galéria megtekintése

"Mindenkinek az a jó, ha minél hamarabb célba érnek"

11 komment


Ungár Tamás

Péntek hajnalban tucatnyi apró tűz gyulladt a szlovén-osztrák határon, a sentilji átkelőnél. A lángok nem voltak veszélyesek, melegedni gyújtották őket a menekültek. Úgy tűnik, a közelgő tél nem állítja meg a migráns-hadakat.

Csütörtök éjjel mintegy kétezer közel-keleti menekült várta a szlovén kisváros, Sentilj melletti határátkelőnél a földön ülve és feküdve, vastagon felöltözve és takaróba gubózva, hogy átengedjék őket Ausztriába, ám osztrák oldalról csak 60-70 percenként érkezett értük egy busz.

A földön éjszakázók fele hajnali ötig így is átjutott Ausztriába, a többieket viszont nem a buszra szállás lehetősége ébresztette fel, hanem a 4-5 fokos hideg. A férfiak közül többen is lehámozták magukról a ezüst- és aranyszínű hővédő fóliát, s összegyűrték és lángra lobbantották a gyorsan égő „gombócot". Ki a kezét, ki a lábát tartotta a tűz fölé, mások a gyorsan elhamvadó lángoknak hátat fordítva a derekukat és a feneküket melegítették. Jöttek a tüzekhez a pokrócuk alól előbújó gyerekek is, közülük viszont többen úgy döntöttek, hogy inkább egy kis fogócskázással melegednek.

Az átkelőnél a migránsoknak kihelyezett mobilvécék mindegyike előtt tízméteres sor állt, ezért a várni nem tudó férfiak – a vállukra vetett takaróval eltakarva magukat – a fülkék mögötti fűben könnyebbültek meg. Néha gyereksírás vágta ketté a menekültek monoton zsongását, ám a bánatos cseppeket gyorsan megvigasztalták simogatással, egy újabb, a testükre csavart takaróval, jó szóval, gyümölcslével. A legkisebb, a 3 hónapos Afaf szájába cumis üveget nyomott az anyja, s a szír kislány átszellemült arccal szopta a tápot.

 

A szeméttől elvadult átkelő aszfaltját egy seprőautó kezdte tisztítani, reménytelenül birkózva a makacsul újratermelődő kosszal. Amúgy a menekülteknek lett volna hová dobni a szemetet, kukából volt most elég, de valahogy egyiküknek se jutott eszébe, hogy gyalogoljon húsz métert a hulladékkal. Reggel hétkor az átkelőtől kétszáz méterre lévő menekültbefogadó tranzitállomásról újabb száz fős csoportok özönlöttek a térre. Fáradtan, elcsigázottan, ágyat, fűtött szobát ki tudja mióta nem próbálva.

Előző este beszéltem több migránssal, s mint kiderült, sokan 10-15 napja indultak meg otthonukból. Arra a kérdésre, hogy miért most vágtak neki az útnak visszatérőn azt felelték, hogy a Nyugat-Európában élő rokonok és barátok sürgették őket: induljanak el azonnal, mert lehet, hogy később már az unió bezárja a kapuit. Szinte mindannyian tisztában voltak azzal, hogy nem lesz könnyű a menekült státuszt megszerezni.

Hatalmas tömeg indult útnak
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az Angliába igyekvő, 25 esztendős Ako abban bízott, hogy katolikus kurdként jók az esélyei. Az iraki férfi azt állította, hogy őt megkínozta az Iszlám Állam egyik katonája, meg is mutatta bal karján az ebből maradt 30 centi hosszú vágás horrorisztikus nyomát. Az ugyancsak iraki Szaidot – aki feleségével és két apró gyerekével vágott neki az útnak - az bátorította, hogy a bátyja már „megcsinálta magát" Németországban: nyelvtudás nélkül érkezett oda két évvel ezelőtt, s ma érti a német szót, és állása van egy hipermarketben.

Hajnalra Szaid és Ako is elhagyta a sentilji átkelőt. Hogy szabályosan tették-e vagy nem, azt nem láttam. Bár az átkelőt mobilkorlát övezte, amit szlovén katonák és rendőrök őriztek, a menekültek kisebb csoportjai 2-3 óránként ki tudtak törni a korlátok közül. Akik átjutottak, pár száz méterrel odébb visszatértek a Grazba tartó sztrádára, s a padkán gyalogolva folytatják útjukat, vagy megkeresték az ország belsejébe vezető vonatsíneket, és amellett baktattak. A rendőrök mindig összegyűjtik a lézengőket, de ilyenkor – átmenetileg – nyert ügyük van a migránsoknak, mert tovább viszik őket az osztrák táborok valamelyikébe.

Busszal, vonattal is útra keltek
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Ausztriában egyre többen szoronganak a menekültek csapatai miatt. A határtól tíz kilométerre lévő kisváros, Leibnitz vasútállomásán három napja raktak autóba a rendőrök félszáz menekültet, ők is a síneken jutottak el idáig.

- Nem jó, hogy jönnek – mondja egyszerű angolsággal egy középkorú hölgy, aki Évaként mutatkozik be az állomáson, vonatára várva. - Az osztrák emberek nem akarnak menekülteket... nem akarnak. Ezt ismételgeti mindenki a környező, roppant tüchtig településeken, Spielfeldben, Obervogauban, Berghausenben. Trafikos, taxis, virágárus, tanár, diák és nyugdíjas egybehangzón érvel.

A helyiek nem örültek a migránsoknak
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A szlovén politikusok visszatérőn panaszkodnak a horvátokra, mondván: Ausztria 2-3 ezer migránst vesz át, miközben a horvátok ennek dupláját engedik-engednék át, s ennyi menekültet Szlovénia nem képes fogadni-ellátni. Emiatt hol egyik, hol másik horvát-szlovén határátkelőnél volt feszült a helyzet az elmúlt héten. Csütörtökön és pénteken viszont csend volt ezen a „fronton".

A horvátországi Drávamagyaródnál (Trnovecnél), hétfőn kétezer menekült húsz órán át várt a szakadó esőben és a hűvös szélben, hogy átengedjék őket Szlovéniába. Mostanra a korlátok is eltűntek erről az átkelőről és egyenruhás is csak annyi, mint „békeidőben". A menekültek – hozzávetőleg ezren - simán átjutottak péntek reggel. A többi átkelőnél is arról beszélnek a katonák, hogy napok óta nincs semmi gond.

Megindult a tömeg Ausztriába
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Aztán a szlovéniai Zavrc egyik határőre elmondja, mi az oka ennek a nyugalomnak. Állítja, hogy a horvát katonák és rendőrök az elmúlt négy napban minden éjjel 20-25 busszal az átkelőtől délre eső zöldhatárra hoztak másfél-kétezer migránst, és átterelték őket. Vagyis a horvátok azt a taktikát folytatják, amit a magyar határon vezettek be a kerítés bezárása előtt: akkor általában Zákánynál vezették át a zöldhatáron a Magyarországon átmenő migránsok felét-harmadát.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Amikor erről kérdezem az egyik horvát határőrt, ő nem tiltakozik, csak ennyit mond: nem idejönnek a migránsok, mindenkinek az a jó, ha minél hamarabb célba érnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.