.

 

A londoni üzleti napilap szerint fennáll az a veszély is, hogy Juncker inkább az Európai Parlamentre hallgat majd, semmint az EU-tagállamokra. A Financial Times szerint ennek kockázata az, hogy gyengülhet az Európai Bizottság pártatlan üzleti, versenypolitikai, költségvetési és sok egyéb szabályozói szerepe.

Félő, hogy Juncker inkább az Európai Parlamentre hallgat majd
Francois Lenoir / Reuters

A lap szerint David Cameron brit miniszterelnöknek igaza volt, amikor ellenezte Juncker jelölését. Elhibázott taktikája azonban – főleg a brit EU-tagság jövőjéről meghirdetett népszavazás, valamint az, hogy a brit Konzervatív Pártot kiléptette az EP néppárti frakciójából – károsította Nagy-Britannia európai megítélését, és elidegenítette még azokat is, akik egyébként hajlamosak lettek volna a Juncker-ügyben őt támogatni.

Junckerre és Angela Merkel német kancellárra most életfontosságú szerep hárul a kármentésben. Mindenekelőtt fel kell ismerniük, hogy a héten lezajlott események a brit EU-szkeptikus erők malmára hajtják a vizet. Az európai vezetőknek túl kell tenniük magukat „Cameron ügyetlenkedésein", és fontolóra kell venniük a London által követelt uniós reformprogram egyes elemeinek megszívlelését. Ezzel elejét lehetne venni annak, hogy Nagy-Britannia mind közelebb sodródjon az EU kijáratához – áll a Financial Times szerkesztőségi írásában.

Le Monde: Merkel magára hagyta Cameront. Angliát ez kifelé vezetheti az EU-ból.
Francois Lenoir / Reuters

A The Daily Telegraph szerkesztőségi elemzése szerint „teljesen ésszerű" volt Cameron ellenállása Junckerrel szemben, és a luxemburgi politikus „diadala a bürokrácia hatalmának bizonyítéka". A tekintélyes konzervatív brit napilap szerint az EU és tagországai közti kapcsolatrendszernek az egymás érdekeit és a nemzeti érdekeket is tiszteletben tartó viszonosságra kell épülnie. A brit törekvéseket ért „inzultus" után most az Európai Unión a sor, hogy megindokolja: Nagy-Britanniának miért kellene továbbra is az EU-ban maradnia – áll a Telegraph cikkében.

Nem csak a brit, de a francia sajtó sem örül teljesen. A francia lapok szerint Junckerral nehéz lesz megújítani az Európai Uniót.

Nehéz kezdet című írásában a konzervatív Le Figaro szerint "az angoloknak nem tetsző" volt luxemburgi miniszterelnök a régi iskolát képviseli, föderalista, de pragmatikus, olyan liberális, akinek központi kérdés lesz a 28 tagállam gazdaságának megerősítése a nemzetközi versenyben. A lap szerint azzal, hogy az állam- és kormányfők lemondtak arról, hogy konszenzussal jelöljék az új bizottsági elnököt, "nyílt válságot teremtettek Nagy-Britanniával".

David Cameron ugyanakkor ügyetlenül viselkedett: olyan helyzetbe hozta a kollegáit, hogy azoknak Brüsszel vagy pedig az ő "diktátuma" között kellett választaniuk, s egy olyan szavazást kényszerített ki, amely egyértelművé tette London elszigeteltségét. A konzervatív lap kiemelte: a tagállamok "hazárd számításba fogtak, amikor elfogadtak egy megosztó jelöltet, és feltehetően végleges intézményi zavart idéztek elő".

Hasonlóan vélekedik a katolikus La Croix is, amely szerint Juncker "a politikai élet veteránja, aki nem fogja tudni megtestesíteni a változást". A baloldali Libération szerint is azok számára, akik megújulást reméltek, Juncker személye csalódást jelent. A lap kiöregedett dinoszaurusznak nevezte a politikust, aki már jóval többnek látszik a koránál.

A balliberális Le Monde szerint az Angela Merkel német kancellár által magára hagyott Cameron, az egyik legjelentősebb uniós ország vezetőjeként olyan elsöprő vereséget szenvedett, amely csak növeli annak a szakadéknak a veszélyét, amely felé Nagy-Britannia elindult az unióhoz való viszonyában. Juncker "tapasztalt európai, szenvedélye a közügyek intézése, szeret dolgozni, poliglott, az EU-ban elengedhetetlen kompromisszumteremtés mestere, tele jóindulattal és humorral" - hangsúlyozta a lap, amely szerint ugyanakkor "nem sértés megállapítani, hogy nem rendelkezik a brüsszeli új ember profiljával". A Le Monde szerint "ha, mint az valószínű, július 16-án megválasztja az Európai Parlament, Juncker egyik első feladata az lesz, hogy helyreállítsa a viszonyt Londonnal".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.