galéria megtekintése

Már ma kapott egy adagot a „jóból” Ponta utódja

Rendkívül jó érdekegyeztető képességgel rendelkező technokrataként emlegetik a 46 éves egykori uniós biztost, Dacian Ciolost, aki átmeneti kormányt alakíthat Romániában. Szüksége is lesz tehetségére, hiszen egyszerre kell lavíroznia a parlamenti pártok között és teljesítenie a társadalom és a civil szervezetek követeléseit.

Társadalmi elégedetlenség, csökkenő adóbevételek, növekvő bérkiadások és bizonytalan parlamenti támogatás – csupán néhány kihívás azok közül, amelyekkel meg kell küzdenie a tömegmegmozdulások által „elsöpört” Victor Ponta utódjának a választásokig hátralévő egy évben. A feladatra Klaus Iohannis elnök szerint Da­cian Ciolos a legalkalmasabb.

A 46 éves agrármérnök 2007-ben bukkant fel a román belpolitikában. Azelőtt Franciaországban élt, ott fejezte be Kolozsvárott elkezdett tanulmányait, és alapított családot. Calin Popescu Tariceanu liberális kormányfő nevezte ki mezőgazdasági miniszternek 2007 októbe­rében, a korrupció miatt elítélt Decebal Traian Remes helyére. 2008 decemberéig, a következő választásokig látta el a tisztséget. Egykori minisztertársai úgy emlékeznek rá, mint komoly, a munkájára össz­pontosító emberre, aki nyitott volt ugyan, de a munkán túl nem érintkezett politikus kollégáival.

Ciolos 2010 és 2014 között a portugál José Manuel Barroso által vezetett Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa volt. A nevéhez fűződő agrárreform lényegét úgy foglalta össze: a nagy farmok mellett esélyt ad a kisebb gazdáknak is.

 

Miniszterelnökként korántsem rózsásak a kilátásai. Erre Ciolos maga is utalt az államfői felkérés utáni első nyilatkozatában. Tudatában van, mondta, hogy az egyéves mandátum egyszerre nagyon hosszú és rövid is. Hosszú, mert a kormány nem szorítkozhat kizárólag a hétköznapi ügyek adminisztrálására, és rövid, mert ennyi idő alatt nem lehet sínre tenni jelentősebb reformokat.

Dacian Ciolos távozóban az elnöki palotábó
Dacian Ciolos távozóban az elnöki palotából
Robert Ghement / MTI/EPA

Annak is tudatában van, hogy fontos pillanatban kerülhet a kormány élére, amikor az egyre érettebb társadalom megköveteli, hogy a kabinet egyfajta hídszerepet töltsön be, odafigyeljen a civil társadalomra, „felkapja” a legfontosabb megoldásokat – tette hozzá.

Az új kormány számíthat az államfőhöz közel álló ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), valamint a Ponta-kabinetet is támogató Szövetség Románia Haladásáért Szövetség (UNPR) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) szavazatára. Ez elég is lesz a beiktatáshoz, kérdés, hogyan alakul a viszonyuk a továbbiakban.

Jövő keddre lehet új kormány

Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök szerint Ciolos jövő hétfőn mutathatja be a kabinet tagjait és programját, még aznap elkezdődik a tárcák várományosainak a meghallgatása, és kedden tarthatják a bizalmi szavazást.

A bukaresti parlament bonyolult politikai játszmák színtere lesz a következő egy évben. Ciolos már a kormányalakítási tárgyalások első napján, szerdán ízelítőt kapott abból, mi vár rá a következő egy évben. A legnagyobb frakcióval rendelkező eddigi kormányzó alakulat, a Szociáldemokrata Párt (PSD) máris elhelyezett egy „aknát” az új kormány útjában: keresztülvitte a képviselőházban, hogy – az egészségügyiek 25 százalékos béremelése után – decembertől minden közalkalmazott fizetése nőjön 10 százalékkal.

A kabinet intézkedéseihez a parlamenti többséget csak a távozó kormányt is támogató két kisebb párt szavazatával lehet biztosítani. A két alakulatnak azonban úgy kell helyezkednie, hogy a jövő ősszel esedékes parlamenti választásokon átlépjék az ötszázalékos bejutási küszöböt, vagy ha nem, politikusai helyet kapjanak a PSD listáin.

Az új kormányfőnek a sajátos magyar követelésekkel is meg kell birkóznia. Az RMDSZ a román–magyar kapcsolatok javítása mellett a magyar közösség számára fontos törvények alkalmazását várja Ciolostól, köztük a marosvásárhelyi magyar orvosképzés fél évtizede megoldatlan önállósítását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.