galéria megtekintése

Békapóz

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 07. számában
jelent meg.


Megyesi Gusztáv
Népszabadság

Besüt a nap a piacra, odakinn bárányfelhők úsznak az égen. Vagy két perce térdepelek a hentes előtti kövezeten, csupa aprót kaptam vissza, s egy tízforintost véletlenül a földre ejtettem. Most ezt kellene fölvennem, lazán, könnyedén, szinte fütyörészve, mert a hentes előtt hosszú a sor, és jobb híján mindenki engem néz.

Először úgy volt, hogy gond nélkül megvan a pénz, meg is érintettem az ujjam begyével, ám sehogyan sem tudtam alányúlni a körmömmel, minthogy előző este volt körömvágás. Az a baj, hogy a kövezet egybe van öntve, sokkal jobb a járólap, mert eltolja az ember a pénzérmét a résig, ott aztán a mutatóujjával megbillenti, s hopp, már zsebre is vágja.

Eszem ágában nem volt lehajolnom a tízforintosért, minden héten esik ki a kezemből apró, leginkább ötforintos, ilyenkor előbb óvatosan körbenézek, hogy lát-e valaki, s ha nem, akkor ott hagyom a pénzt. Engem még úgy tanítottak, hogy egy lyukas kétfilléresért is le kell hajolni az utcán, sőt a kenyérdarabkáért is, mert abban benne van a pék verítéke, de hiszen épp az utóbbi miatt nem hajolok le kenyérért, az apróért pedig nem tudok, úgyhogy nincs bennem semmi lelkifurdalás.

 

Most azonban két öregasszony állt a sorban, „uram, kiesett a pénze”, mondták egyszerre. Majd míg a földre ereszkedtem, s fölvettem pózomat, tettemet kezdték dicsérni, hogy itt van ez az úr, nem hajlik a dereka, de lám, mégis lehajol a pénzért, a maiak meg egészségesek, de mind ott hagyják; hova lesz így a világ. Akkor a térdelésből négykézlábra helyezkedtem, s kissé fölemeltem a hátam, mint a macska, amikor nyújtózni készül, ettől a hátizsák a nyakamba zuhant, ám mintha mi sem történt volna, a két öregasszony méltatlankodott tovább, hogy hová jutna ez a világ nélkülük, de egyik se mozdult segíteni; ezek akarnak március idusán kormányt elzavarni.

– Hagyja csak – mondja ekkor egy hang. A jambósapkás férfi az, nagy, veres arcú ember a hegyről. Senki se tudja a nevét, csak hogy a hegyről jár le bevásárolni a nagyságos asszonynak. Végigjárja a standokat, az egyetlen a piacon, aki az édesburgonyát kilóra veszi, egyedül ő kóstolhatja meg a görögdinnyét; amikor tíz felé megjelenik, megáll az élet a piacon. Nem csinál semmi rosszat, csak ahogy megy, ahogy átnéz a fejünk fölött, az ártáblákon, a piacigazgatóságon, ahogyan a kegyét keresik, ahogyan a nagyságos asszonyt üdvözlik általa, holott a nagyságos asszonyt még senki se látta, de mindenki biztos benne, hogy csak jó asszony lehet, ha lejönne, biztos mindenkihez volna egy-két kedves szava, az kell most az embereknek.

Ez itt már egyre inkább letisztult világ, ahol nincs konfliktus felső és alsó osztály között, minthogy nem is érintkeznek, csak ez a szemét ne volna a hegyről, a rohadt nagy magabiztosságával, mintha az ő pénze volna, amivel fizet, az ő hatalma, és karácsony előtt már segédet is hozott, s úgy dirigált neki, hogy majdnem rászóltunk, beszéljen már ember módjára.

– Hagyja csak – hallom tehát a hangot a hegyről, s már hajol is le, emeli a pénzt, adja a tenyerembe, majd pattan fel, de előbb még megpaskolja a vállam, a többi már a hentesnek szól: négy porcióba kéri a hátszínt. Arra gondolok, legjobb volna tán így maradni, békapózban, bután, értetlenül pislogva fölfelé. Ám aztán mocorogni kezd az emberben, hogy mégse jó ez így, bármi történik, ezeknek soha nem szabad elhagynunk magunkat, ennek megfelelően erőnket megfeszítve lassan egyenesedni kezdünk, öt perc se telik el, s már büszkén, fölvetett fővel araszolunk tova; hátunkban a piac csodálkozó, értetlen pillantása.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.