galéria megtekintése

Meztelen királycsináló Katalóniából

Sokan gondolnák, hogy egy meztelen kép a politikai karrier végét jelenti. Pedig Albert Rivera, a spanyol Ciudadanos (magyarul Városi polgárok,) elnöke élete legjobb döntését hozta meg, amikor pucéran állt a kamera elé.

A centrista párt 2006-os megalakulásakor indított pőre kampány  mostanra ért be, olyannyira, hogy a Ciudadanos királycsináló lehet a december 20-i spanyol választásokon.

A párt idén tett szert országos támogatottságra, hiszen a formáció 2015-ig csak Katalóniában volt jelen. A 35 éves, elvált Rivera az egyik legnépszerűbb politikus az alkotmányos monarchiában. Az egykori ifjúsági úszóbajnok Barcelonában, középosztálybeli családban született. Az egyetem után Katalónia legnagyobb bankjában dolgozott jogászként, majd átnyergelt a politikára, és eddig sikerült megtartania azt, ami egyik legnagyobb fegyvere: a jó hírét. A korrupciós ügyekben úszó spanyol politikai életben ez igen ritka.

 

„A Ciudadanos retorikájában és megjelenésében is friss párt. Tagjai jól használják a közösségi médiát, nekik a legjobb a kommunikációs stratégiájuk” – magyarázza a Népszabadságnak Antoni Gutiérrez-Rubí. A Navarrai Egyetem oktatója szerint a párt támogatottságát az is növelte, hogy balról és jobbról is rengeteg csalódott szavazót szipkázott el. „Bár centristaként határozzák meg magukat, inkább jobbra húznak. A Ciudadanos teljesen megújíthatja a spanyol jobbközépet” – véli a politikai elemző, aki szerint Riveráék a választások után mindkét nagy párttal koalícióra léphetnek.

Antoni Gutiérrez-Rubí
Antoni Gutiérrez-Rubí

Ehhez azonban ki kell tartaniuk a gazdaságot középpontba állító programjuk mellett. A továbbra is 21 százalékos munkanélküliséggel küzdő Spanyolországban sokaknak szimpatikus, hogy dolgozóbarátabbá tennék a munka törvénykönyvét, a költséges megaberuházások helyett a kisebb vállalkozásokat és a kutatási projekteket támogatnák. Emellett legalizálnák a prostitúciót és a marihuánát. Rubí szerint azonban nem szabad temetni a Podemost sem, amelyet az év elején legalább olyan frissnek neveztek, mint most a Ciudadanost.

Végéhez közeledik a két nagy párt

Az utóbbi hetek közvélemény-kutatásai a Néppárt (PP) és a szocialisták (PSOE) uralta négy évtizedes „kétpártrendszer” végét jósolják: a Celeste Tell csütörtöki felmérése szerint a PP 26,4, a PSOE 24, a Ciudadanos 21,1 a baloldali radikális Podemos 10,8 százalékon áll. A Metroscopia egy héttel korábban 22,5 százalékos támogatottsággal a második helyre jósolta Ciudadanost.

Egyesek szerint a centrista párt a radikális baloldali Podemos farvizén lett sikeres, de a változásra vágyó szavazók kevésbé kockázatos alternatívának tartják. Jacob Rivero, két Podemosról szóló könyv szerzője azt mondta az AFP-nek, hogy a hirtelen jött siker hatására a baloldali párt eltávolodott szavazóitól. Az sem segített, hogy ideológiai közösséget vállaltak a néhai Hugo Chávez venezuelai elnökkel, s a görög „testvérpárt”, a Sziriza teljesítménye is sokakat eltántorított. A Ciudadanos egyelőre felszálló ágban van, ám továbbra is sokan szkeptikusan tekintenek a kispártokra. Javier Prats politikai elemző első- és másodosztályú futballcsapatok közötti mérkőzésekhez hasonlította a spanyol politikát. „A meccs még tart, de a végén mindig a Madrid vagy a Barca nyer.”

Katalónia nem érdekeli az EU-t?

A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a katalán parlament határozatát, amely az első lépés volt a független Katalónia megteremtésének útján. A katalán kormány csütörtökön hangsúlyozta, hogy figyelmen kívül hagyja a döntést.

A lapunknak nyilatkozó politikai elemző, Antoni Gutiérrez-Rubí szerint a spanyol állammal kötött megegyezés nélkül esélytelen az elszakadás, s a nemzetközi helyzet sem kedvez a függetlenségpártiaknak: – Nem hiszem, hogy egy Spanyolország nélküli Katalónia érdekelné az EU tagállamait – vélte Gutiérrez-Rubí.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.