galéria megtekintése

Keményen visszaüthet Orbán népszavazása

Románia célja az, hogy miközben nagyon szoros viszonyban marad az Egyesült Államokkal, az Európai Unió kemény magjának a részévé váljék – értékelte Románia pozicionálódását a pozsonyi uniós csúcstalálkozó után Mircea Geoana.

A volt román külügyminiszter szerint Bukarestben tisztában vannak azzal, hogy a kemény maghoz tartozásnak számos akadálya van, de a román diplomácia stratégiai döntése mellett több érv is szól. Például az, hogy a brit kilépés után Románia lesz a hatodik legnagyobb EU-tagország, „ezért helyesen teszi, ha a francia–német–olasz trió mellé szegődik”. Elismerte, hogy a román diplomácia lehetne energikusabb, de hozzátette, hogy „semmiképpen sem úgy, ahogy manapság egyesek megpróbálják magukra irányítani a figyelmet, például Magyarországon”, „mert ha a referendumokkal visszaélünk, az visszaüthet”.

Mircea Geoana a csalódások ellenére hisz Európában
Mircea Geoana a csalódások ellenére hisz Európában
Radu Sigheti / Reuters

A Népszabadságnak adott interjúban a karrierdiplomatából lett szenátor úgy értékelte: ma már Romániának nem érdeke csatlakozni a Visegrádi Együttműködéshez (V4), ha lengyel inspirációra foglalkozott is a gondolattal az utóbbi időben. Románia érdeke inkább az, hogy a kétoldalú kapcsolatok szintjén legyen bensőséges viszonya a régió országaival. – Romániának nagyon jók a kapcsolatai Lengyelországgal, stratégiai partnere Magyarországnak – bár e rendkívül értékes megállapodást jobban munkára kellene fogni –, ezért nem választanám a formális csatlakozást, ami Románia mozgásterét is akadályozná – fejtegette.

 

Kitért arra is, hogy a V4 az euroszkeptikus és nacionalista felhangok, valamint Budapest és Varsó „illiberális hangsúlyai” miatt sem vonzó, bár személyesen bízik abban, hogy a magyar és a lengyel társadalom is megtalálja az erőt az (rendszer) újrakalibrálás(á)ra. – Bízom benne, hogy rövid vagy középtávon győznek a közös értékeink, a liberális demokrácia, a szociális piacgazdaság. Az egységes Nyugathoz való tartozás nemcsak a régiónk, de egyenként a nemzeteink legmagasabb érdeke is, függetlenül azoktól a különcködésektől, amelyekhez választási és politikai arzenálként folyamodik egyik vagy másik vezető – mondta.

A magyarországi kvótareferendumra kitérve Geoana úgy vélte: Orbán Viktor túlzott és irreális várakozást ébreszt a magyar közvéleményben, márpedig – figyelmeztetett – ha a szellem kiszabadul a palackból, nagyon nehéz lesz visszadugni. „Veszélyes illúziónak” nevezte azt az elképzelést, hogy a népszavazás sikere esetén a miniszterelnök megpróbálná kikényszeríteni az uniós alapszerződés módosítását, hogy tovább építse európai imázsát. – Európa nem így működik. Másfél évvel ezelőtt Alexisz Ciprasz is tett egy próbát az eurózóna kapcsán, és mindössze annyit ért el, hogy a feltételeket tovább szigorították – mutatott rá.

Volt külügyminiszterként, aki 2004-ben formálisan is lezárta Románia európai uniós integrációs tárgyalásait, Geoana úgy vélte: a románoknak is le kellett mondaniuk néhány illúzióról az EU-val kapcsolatban, azonban „ettől még nem kell Európa-ellenessé válnunk”. Sokan azt hitték, hogy Románia kizárólag az európai politikák és források segítségével beléphet a fejlett államok sorába, de kiderült, hogy az európai integráció nem helyettesíthet egy országos fejlesztési projektet, nem oldja meg automatikusan a jó kormányzás és a fejlődés problémáját.

Az EU jövőjét illetően úgy vélte: ha egzisztenciális válságról nem is, vezetési krízisről mindenképpen beszélhetünk az unióval kapcsolatban. – Nem lehet építkezni olyan vezetőkkel, akik megkérdőjelezik magát az Európa-projektet, ami egyébként nagy csalódás számomra – mondta hozzátéve: hisz abban, hogy Európa képes önmaga újrafelfedezésére, és hogy „a Nyugat és a transzatlanti kapcsolatok mindannyiunk számára létfontosságúak maradnak”. 

Névjegy

Mircea Geoana 1958-ban született Bukarestben, ott szerzett közgazdász egyetemi diplomát is. Karrierdiplomatából lett politikus. 1996–2000 között washingtoni nagykövet, 2000–2004 között külügyminiszter volt. 2005–2010 között a szociáldemokraták (PSD), illetve2008–2011 a felsőház, a szenátus elnöki posztját is betöltötte. 2015 áprilisában Román Szo­ciális Párt néven saját pártot alapított, s emellett irányítja a nonprofit agytrösztöt, a Romániai Aspen Intézetet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.