galéria megtekintése

Morális nagytakarítás Szlovákiában

Szlovákia polgárai jóleső érzéssel állapították meg, hogy a gyenge jogkörrel rendelkező Andrej Kiska határozott fellépésével és morális tekintélyével nagymértékben hozzájárult a posztjából leválthatatlannak tartott Stefan Harabin pozícióvesztéseihez.

Az egykori igazságügyminisztert, illetve a Legfelsőbb Bíróság volt elnökét elsősorban a meciari sötét korszak vadprivatizációinak és súlyos törvénytelenségeinek egyik eltussolójaként tartják számon, akitől Robert Fico is tart. Miután 2006-ban kormánykoalícióra lépett a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal (SNS), valamint Vladimír Meciar Demokratikus Szlovákiáért Néppártjával (LS HZDS), az utóbbi politikusnak érthető okok miatt egyetlen kikötése volt: Stefan Harabin kapja meg az igazságügyi tárcát, amit a miniszterelnök teljesített is. Ezt követően további felháborító esetek tömkelege – köztük Malina Hedvig csaknem egy évtizedes kálváriája és az ellene indított, rövidesen kezdődő bűnvádi eljárás – igazolja, hogy miniszterként, majd pedig a Legfelsőbb Bíróság elnökeként számos cinkostársával milyen mélyre züllesztette a szlovákiai igazságszolgáltatást – mutatott rá Vladimír Pavlik, Václav Havel egyik legismertebb szlovákiai harcostársa.

Stefan Harabin

Forrás: Somogyi Tibor

Stefan Harabin országos felháborodást kiváltó első szennyese 2010-ben került napvilágra – Iveta Radicová tiszavirág-életű jobbközép kormánya idején –, amikor Daniel Lipsic belügyminiszter titkos rendőrségi lehallgatásait nyilvánosságra hozta. Kiderült, hogy a volt tárcavezető tegező viszonyban volt Baki Szadiki koszovói drogbáróval, meglátogatta tátrai luxusvillájában is, ahonnan a tulajdonos intézte a feketepiacon sok millió eurót fialó kábítószerek értékesítését Nyugat-Európában. Az alvilág fejesét egyszer már felmentette a szlovákiai bíróság, és csak a közvélemény nyomására rendelt el 2013-ban perújrafelvételt, amelynek végén nemrég jogerősen, huszonkét évnyi börtönbüntetésre ítéltek.

 

Egy évvel korábban egypárti kormányt alakított Robert Fico, amiért számára egyre kényelmetlenebbé vált az exminiszter, akit 2010-ben a Legfelsőbb Bíróság elnökévé választottak, s aki – ha csak tehette – „brezsnyevi” csókkal igyekezett demonstrálni a nyilvánosság előtt a miniszterelnökhöz fűződő bensőséges viszonyát.

Tavaly bejelentette, hogy második megbízatási idejét is kitöltené a bíróság élén. A választás színhelyéül a Pozsonytól csaknem ötszáz kilométerre levő, az ukrán határhoz közeli Szobráncot (Sobrance) jelölte ki. Harabin így akarta elérni, hogy minél kevesebb újságíró és polgárjogi aktivista jelenjen meg a nyilvános ülésen, de ez sem sikerült neki. Több civil szervezet képviselői „A maffia Harabint választaná!” feliratú pólóban érkeztek a kisvárosba, amelyet elleptek nemcsak a hazai, de a külföldi tudósítók is. Nem választották újra őt, amit azzal magyarázott, hogy Andrej Kiska befolyásolta a végeredményt, ráadásul megsértette a bíróság függetlenségét, mert kijelentette, hogy ha ismét Harabinnak szavaznak bizalmat, akkor morális okok miatt nem nevezi ki.

A bosszúittas vesztes azóta a Legfelsőbb Bíróság egyik büntetőtanácsának vezetőjeként furcsa verdikteket hozott. Fellebbezésüknek helyt adva, felmentette a korrupció miatt börtönbüntetésre ítélt rendőröket, arra hivatkozva, hogy a bizonyítékokat a belügyminisztérium belső ellenőrzése gyűjtötte össze, amely nem független szerv. Szabadon engedte a többszörös maffialeszámolással vádolt Viliam Misenkát, akit két éve Venezuelában fogtak el, s aki Harabin érvelése szerint a törvényben megszabottnál tovább ült idehaza vizsgálati fogságban. Ezek és egyéb verdiktek országos megütközést váltottak ki.

Forrás: Somogyi Tibor

Ismét hallatta szavát a szlovák államfő is, aki cselekvésre kérte az illetékeseket, hogy mindenkorra véget érjen a szlovákiai igazságszolgáltatásnak az a korszaka, amely a harabini ítélkezés bélyegét viseli magán – közölte. Mire az érintett az „ideiglenesen hatalmat gyakorló elnök vulgáris arroganciájának” minősítette szavait és hozzátette: „Ott azért még csak nem tartunk, hogy másokétól eltérő jogi értelmezés miatt intsenek be a politikusok” – nyilatkozta.

Kollégái viszont a közvélemény morális felhívásának minősítették az államfő megnyilvánulását, és titkos szavazással leváltották a Legfelsőbb Bíróság büntetőjogi kollégiumának elnöki tisztségéről is. Végre beindult a szlovákiai igazságszolgáltatás „harabintalanítása”, alaposan megtépázott morális tekintélyének visszaállítása – lelkendezett néhány pozsonyi politikai elemző.

Mások viszont továbbra is borúlátóak, mert szerintük a bíróságok különböző szintjén még Stefan Harabin sok befolyásos embere húzódik meg. Főleg emiatt pedig az áhított morális nagytakarítás nem lesz egyszerű.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.