galéria megtekintése

A keselyűk napjai Argentínában

1 komment


Kriván Bence

A Standard & Poor’s hitelminősítő szerdán ítéletet mondott Argentínáról azzal, hogy államadósi besorolását a szelektív nem törlesztő (SD) kategóriába sorolta, miután a dél-amerikai állam nem tett eleget egy esedékes kamatfizetési kötelezettségének.

Kicillof gazdasági miniszter az eredménytelen tárgyalásokat követően Argentína New York-i konzulátusára érkezik
Kicillof gazdasági miniszter az eredménytelen tárgyalásokat követően Argentína New York-i konzulátusára érkezik
Jason Szenes / MTI/EPA

Ezzel Argentína csődhelyzetbe került, az óriási különbség azonban az a 2001-2002-es pénzügyi összeomláshoz képest, hogy akkor a kormány jelentette be a fizetésképtelenséget, nem pedig egy nemzetközi hitelminősítő. Az S&P egyébként már jó ideje szorosan figyelemmel kíséri az 539 millió dolláros kamatra jogosult amerikai kötvénytulajdonosok harcát, de eddig úgy vélte, hogy meg tudnak egyezni az argentin kormánnyal, ezért halogatta a leminősítést.

A kormány közvetítőkön keresztül az utolsó óráig egyezkedett a nemes egyszerűséggel csak keselyűknek nevezett amerikai fedezeti alapokkal (NML Capital és Aurelius Management), amelyek ragaszkodtak ahhoz, hogy névértéken fizessék ki a 2033-ban lejáró ominózus adósságpapírjaik kamatát.

 

A spekulációt a legmagasabb szinten űző, ezért a hihetetlen profitok bezsebelése mellett hatalmas bukásokra is képes fedezeti alapok kompromisszumkészsége nem túl nagy, viszont biztosak voltak a dolgukban, hiszen korábban az államkötvények másodpiacán a csőddel érintett papírokból még további paketteket vásároltak fel – bagóért.

A bíróság elé vitt ügy békés rendezése érdekében az argentin bankok hajlandóak lettek volna egyeztetett árfolyamon átvenni a kérdéses kötvényeket, de az amerikaiak nem voltak partnerek ebben. A június végén lejárt fizetési határidő után egy hónap állt a felek rendelkezésére a megegyezéshez, a tárgyalások még szerdán is zajlottak, amikor is a S&P látva a kilátástalan próbálkozásokat elunta a várakozást, és bóvliból csődkategóriába száműzte az argentin adósbesorolást.

A szerdai tárgyaláson Axel Kicillof gazdasági miniszter is részt vett, aki a kudarc után kijelentette, hogy olyan alkuba nem hajlandóak belemenni, amely Argentína jövőjét veszélyezteti. A miniszter nyugalomra intett, de kétséges, hogy az olyan mondatokkal, mint "A Nap csütörtökön is felkel és a Föld forog tovább", mennyire érhet célt.

A kormány most fizetőképes, jóllehet nehéz dolga van, hiszen az országot recesszió sújtja, de nem vonakodik rendezni az amerikai fedezeti alapok követelését, sőt. Azzal érvel, hogy az adósságpapírok esetében a többi tulajdonos elfogadta a 2005-ben és 2010-ben végrehajtott, leértékeléssel járó kötvénycserét, és Buenos Aires nem tehet kivételt a cserét elutasító amerikai befektetőkkel, nem hozhatja őket társaiknál kedvezőbb helyzetbe. A hitelezők az eredeti névérték 30 százalékát kapják meg lejáratkor, ebben egyeztek ki korábban velük az argentinok.

Ezt az alkut tekintik a maguk részéről semmisnek az amerikai fedezeti alapok, és ezt támadták meg a bíróságon. A júniusban New Yorkban megszületett ítélet értelmében ha nem fizetik ki a felpereseknek a teljes követelt összeget, azaz a névérték száz százalékát, akkor azoknak a kötvénytulajdonosoknak sem fizethetnek az argentinok, akik belementek az adósság részleges elengedését jelentő ügyletbe, még ha ők is birtokolják az állammal szembeni követelések 93 százalékát.

Buenos Aires egyik nyomornegyede - a legelesettebbek érezhetik meg elsőként a döntés következményeit
Buenos Aires egyik nyomornegyede - a legelesettebbek érezhetik meg elsőként a döntés következményeit
Enrique Marcarian / Reuters

Ezzel patthelyzet alakult ki, hiszen ha a fedezeti alapok teljes követelését most kifizetnék, akkor a többieknek is járna – visszamenőlegesen is – az eredeti összeg. Ez a húszmilliárd dolláros pluszterhet jelentő kiadás azonban messze meghaladja Argentína lehetőségeit, de ez teljességgel hidegen hagyja a pereskedőket.

A kormánynak ezután is folytatnia kell a tárgyalásokat, immár az államcsőd árnyékában, s december 31-ig mindenképp meg kell egyeznie a fedezeti alapokkal. Amennyiben ez nem sikerül, akkor az államcsődöt hivatalosan is ki kell mondani 2015 januárjában – írja a Reuters –, s ez a jelenleginél is sokkal nehezebb helyzetbe sodorja Argentínát, hiszen a befektetők a fokozódó kockázatok miatt még inkább elfordulnak tőle, összeomlik a pezó árfolyama, az idén a dollárral szemben végrehajtott 25 százalékos leértékelést újabbak követhetik, és elszabadul az infláció, amely enélkül is a 40 százalékhoz közelít az idén.

Innentől pedig egyenes út vezet az egyszer már megtapasztalt és vissza nem kívánt állapothoz, az ezredfordulót követő gazdasági összeomláshoz, amikor is emberek milliói veszítették el munkahelyüket, megélhetésüket.

Megjegyzendő, hogy a nemzetközi pénzpiacon nem okoz kezelhetetlen pénzügyi konfliktusokat egy esetleges fizetésképtelenség, hiszen Argentína éppen a 2001-es, 144 milliárd dolláros csődje miatt teljesen kiszorult a hitelpiacokról. Igaz, épp elég, ha a hazai piac összeomlik, amit végül is ki tudnak kényszeríteni a befektetők, ha lejárat előtt akarják visszaváltani kötvényeiket.

Az állam tehát egyelőre fizetőképes, fő exportcikkeikből származó bevételeik a másutt bimbózó konjunktúra miatt stabilak, hitelfelvételre pedig nem szorulnak, ámbár jelen körülmények külső finanszírozásban nem is reménykedhetnének. A recesszió viszont mélyül, ami társadalmi elégedetlenségekhez, zavargásokhoz vezethet - annak súlyos következményeit pedig már nem egyszer megtapasztalhatta az ország.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.