galéria megtekintése

Az oroszok mozgolódnak a Krímben is

7 komment

NOL/MTI

Tu-22M3-as típusú hadászati nehézbombázókat vezényelnek a Krímbe az orosz hadsereg egységeinek váratlan ellenőrzése során - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium név nélkül nyilatkozó illetékese. Az oroszok Ikszander-típusú rakétarendszereket helyeznek át Kalinyingrádba is, mely NATO és EU tagállamok között helyezkedik el. 

Az orosz északi flottát, illetve a nyugati katonai körzet és a légideszant egyes alakulatait érintő váratlan hadrafoghatósági ellenőrzés keretében Iszkander-típusú rakétarendszereket helyeznek át a Lengyelország és a Balti-tengeri NATO-tagállamok közé ékelődött orosz Kalinyingrádi területre.

Az orosz légierő Tupoljev TU-22M3 hadászati nehézbombázója Rjazanyban
Az orosz légierő Tupoljev TU-22M3 hadászati nehézbombázója Rjazanyban
Alex Beltyukov / Wikipedia

A tárca sajtószolgálata közölte, hogy a legmagasabb készültségi fokozatot rendelték el kedden az orosz fegyveres erők újabb alakulatainál: a balti-tengeri orosz flotta és a déli katonai körzet egységeinél, valamint a légideszantnál. Az egységek a törzskari hadászati gyakorlat keretében szárazföldi és tengeri gyakorlóterepre vonulnak. A tárcánál azt is közölték, hogy az irányítási rendszert fogják tesztelni, valamint a legmagasabb készültségi fokozat elrendelését gyakorolják. 

 

Hétfőn már teljes készültségbe helyezték az orosz északi flottát, illetve a nyugati katonai körzet és a légideszant egyes alakulatait a hadrafoghatóság váratlan ellenőrzése keretében Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, a hadsereg főparancsnokának az utasítására. 

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint a fegyveres erők váratlan ellenőrzésére azért van szükség, mert Oroszország biztonságát tekintve újabb kihívásokkal és fenyegetésekkel áll szemben. 

Levegő-föld rakétákkal szerelik fel az orosz légierő SZU-25-ös harci gépeit Sztavropolban, egy
Levegő-föld rakétákkal szerelik fel az orosz légierő SZU-25-ös harci gépeit Sztavropolban, hadgyakorlatra készülve március 12-én
Eduard Korniyenko / Reuters

Egyes nyugati hírügynökségek úgy vélik, hogy az orosz hadsereg nagyszabású hadgyakorlatot kezdett az északi sarkvidéki területeken.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője közölte, hogy a bevethetőségi képesség váratlan ellenőrzése nincs összefüggésben a nemzetközi helyzettel.

Szuhoj 25-ös vadászgépek szállnak fel hadgyakorlatra Sztavropolból
Szuhoj 25-ös vadászgépek szállnak fel hadgyakorlatra Sztavropolból
Eduard Korniyenko / Reuters

Atomfegyvert is kész lett volna bevetni Putyin

A kijevi államcsínyt követően Oroszország készen állt atomfegyvereinek készenlétbe helyezésére is – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő a Rosszija 1 állami televízió dokumentumfilmjében, melyben arról is beszélt, hogy véleménye szerint jogilag nem kifogásolható a Krím annektálása.

A krími parlament döntésére és a népszavazásra utalva hangsúlyozta, hogy az ukrán jog szempontjából minden teljesen szabályos volt. Elmondta, hogy az orosz fegyvereseknek a krími parlament munkáját kellett biztosítani, (hogy az dönthessen a félsziget hovatartozásáról szóló népszavazás kiírásáról) és garantálni a képviselők biztonságát.

Oroszország szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt csatolta el a Krímet Ukrajántól. Vlagyimir Putyin a Rosszija 1 állami televíziós csatorna vasárnap sugárzott többórás filmjében nyíltan beszélt egyebek mellett arról is, hogy tavaly tavasszal valóságos erőddé változtatták a Krímet, hogy megvédjék a tenger és a szárazföld felőli támadásoktól. Sz-300-as légvédelmi rakétakomplexumból 43 darab indítóállással, 20 darab BUK légvédelmi rakétarendszerrel és más nehézfegyverzettel, páncélozott harci járművekkel erősítették meg az annektált félsziget védelmét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.