galéria megtekintése

Miért éppen Franciaország az első a dzsihadista halállistán?

5 komment


Dési András

Globális küzdelme az Iszlám Állam ellen, a világi-szekuláris felfogás és a gyarmati múlt is kiemelt célponttá teszi.

Tengerpartja évente több mint négymillió turistát vonz, látványa olyan világhírű festőket ihletett meg, mint Chagall vagy Matisse. Mostantól azonban nem csak szépsége miatt emlegetik a 350 ezer lakosú Nizzát. A Földközi-tenger partján fekvő nagyváros feliratkozott a tömeghalált okozó terrortámadások sajnos egyre hosszabb listájára.

A 2015-ös esztendő tragikus eseményei – a Charlie Hebdo szerkesztőségében januárban elkövetett vérengzés, majd a novemberi párizsi koordinált támadások – után is felmerült a kérdés: miért pont Franciaország a (visszatérő) célpont?

A válasz összetett. Franciaország – az Egyesült Államok szövetségeseként – Irakban és Szíriában, valamint európai uniós színekben Afrika több részén harcol, bombázza az Iszlám Állam (IS), illetve a szunnita dzsihadisták helyi szervezeteit. Az IS propagandavideói ugyanolyan hitetlen, a szent földet bemocskoló hódítónak nevezik a franciákat, mint az amerikaiakat.

 

A gyarmattartói múlt, Észak-Afrika közelsége is szerepet játszik. Az egykori gyarmatokról, különösen Algériából és Tunéziából származó bevándorlók, főleg a második és harmadik generáció soraiban rengeteg a magát kirekesztve érző, a radikális iszlamista prédikátorok által könnyen behálózható, ugyanakkor erőszakra hajlamos fiatal. A hatóságok túl sokáig hunytak szemet a külvárosokban kialakult párhuzamos társadalmak felett, ahonnan keveseknek sikerül kitörniük. Ugyanakkor a szekuláris állam tilt a közintézményekben minden vallási megnyilvánulást, beleértve a ruhaviseletet – az IS ezt is a muzulmánok elnyomásaként tünteti fel.

Míg Alain Juppé volt konzervatív miniszterelnök és államfőjelölt-aspiráns szerint Franciaország lett az Iszlám Állam első számú célpontja, Manuel Valls kormányfő pár hónappal ezelőtti közlése szerint több mint kétezer francia állampolgár tartozik az iszlamista terrorhálózatokhoz. Szíriában és Irakban több mint hatszáz francia, köztük több mint 280 nő harcol az Iszlám Állam fekete lobogója alatt. A közel-keleti frontokról becslések szerint közel 300-an tértek vissza Franciaországba, ahol sikeresen „alámerültek”. Nizza és környéke, általában Dél-Franciaország több települése iszlamista fellegvárnak és toborzóirodának számít.

A francia hatóságok ugyan megsokszorozták a terrorizmus ellen bevetett erőket és eszközöket, a belügyi tárca, a rendőrség és a belső elhárítás különböző (titkos)szolgálatai, illetve speciális egységei között továbbra is akadozik az információáramlás, illetve -csere. A Nemzetgyűlésben több képviselő sürgette, hogy amerikai mintára hozzanak létre országos terrorellenes központot.

Az IS stratégái azt is tudják, hogy minél több terrorakciót követnek el Franciaországban, a támadásokkal az iszlám és bevándorlásellenes Nemzeti Front (FN) malmára hajtják a vizet. Jövőre államfő- és parlamenti választásokat rendeznek, s az FN-t irányító Marine Le Pen esetleges győzelmének a dzsihadisták felettébb örülnének. Hiszen az Európai Unió egyik kulcsállamát sikerülne destabilizálniuk, s olyan párt jutna hatalomra, amely még radikálisabban lépne fel az iszlamisták ellen. Az erőszak és gyűlöletspirál pedig egyre mélyebbre hatolna.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.