galéria megtekintése

A menekültekben most már bármikor elpattanhat a húr

19 komment


Ungár Tamás

A szlovén–osztrák határnál akadozik a menekültek továbbutaztatása. Megjósolhatatlan, hogy a földön napok óta takarókon összebújó migránsok meddig bírják.

Szlovéniában, a sentilji határátkelőnél, csütörtök este kétezer közel-keleti menekült ült és feküdt a földön arra várva, hogy átjusson Ausztriába. A migránsok az átkelő mind a nyolc sávját elfoglalták mintegy 50 méter hosszon, takaróik összeértek, elmenni közöttük nem lehetett. 60-80 percenként megjelent egy busz az osztrák oldalon, a olyankor a menekültek elől az utat elzáró szlovén katonák jelezték, hogy hogy melyik csoport a „soros", és kik szállhatnak fel a begördülő járműre. A többiek sóváran nézték a felszállókat, s a távozók aszfalton megüresedett száz négyzetméternyi helyére azonnal előrenyomult a hátrébb várakozók valamelyik ugrásra kész csapata.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Két napja vagyunk itt – mondta mosolyogva Szaid, aki Irakból érkezett feleségével, valamint 3 éves lányával és 5 éves fiával. A 27 esztendős férfi nem volt türelmetlen, az, hogy immár Ausztria kőhajításnyira van tőle, megnyugtatta. Szaid Németországba igyekszik családjával, s azért indult el egy hete otthonából, mert bátyja sürgette, hogy azonnal jöjjön, mert később talán már nem jut el német földig.

 

Szaid hallott arról, hogy Németországban egyre többen ellenzik a menekültek befogadását, mégse tart a jövőtől. Abban bízik, hogy bátyja, aki már két éve kint van, és egy áruházban eladóként dolgozik, segít neki munkát keresni.

Németül nem beszél, de a bátyja se tudott, mégis boldogult.

Azt Szaid nem állította, hogy személy szerint őt bántották volna Irakban. Azzal indokolta menekülését, hogy Irak nem biztonságos.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A pár méterrel odébb várakozó Ako viszont arról beszélt, hogy őt megkínozták. Levetette zakóját, s megmutatta a bal karját, amelyen egy 30 centis vágás éktelenkedett. A 25 esztendős, iraki férfi azt ismételgette, hogy az Iszlám Állam egyik katonája azért tette ezt vele, mert ő kurd és katolikus. Ako amúgy Angliába készül, távoli rokonai élnek ott, és ők biztatták az indulásra, de segítséget nem ígértek, mert egyelőre nekik sincs munkájuk. Ako hétfőn lépte át Bulgária határát két barátjával, onnan taxival jött a trió egészen a szerb–horvát határig. A bolgár és a szerb taxisnak ötszáz-ötszáz eurót fizettek a fuvarért. Mindkét taxis a dupláját kérte, de lealkudták. Ezt a sikerélményt Ako utólag is nevetve nyugtázta.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az osztrák határ előtt viszont megállt Ako és barátainak tudománya: a horvátok kedd reggel busszal hozták el őket Opatovacból, a szlovénok még aznap továbbvitték őket, ám Ausztriába még csütörtök este sem tudtak átjutni, s látva, hogy mennyein várnak előttük és milyen ritkán jön busz, talán még napokig itt kell dekkolniuk.

A kilátástalan helyzetet megunva egyre több menekült szökik át Ausztriába. Tudni kell, hogy a sentilji átkelőnél földön várakozó csapatnak komoly utánpótlása van, pár száz méterrel odébb tizenöt kézilabda-pályányi sátor áll, s azokban legalább 3-4 ezer migráns tölti a napjait.

A jelek szerint nem túloznak a szlovén politikusok, amikor arról nyilatkoznak, hogy Ausztria csak napi 2-3 ezer menekültet tud beengedni, miközben Horvátország felől több mint kétszer ennyi migráns érkezik Szlovéniába.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Csütörtök este 11-12 fok volt Sentiljnél, később pár fokot hűlt a levegő, s ettől az aludni készülők néha remegve bújtak össze a takarók alatt. A szabadban éjszakázók között sok volt a gyerek. Ha a hőmérséklet megközelíti a fagypontot, az átkelő aszfaltján elviselhetetlenné válik a hideg. Hogy akkor mi történik majd, az megjósolhatatlan.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.