galéria megtekintése

Mindenki harcol mindenki ellen Szíriában

8 komment


Horváth Gábor

Tart a kilátástalan „mindenki mindenki elleni" háború, s közben egy harmincmilliós nép egyre türelmetlenebbül várja a saját állam létrehozásának lehetőségét.

Törökország hétfőn és kedden egyszerre lőtte az Iszlám Állam (IS) kezén lévő Dzsarabluszt és a kurd–arab Szíriai Demokratikus Erők (SDF) által a múlt héten elfoglalt Manbidzs városát. Az SDF mégis egyre közelebb nyomul az utolsó, az iszlamisták által ellenőrzött szíriai–török határátkelő felé.

A török oldalon, a hét végi, esküvői terrortámadás nyomán az újságok címlapjára került Gazientepben az Ankara által támogatott Szabad Szíriai Hadsereg másfél ezer fegyverese gyűlt össze, hogy megpróbálja az SDF előtt bevenni Dzsarabluszt. Ha mindez nem lenne elég, még egy új front nyílt az északkeleti Haszakában. Itt az SDF derékhadát adó Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) felrúgták a kormányerőkkel eddig fennálló hallgatólagos megállapodást, és bevették a város nagy részét. Az utcai harcokban a szíriai kormányerők oldalán a libanoni Hezbollah és az iráni Baszidzs milícia egységei is részt vesznek, miközben az oroszok megpróbálnak közvetíteni a tűzszünetért.

 

Minden arra vall, hogy az elmúlt hetekben a szíriai kurdok „túlnyerték magukat". Ha megkaparintják Dzsarabluszt, azzal egyrészt elvágják a törökök és az IS közti szárazföldi összeköttetést, másrészt egybefüggő kurd övezetet tudnak kialakítani Szíria északi részén. Az YPD politikai szárnya, a Demokratikus Egység Pártja (PYD) szeretné iraki mintára véglegesíteni területe autonómiáját. Ez elfogadhatatlan a saját kurdjaival, elsősorban a terroristának tekintett Kurd Munkáspárttal (PKK) szemben is hadműveleteket folytató Törökország számára. Főleg, hogy a kétmillió lakosú szíriai és az ötmilliós iraki kurd régió összeér, és egységes földrajzi entitás kialakulásával fenyeget. A térségben összesen 30 millió kurd él, akiknek régi vágyuk törökországi, szíriai, iraki és iráni csoportjaik közös államban való egyesítése.

A hadszíntéren a fegyelmezett és eltökélt YPG bizonyult az IS-szel szembeni leghatékonyabb erőnek. Az amerikai támogatásért cserébe eddig alkalmazkodtak a nyugati szövetségesekhez, ám ez nem jelenti azt, hogy nincsenek saját céljaik a konfliktusban. Idáig az oroszok is jóindulattal szemlélték a kurdokat, Bassár el-Aszad szíriai elnök pedig őket tekintette a legkevésbé veszélyes ellenfélnek. A helyzet azonban könnyen fordulhat, és katonailag a kurdok sem elég erősek ahhoz, hogy egyszerre vegyék fel a harcot a kormánycsapatokkal, azok libanoni és iráni szövetségeseivel, az orosz légierővel, valamint a politikai tisztogatások ellenére félelmetes török hadsereggel. Akikre biztosan számíthatnak, azok iraki testvéreik. Erbilben egy kurd vezető máris azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy Törökország a szíriai kurdok elleni tüzérségi támadásokkal „szégyentelenül és nyíltan az Iszlám Államot és az al-Kaidát támogatja".

Binali Yildirim török kormányfő a hét végén sejtetni engedte, hogy Ankara, megelőzendő Szíria szétesését és a kurd autonómiát, esetleg belemenne Aszad átmeneti hatalomban maradásába. Ez új, a korábban ellenségnek tekintett Iránhoz és Oroszországhoz közeledő török külpolitikára utal. De Yildirim megerősítette, hogy hosszú távon nem viselnék el Aszadot – ami jó hír az ugyanezen az állásponton lévő amerikaiaknak. Ám a helyzet nem kecsegtet megoldással: Szíriában végeláthatatlanul folyik a mindenki mindenki elleni háború.

F–22-esek SU–24-esek ellen

Lassan befejezésükhöz közelednek a szíriai együttműködésről folyó amerikai–orosz tárgyalások – jelentette ki hétfőn John Kerry. A kontextus alapján az amerikai külügyminiszter a megállapodás lehetőségére utalhatott. A Pentagon azonban nem osztja ezt a derűlátást, és továbbra is gyanakodva tekint az oroszokra. Nem utolsósorban azért, mert kétszer is szíriai vadászbombázók jelentek meg az Észak-Szíriában a kurdokat segítő több mint háromszáz amerikai kommandós feje fölött, miután átadták az oroszoknak a koordinátáikat, nehogy azok véletlenül rossz helyen bombázzanak. Az amerikaiak F–22-es vadászgépeket küldtek a térségbe, mire a szíriai ­SU–24-esek azonnal visszafordultak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.