galéria megtekintése

Pánik és fejetlenség a spanyol ebolás ápolónő körül

1 komment


Körösi Ivett

Az ebolával fertőzött spanyol ápolónő azt állítja, munkája során végig követte az előírásokat, így fogalma sincs, hogy miként kapta el a gyilkos kórt – derül ki az El Mundónak adott exkluzív interjújából.

Reuters
„Hogy kapta el az ebolát Teresa?" – kérdezi a spanyol napilap riportere Teresa Romero Ramostól, attól az ápolónőtől, aki elsőként fertőződött meg ebolával Nyugat-Afrikán kívül.

„Nem tudom megmondani, fogalmam sincs" – csendül fel Teresa hangja a telefonban, aki a madridi III. Károly kórház egyik elkülönített termében válaszol a hívásra. A 40 éves nő az újságíró kérdésére felelve elmondja, miután szeptemberben hazaszállították a két ebolás misszionáriust, valóban kezelte egyiküket, ám mindig az előírások szerint járt el.

Hiába. A nővér a múlt hét végén mégis megfertőződött, ám egyre több jel mutat arra, hogy emberi mulasztás vezetett az ebola európai felbukkanásához. A III. Károly kórház dolgozói szerint az intézmény nem biztosított megfelelő felszerelést, a latexkesztyűket csupán szigetelőszalaggal rögzítették, és a védőruházat sem rendelkezett az ilyenkor előírt külön légzőberendezéssel. Bár a kórház képviselői tagadták, a személyzet szerint a szeptember végén elhunyt misszionáriusok ruházatát ugyanabban a liftben szállították el, amelyet a kórház dolgozói is használtak.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Tiltsuk el!
Vélemény
És nem oké
Vélemény
Megszállt múlt

A WHO figyelmeztetett, hogy több ebola eset lehetséges az egészségügyi dolgozók, orvosok körében, még a fejlett, modern egészségügyi rendszerekkel bíró országokban is. (BBC)

A legnagyobb hiba azonban mind közül az lehet, hogy bár az ápolónő a misszionáriusok halála után öt nappal, szeptember 30-án jelentette, hogy rosszul van, az orvosok azt mondták, a tünetek nem felelnek meg teljes mértékben az ebola szimptómáinak, és csak hat nappal később végezték el rajta a tesztet, majd helyezték karanténba. A nő a köztes időben szabadságon volt, és ugyanúgy élte mindennapjait, mintha mi sem történt volna.

A spanyol egészségügyi hatóságok felkészületlenségére panaszkodott Santiago Yus is, aki hamarosan megkezdi Teresa ellátását. „Holnap vagy holnapután kezelnem kell majd az ebolával fertőzött ápolónőt, és még azt sem mutatta meg senki, hogy miként kell felvennem a védőruhát. Nem vagyok felkészülve. Nem vagyok kiképezve. Sokan vagyunk ezzel így” – nyilatkozta a pánik határán az orvos.

Teresa saját bevallása és férje elmondása szerint is jól van, állapota javul, bár az El Mundo újságírója szerint nehezére esett beszélni. A pár perces interjúnak hamar vége is szakad. „Nagyon köszönöm, de nem szeretnék tovább beszélni, mert nagyon hamar elfáradok."

Férje, a szintén karanténban lévő, ám egyelőre nem fertőzött Javier Limón később maga is nyilatkozott a lapnak. Mint elmondta, feleségén kívül leginkább a kutyájuk, Excálibur miatt aggódik, akit el akarnak altatni. „Nagyon barátságos kutya, egyáltalán nem agresszív" – hangsúlyozza Javier. Ám a Madrid külvárosában található házban, ahol laknak, pánikhangulat uralkodik. A lap szerint az emberek kétségbeesetten hívják a hatóságokat, és azt kérdezik, hogy mit tegyenek, ha egy liftben utaztak Teresával, a férjével vagy a kutyával. A BBC által idézett szakértő szerint azonban nem bizonyított, hogy a kutyák terjesztenék a testnedvekkel terjedő vírust.

A hatóságok nyugalomra intenek, és egyelőre vizsgálják, hogy ki és hol követhetett el hibát. Az ápolónőn kívül két személy – a férje és az egyik kolléganője – van elkülönítve, valamint több mint 50 embert helyeztek megfigyelés alá. Nekik az előírásoknak megfelelően naponta kétszer kell mérniük a testhőjüket, és azonnal jelenteniük kell, ha felszökik a lázuk, a vírus ugyanis csak azután fertőz, hogy kialakultak a tünetek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.