galéria megtekintése

Közel harminc év után lemondott a Burkina Faso-i elnök

NOL

Napok óta tartó erőszakos tüntetéseket követően Blaise Compaore Burkina Faso-i elnök bejelentette, hogy lemond az elnöki posztról.  

Sérült tüntető a Burkina Faso-i fővárosban.
Sérült tüntető a Burkina Faso-i fővárosban.
Joe Penney / Reuters

Compaore órákkal ezelőtt még úgy nyilatkozott, hogy nem mond le, s egy évig marad hatalmon a nyugat-afrikai országban. Az azonnali lemondását követelő demonstrálók azonban erre ismét utcára vonultak, így az elnökön fokozódott a nyomás, amelyből a jelek szerint nem látott más kiutat, mint a lemondást. Helyi beszámolók szerint a hírre a tömeg üdvrivalgásban tört ki.

Huszonhét év után Compaore csütörtökön ígéretet tett arra, hogy visszavonja a nagy vihart kavaró alkotmánymódosítást, amely lehetővé tette volna, hogy 2015-ös elnöki mandátuma lejárta utána ismét induljon elnökválasztáson. Akkor kijelentette azt is, hogy nem mond le ugyan, de már csak egy évig foglalja el az elnöki széket, míg egy átmeneti kormány vezeti az országot.

 
Blaise Compaore.
Blaise Compaore.
Lucas Jackson / Reuters

A hadsereg vezetője, Honore Traore tábornok ekkor ígéretet tett arra, hogy az átmeneti kormány megalakítása során minden párttal konzultálnak majd. „Az alkotmányos rendhez való visszatérés nem tart tovább 12 hónapnál" – idézi a BBC a tábornokot, aki a parlament feloszlatását is bejelentette.

A tüntetők azonban hallani sem akartak még egy évről Compaorával, az azonnali lemondást követelő emberek csütörtökön megpróbálták felgyújtani a parlamentet és több kormányépületet.

Egy televíziós beszédben Compaore azt is bejelentette, hogy visszavonja a korábban kihirdetett szükségállapotot, amelyet a hatalma elleni eddigi legnagyobb demonstrációsorozat kezdetekor hirdetett ki. A tüntetések epicentruma a főváros volt, a BBC helyszíni tudósítója szerint Ouagadougouban legalább egy ember életét vesztette. Az ellenzék vezetője, Zephirin Diabre szerint azonban több tucat ember halt meg országszerte, köszönhetően az erőszak barbár elharapózásának.

Katonák támadnak egy tüntetőre  Ouagadougouban.
Katonák támadnak egy tüntetőre Ouagadougouban.
Joe Penney / Reuters

Egy másik ellenzéki hangadó, Benewende Sankara - akinek apját Compaore puccsakor ölték meg - a hadsereg bejelentését puccsnak minősítette, egyúttal közölte, hogy a tüntetők ragaszkodnak az elnök azonnali lemondásához. „Távozásának időpontja nem lehet tárgyalás témája" – idézte az AFP a politikus állásfoglalását.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője még csütörtökön üdvözölte, hogy Compaore a jelek szerint kész lemondani elnöki mandátuma meghosszabbításáról, miként a hadsereg bejelentését is egy nemzeti egységkormány alakításának tervéről, amely a következő választásokat lenne hivatott előkészíteni. Franciaország ugyancsak nyugalomra intette egykori gyarmata, Felső Volta lakosságát, az EU az erőszak leállítására szólított fel, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pedig bejelentette, hogy személyes megbízottat küld Burkina Fasoba. Az országban francia csapatok állomásoznak, megakadályozandó, hogy a szélsőséges iszlamisták megvessék lábukat.

A kormányellenes tüntetők a parlamentbe is bejutottak.
A kormányellenes tüntetők a parlamentbe is bejutottak.
Joe Penney / Reuters

A 17 milliós, aranybányászata ellenére szegény afrikai ország lakosságának több mint fele 25 éven aluli, aki Compaore hatalma idején nőtt fel. Az erről szóló ENSZ-index szerint a világon mindössze három-négy ország elmaradottabb Burkina Fasonál.

Szemtanúk szerint sokan átálltak a tüntetők oldalára. Több szemtanú katonákat is látni vélt a demonstrálók között, sőt, az egykori védelmi miniszter, Kouame Lougue is a jelenlegi elnök lemondását követeli. Sokan őt szeretnék az elnöki székben látni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.