galéria megtekintése

Médiafölény az oroszoknál

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 05. számában
jelent meg.


Szőcs Levente, Bukarest
Népszabadság

Moldova megosztott az orosz-ukrán konfliktus láttán. A lakosság 40 százaléka helyesli Krím elcsatolását, és szinte ugyanennyien tartanak attól, hogy az összeütközés átterjed országukra is.

Putyin fotóját égetik moldovai tüntetők
Putyin fotóját égetik moldovai tüntetők
Reuters

Megvalósult álom, amely már nem lelkesít – foglalta össze a vízumkényszer feloldásának moldovai fogadtatását Dorin Chirtoaca, a moldovai főváros, Chisinau polgármestere. A 3,5 millió lakosú kelet-európai ország polgárai egy hete utazhatnak szabadon az Európai Unió 28 tagállamában, de a sokak által várt lelkesedés elmaradt.

Az okok sokrétűek. Egyrészt a vízummentes határátlépéshez napi ötven eurónak megfelelő összeget kell felmutatni, márpedig egy moldovai átlagbérből (200 euró, mintegy 62 ezer forint) legfeljebb négynapi külföldi tartózkodásra futja.

 

Azok a moldovaiak, akik felvették a román állampolgárságot (számukat pár százezertől másfél millióig teszik), eddig is szabadon közlekedhettek Európában. Ugyanakkor az uniós integráció kérdését a közvélemény a 2009 óta kormányzó koalícióhoz köti, amely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Lenin szobra Gagauzia autonóm területén
Lenin szobra Gagauzia autonóm területén
Reuters

A lakosság megosztott a szovjet utódállam irányultságát illetően, 30–40 százalékra tehető azoknak az aránya, akik „Oroszország felé kacsingatnak”. A chisinaui Közpolitikai Intézet (IPP) megrendelésére készült felmérés szerint a moldvaiak körében az orosz–belorusz–kazah vámunió támogatottsága (38 százalék) nagyjából megegyezett az Európai Unióéval (35%).

Arcadie Barbarosie, az IPP vezetője az orosz médiafölényt, az „oroszosítást” okolja, hogy a moldovaiakat nagyrészt hidegen hagyja Európa. Az oroszok számaránya az ukránokkal együtt alig 20 százalékot tesz ki Moldovában, mégis a sajtó nagy része orosz nyelvű. Ennek egyik oka az, hogy a román lakosság egy része máig nem sajátította el a latin ábécét.

A felmérés szerint a moldovaiak 40 százaléka helyesli a Krím Oroszországhoz csatolását, miközben 43 százalék számol a veszéllyel, hogy az ukrajnai konfliktus átterjedhet Moldovára is. (Az ország keleti részén, a Dnyeszter folyó és az ukrán határ közötti Dnyeszter menti Köztársaság két hete kérte, hogy csatlakozhasson Oroszországhoz.)

Felkerült a nagyhatalmi érdektérképre - John Kerry amerikai külügyminiszter Moldovában
Felkerült a nagyhatalmi érdektérképre - John Kerry amerikai külügyminiszter Moldovában
Pablo Martinez Monsivais / Reuters

Az orosz propaganda kérdése a kétoldalú kapcsolatok napirendjén is szerepel. Valeriu Zgonea, a román törvényhozás alsóházának elnöke a minap Chisinauban járva egy román-moldovai közös médiatér létrehozásáról tárgyalt. Ana Gutu, a moldovai parlament román baráti tagozatának elnöke szerint a cél az orosz „információs megszállás” megszüntetése.

– Az 1600 nyomtatott lap közül 1200 orosz nyelvű. A tévéadások esetében az arány elsöprő az orosz csatornák javára, a kábelszolgáltatók kínálatának 90 százaléka orosz nyelvű. A csatornákkal együtt bejön az ideológia és a propaganda is – idézte Gutut az Agerpres.

Iurie Leanca miniszterelnök szerint a moldovaiak euroszkepticizmusa mögött más is állhat az orosz propagandán kívül. Leanca célja, hogy hazája 2019-ben, a román soros elnökség idején az EU teljes jogú tagja lehessen.

Azzal persze tisztában van, hogy „amíg a gazdasági növekedés nem javít kézzelfogható módon a szociális helyzeten, a közemberek szemében minden erőfeszítés hiábavaló”. Ezzel a november végén esedékes moldovai választásokra utalt, amikor az elégedetlen polgárok visszahelyezhetik a hatalomba az oroszbarát erőket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.