galéria megtekintése

Melegekről szóló népszavazás kezdődött Szlovákiában

Szombat reggel északi szomszédunknál megkezdődött a népszavazás, amelyen a voksolásra jogosult több mint négymillió polgár a hagyományos családmodellről, valamint a melegek jogairól nyilváníthatja ki a véleményét. A referendum akkor lesz érvényes, ha este tízig, a szavazóhelyiségek bezárásáig meghaladja az ötven százalékot a részvételi arány. 

Tavaly nyáron a pozsonyi székhelyű Szövetség a Családért (Aliancia za rodinu) civil szerveződés kezdeményezte a népszavazást. Miután a szervezet néhány hét leforgása alatt összegyűjtötte a törvényben előírt, 350 ezer támogató aláírást, Andrej Kiska államfő normakontrollt kért a kassai székhelyű Alkotmánybíróságtól, amely végül három kérdésre rábólintott:

1. Egyetért-e azzal, hogy házasságnak csak egy férfi és egy nő kapcsolatát lehessen nevezni?

2. Egyetért-e azzal, hogy a homoszexuális kapcsolatban élő párok ne fogadhassanak örökbe gyereket?

3. Egyetért-e azzal, hogy a szülők beleszólhassanak annak az iskolának a szexuális neveléssel, valamint az eutanáziával kapcsolatos tantervébe, amelybe a gyermekeik járnak?

 

Éles kampánycsaták, heves szópárbajok jellemezték az elmúlt heteket, melyek során egymással homlokegyenest ellenkező vélemények borzolták a társadalmi légkört.

– Meggyőződésünk, hogy ma még megvédhetjük a hagyományos család értékrendjét, de nemsokára erre már nem lesz lehetőségünk, mert akkora nyomás nehezedik ránk, elsősorban külföldről. Ha például legalizálnánk a regisztrált partnerséget, akkor az európai bíróságok arra kötelezhetnének bennünket, hogy majdnem ugyanolyan jogokkal illessük ezeket a személyeket, mint a házasságban élőket, beleértve a gyermekek örökbefogadását is. Márpedig ők semmiképpen sem lehetnek különböző szociális kísérletek és divatáramlatok áldozatai. Két vagy több férfi sosem helyettesítheti az édesanyát, miként több nő sem az édesapát - érvelt szinte naponta Anna Veresová, a hagyományos családi modellt támogató civil szerveződés vezetőségi tagja.

A referendum kezdeményezői a kampányfinisben még Ferenc pápát is bevetették, akinek az arcképe több ezer óriásplakáton jelent meg azzal a szöveggel, amit január 22-én mondott vatikáni homíliájában: „Szlovákia napjainkban bátran harcol a család védelméért.” Az idézet alatt pedig a felhívás virít: „Szavazz három igennel!”

A Szlovák Püspöki Konferencia ugyanerre buzdított a múlt vasárnap minden római katolikus templomban felolvasott pásztorlevélben, amelyben ugyancsak a Szentatyára hivatkozva felszólítják a hívőket, hogy lehetőleg mindenki menjen el voksolni, ne dőljenek be azoknak, akik szerint a referendum értelmetlen.

Melegfelvonulás Pozsonyban, 2011-ben
Melegfelvonulás Pozsonyban, 2011-ben
Radovan Stoklasa / Reuters

A protestáns egyházak vezetői ugyanígy biztatták híveiket, ám több lelkipásztoruk más véleménynek adott hangot: A voksolás infantilis pótcselekvés, mert a családot nem kívülről, hanem belülről fenyegetik veszélyek, amelyekkel a társadalom nem tud mit kezdeni – nyilatkozta lapunknak Anna Polcková pozsony-óvárosi evangélikus lelkész.

Egyetértett vele Iveta Radicová is: – Hazánkban immár a polgároknak több mint a fele élettársi, vagyis ugyancsak családi kapcsolatban él. Rajtuk kívül leányanyák, elvált asszonyok vagy férfiak, továbbá házasságon kívüli biológiai apák is gyermekeket nevelnek. Az ő felelősségük azonos az úgynevezett hagyományos családokban élő szülőkéivel – mutatott rá a volt kormányfő, aki szociológus.

Richard Sulík szlovák europarlamenti képviselő szerint bármi is lesz a népszavazás végeredménye, a jelenlegi jogrenden semmit sem változtat. – Ha érvényes lesz, akkor azért, ha pedig nem, akkor meg amiatt. Teljes joggal állíthatom hát, hogy a 6,3 millió euró nem más, mint értelmetlen pénzkidobás, ráadásul olaj a társadalmunkban amúgy sem hamvadó, a másságot megvető tűzre – szögezte le.

Berényi József elnök a Magyar Közösség Pártjának tagjait és szimpatizánsait háromigenes szavazásra kérte. Bugár Béla, a Híd vezetője közölte: keresztényként részt vesz a voksoláson, majd hozzátette, hogy mindenki a saját meggyőződése, lelkiismerete szerint döntsön.

Szlovákiában az eddigi hét referendum közül csupán a 2003. május 17-én lezajlott, az ország EU-tagságáról döntő voksolás volt eredményes, amelyen a részvételi arány 52,15 százalékos volt. A szavazók 92,46 százaléka támogatta az ország uniós csatlakozását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.