galéria megtekintése

Milliárdokba fáj a háború

I love Iron Dome – Szeretem a Vaskupolát. Már nem tud mit kitalálni az árus a tel-avivi Karmel piacon, hogy rásózzon valamit a turistákra. Ha már háború, legyen kövér: szeressük a rakétaelhárító rendszert egy fehér pólóra rányomtatva is.

Izraeli területről lövik 120 mm-es gránáttal Gázavárost
Izraeli területről lövik 120 mm-es gránáttal Gázavárost
Baz Ratner / Reuters
Elvégre nemcsak az izraelieket, de az ide látogatókat is az védi a Hamasz rakétáitól. Sajnos – mondja az árus –, nem megy az üzlet, Izraelnek rossz a híre, elmaradoznak a turisták.

Ez látható is. A Natbagon, a nyári szezonban máskor zsúfolt, amerikai, európai turistákkal, hazatérő izraeliekkel, zsidó diákcsoportokkal teli tel-avivi reptéren csak lézengtek az érkezésünkkor. A pénzváltó előtt nincs sor. A sékel senkinek nem kell.

A háború már negyedik hete tart. Ezerötszáz körül van a halottak száma, a tűzszünetek ideig-óráig, ha kitartanak egyáltalán. A világ egyelőre tehetetlenül szemléli Izrael és a Hamasz konfliktusát, amely pedig egyre többe kerül. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő csütörtökön azt mondta, tűzszünet ide vagy oda, folytatják a Hamasz gázai alagútrendszerének felszámolását. Pedig a háború dollármilliárdokba kerül mindenkinek.

 

Nem csak a zsidó államnak. A palesztinok pénzelőinek és a nemzetközi közösségnek is. Izrael veszteségét immár hatmilliárd sékelre (csaknem kétmilliárd dollárra) becsülik.

Palesztin gyerekek figyelik a mozgást a lebombázott gázai ENSZ-iskolánál
Palesztin gyerekek figyelik a mozgást a lebombázott gázai ENSZ-iskolánál
Mohammed Salem / Reuters

A jegybank, a Bank Jiszrael becslése szerint a végszámla meghaladhatja euróban számolva is a kétmilliárdot (azaz forintban megközelítheti az ezermilliárdot), vagyis elérheti a 2006-os, második libanoni háború költségét. Ez az izraeli GDP egy százaléka. A Vaskupola egyetlen elfogórakétájának költségét 60 ezer dollár körülire taksálják.

Az izraeli hadsereg csütörtökön újabb 16 ezer tartalékost mozgósított; az immár 86 ezer rezervista ellátása csak napi 20 dollárral számolva is másfélmillió dollár feletti naponta. Veszteséget mérni az emberéleten és a pénzen kívül presztízsben is lehet.

A Vörös-tenger partján lévő üdülőváros, Eilat elköszönhetett a bő egy hónap múlva kezdődő nyíltvízi junior világbajnokság rendezésétől, amelyre Balatonfüred lett a beugró.

Nem az induló járatokhoz, hanem a bunkerhez mutatja a tábla Tel Aviv repülőterén - az utasok amúgy is elmaradnak
Nem az induló járatokhoz, hanem a bunkerhez mutatja a tábla Tel Aviv repülőterén - az utasok amúgy is elmaradnak
Baz Ratner / Reuters

A Hamasznak és támogatóinak sincs ingyen a háború. Háromezer rakétát indítottak, és éveken át hiába fizették az alagútásókat is, akiknek munkáját most az izraeli hadsereg lerombolja. Palesztinok és irániak is nyíltan beszélnek a szélsőségesek felfegyverzéséről, sőt, Teherán a Gázai övezet mellett Ciszjordániát is fel fogja fegyverezni – közölte egy iráni illetékes egy lapinterjúban. De vannak adományozók, akiknek ez meg sem kottyan. – Katar is finanszíroz, s így olyan befolyáshoz jut a közel-keleti politikában, amelyet korábban nem élvezhetett. Nekik ez nem pénz. De támogatják a Hamaszt nyugati muzulmánok is - mondja kérdésünkre Dan Schueftan, a Haifai Egyetem nemzetbiztonsági kutatóközpontjának igazgatója. Szerinte nagyon könnyen áthidalják a síita-szunnita ellentétet (Irán síita, Katar szunnita), amikor csak arról van szó, zsidókat kell megölni. – A szélsőjobb és a szélsőbal nem ugyanígy hajol össze Európában?" – teszi fel a kérdést.

A nemzetközi közösség is a pénztárcájába nyúlhat majd. Ha Gáza nem is temető, ahogy gyűlölettüntetésükön a Beitar Jerusalajim futballklub ultrái örvendeznek felette, sok mindent leromboltak ott az elmúlt hetekben. Lakóházakat, kórházakat, iskolákat, közműszolgáltatók infrastruktúráját kell majd helyreállítani. Mahmud Abbasz palesztin elnök katasztrófa sújtotta területté nyilvánítását sürgette az ENSZ-nél. – Az Európai Unió a lehető legerőteljesebben elítéli a gázai ENSZ-iskola, valamint a sedzsejjai piac elleni intézett támadást – közölte Maja Kocijancic, az Európai Unió külügyi szóvivője.

Egyelőre amúgy beláthatatlanok az ENSZ-iskolát érő támadás következményei. A dzsabalíjai lövedékek és a 16 halálos áldozat már Washingtonnak és Párizsnak is sok volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.