galéria megtekintése

„Munkanélküliség és katyvasz van mindenhol”

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 31. számában
jelent meg.

0 komment


Zalán Eszter
Népszabadság

Fuck Banks. Bekaphatják a bankok. Az autópályát átívelő hídra pingált falfirka üdvözli a Lille felől Hénin-Beaumont város felé igyekvőket. Egyértelmű jelzés, hogy Franciaország északkeleti sarkában, Pas-de-Calais megye kifulladt szénbányáinak környékén nem népszerűek sem a bankok, sem az általuk kínált hamis illúziók.

A 26 ezres Hénin-Beaumont-ban vasárnap nem tartottak második fordulót az önkormányzati választásokon, mert egy héttel korábban itt nyert több mint ötven százalékkal a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front (FN) helyi jelöltje, Steeve Briois. A győzelem szimbolikus az FN számára, hiszen a város igazi szocialista bástya, ahol évtizedek óta borítékolható volt a baloldali siker. Ám a bányák és a gyárak bezárása óta reményt vesztett vidéken még inkább úgy érzik az emberek, hogy a nagypolitika elfeledkezett róluk, a szocialista politikusok pedig magukkal vannak elfoglalva.

– Túl sokat ígért a jelenlegi kormány a középosztálynak és a dolgozóknak – mondja Élisabeth a város széli Auchan parkolójában arról, miért győzhetett az FN. A középkorú, munka nélküli nő arra panaszkodik, hogy bár a férje dolgozik, egyre kevesebb a fizetése, és a lakhatási támogatást is elvesztették. – Magas a munkanélküliség errefelé, főleg amióta a Metaleurope gyár bezárt, mert visszaköltözött Németországba. Rengeteg gyár bezárt errefelé – teszi hozzá Élisabeth. Várakozásai szerint a Nemzeti Front javítani tud majd a helyzeten.

Steeve Briois, a Nemzeti Front új polgármestere jelképes győzelmet aratott
Steeve Briois, a Nemzeti Front új polgármestere jelképes győzelmet aratott
Philippe Huguen / AFP

 

A környéken több befektető is szerencsét próbált, nem mindig tisztességes szándékkal. 2012-ben például a helyi Samsonite-gyár megvásárlóit ítélték börtönbüntetésre, mert tudatosan vitték csődbe a céget, pedig korábban állami támogatást is kaptak. Akkor kétszáz ember került az utcára.

– Munkanélküliség és katyvasz van mindenhol, és egy csomó balhé a politika körül. A Nemzeti Front valami újat ígér, és az emberek valami újat akarnak – közli Henri, még mindig az Auchan parkolójában, és közben bizalmatlanul méreget. Hénin-Beaumont kétes hírnévre tett szert Briois győzelme után, a helybeliek alig akarnak nyilatkozni. Nem is csoda, a sajtóban ijesztő képet festenek a „fasiszta városról”.

– Az emberek nem tudják, kihez forduljanak. Szegény a környék, magas a munkanélküliség, az elnökválasztás sok ígéretét nem tartotta be a kormány, az emberek kiábrándultak – magyarázza a fiatalos Mickael dohányzás közben. A szavaiból kiderül, hogy Francois Hollande elnök gazdagokat sújtó adója hidegen hagyja a helyieket, mondván: a magas adók terheit úgyis a középosztály nyögi.

– Nem látja, hogy mit csinálnak a szocialisták, amikor hatalmon vannak? Semmit! Az embereknek elegük van abból, hogy csak dolgoznak, dolgoznak, és nem történik semmi – véli Cygan Hénin-Beaumont egyik utcácskáján. Szerinte az FN-nek köszönhetően a jövőben kevesebb lesz a bevándorló és az EU is; fejével a Szent Márton-templom előtti tér felé bök, ahol két roma srác kéreget.

A belváros a régi dicsőség nyomait mutatja. Rendezett, csinos észak-franciaországi házacskák, de minden kicsit szürke, kicsit ottfelejtett. A templom előtti tér egyik oldalában, az O’Shannon nevű ír kocsmának tűnő egységről kiderül, hogy valójában kurd kebabos, francia kisvendéglőnek álcázva. George Villette a konyhából bújik elő kérdéseinkre, és így magyarázza az FN győzelmét: – Kupleráj van a politikában, és ennek az elsődleges oka Francois Hollande. Túl sok az adó, túl sok a rezsi, és egy helyben toporgunk – mondja az ötvenes éveiben járó férfi.

– Ez nem fasiszta város. Emberekre szavazunk, nem pártokra – folytatja, és egyre jobban belelendül a politikai elemzésbe. – Itt csak a lakosság harminc százaléka dolgozik, a többiek munkanélküliek, vagy feketén dolgoznak, illetve nyugdíjasok. Ugyanez van a környező tizennégy településen, oszt’ jó napot – panaszolja Villette. – Ahelyett, hogy szociális Európa épült volna, a gazdagok Európája épül, és semmit sem tettek a globalizáció ellen – fejtegeti, és hozzáfűzi: – Ez nem az az Európa, amelyre mi szavaztunk. Ennek már Románia is része, ahol az emberek éheznek – veti oda. Ami Bulgáriában és Romániában van, nem az ő problémája.

George szerint a választási eredmény ébresztő a szocialistáknak, akik már nem is igazi szocialisták, hanem „kaviár-jobboldaliak”. – Nem szocialisták már, nem az átlagembernek politizálnak. Marseille és Pas-de-Calais volt a szocialisták két bástyája. De ők csak a saját zsebüket tömték – mondja, és sorolja a helyi botrányokat. A néhány évvel korábban szolgáló baloldali polgármestert, Gérard Dalongeville-t négy év börtönre ítélték tavaly sikkasztás miatt.

Az FN sikere több évtized eredménye, Steeve Briois már 1995-ben indult itt. Haydée Sabéran, a Libération című napilap lille-i tudósítója könyvet írt arról, hogyan szerzi meg a Nemzeti Front a városkát. Marine Le Pen annak a jelképévé akarta tenni Hénin-Beaumont-t, hogy a baloldal magára hagyja a munkásosztály tagjait, a Front National viszont képes megnyerni őket. Sabéran szerint a város paradoxona, hogy éppen azok tudnák megállítani a Nemzeti Frontot, akiknek a tevékenysége hozzájárult a szélsőjobboldali párt megerősödéséhez.

Hénin-Beaumont, 2014. március

Szocialista a párizsi főpolgármester

A kormányzó szocialista párt és szövetségesei 42 százalékot szereztek a francia helyhatósági választások tegnapi második fordulójában – derült ki a BVA közvélemény-kutató exit polljából. A legnagyobb jobboldali ellenzéki párt, az UMP a szavazatok 49 százalékát, a szélsőjobboldali Nemzeti Front a voksok kilenc százalékát kapta. A baloldal több nagyvárost elvesztett, de Párizsban a szocialista Anne Hidalgo lett a főpolgármester. (Reuters)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.