galéria megtekintése

Obama széles mosollyal az arcán várja a pert

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 01. számában
jelent meg.

0 komment


Kőműves Anita
Népszabadság

A nyári szünet előtti utolsó pillanatban sem tétlenkedtek a republikánus képviselők: megszavazták, hogy beperelik Barack Obamát. 

Azzal vádolják az amerikai elnököt, hogy túllépte hatáskörét, amikor későbbre halasztotta az egészségbiztosítási törvény egyes rendelkezéseinek bevezetését. A lépés a novemberi képviselőházi és szenátusi választásokat megelőző politikai adokkapok, illetve a választók feltüzelésének része.

Egy ilyen per nem ugyanaz, mint az elnök alkotmányos felelősségre vonása, amelyet az elmozdítása is követhet.

Ilyet legutóbb Bill Clinton ellen indítottak. Őt azért vonták felelősségre az angolul impeachmentnek nevezett eljárás keretében, mert hazudott a Monica Lewinskyvel folytatott viszonyáról.

 

A republikánus tábor Barack Obamát hallgatja, amint az elnök az egészségügyi reformról beszél.
Jim Young / Reuters

Az újdonság, hogy az egész képviselőház perli be az elnököt. Korábban egyes képviselők már indítottak pereket, de azokat a bíróságok nem fogadták be, és könnyen meglehet, hogy most is így lesz. Ha elindul is az eljárás, csak évek múlva lesz eredménye, amikor Obama már nem lesz elnök. Szakértők szerint egy esetleges per kimenetele a mindenkori elnök és a kongresszus kapcsolatára lehet hatással.

A lépésnek tehát inkább napi politikai jelentősége van, és az első jelek szerint a demokrata párt tudja majd szavazatokra és pénzre váltani. Az Obama elleni per ugyanis megosztja a republikánusokat. A szélsőjobb „teadélutános” szárny nem elégszik meg holmi bírósági beadvánnyal, ők el akarják mozdítani az elnököt, alkotmányos felelősségre vonást követelnek.

Larry Downing / Reuters

A mérsékelt washingtoni pártelit viszont a közvélemény-kutatások számait figyelve rájött, hogy ezt még a republikánus szavazók többsége sem támogatja. John A. Boehner republikánus házelnök ezért nem győzi hangsúlyozni: eszükben sincs alkotmányos felelősségre vonást kezdeményezni. De a teadélutánosok kedvence, Sarah Palin egykori alaszkai kormányzó és volt republikánus alelnökjelölt nem könnyíti meg a dolgukat; folyamatosan az „i betűs szót” emlegeti.

A demokraták pedig – élükön a Fehér Házzal – rájátszanak az ügyre. Szerintük a per az elnök elmozdítására tett kísérlet előszobája. Már napok óta e-mailekkel bombázzák támogatóikat, és adományokat kérnek, amelyek segítségével szembeszállhatnak a republikánusok támadásaival.

A The New York Times (NYT) szerint amióta Boehner bejelentette, hogy kezdeményezi Obama beperelését, 7,6 millió dollárt gyűjtöttek a demokraták. „Világos, hogy a stratégia része pánikot kelteni és minden egyes dollárt kifacsarni az ügyből” – véli a washingtoni Politico. „A demokraták elkeseredetten keresték, mivel tüzelhetnék fel a szavazóikat a novemberi választásokra. Most a republikánusok önkéntelenül adtak a kezükbe egy eszközt ehhez” – írta a The Washington Post.

A jelek szerint a demokraták tudják majd pénzre és szavazatokra váltani a pert.
JASON REED / Reuters

Aznap, amikor a republikánusok megszavazták a pert, Obama gazdaságpolitikai beszédet tartott Kansas Cityben. Arcán széles mosollyal vádolta a republikánusokat azzal, hogy már megint nem olyan dolgokról szavaznak, amelyek megkönnyítik az amerikai középosztály életét.

Egyes kommentárok szerint az elnök szinte örömmel lubickol a témában, kihasználva az induló per nyújtotta politikai kommunikációs lehetőségeket. „Rengeteg dolgot kellene elintézni, de ha jól tudom, ma a legfontosabb szavazás arról szól majd, hogy beperelnek-e azért, mert a munkámat végzem” – mondta például Kansas Cityben.

A republikánus párt és a konzervatív média 2008-as megválasztása óta már-már hadjáratot folytat Obama ellen, megkérdőjelezve megválasztásának legitimitását is. Egyes konzervatív csoportok évekig próbálták bizonyítani, hogy az elnök nem az Egyesült Államokban született, azaz nem is választható. Előszeretettel hangsúlyozzák második keresztnevét is (Hussein), igyekezve ráerősíteni azokra az összeesküvés-elméletekre, amelyek szerint Obama muzulmán vallású.

Az elnöknek a republikánus politikusokkal sem volt könnyebb dolga. Az utolsó jelentős törvénye, amely átment a kongresszuson,az egészségbiztosítási reform volt. A 2010-es választásokon átvették a hatalmat a republikánusok a képviselőházban. Azóta minden jelentős javaslatot azonnal elbuktattak, köztük a fegyvertartási szabályok szigorítását és a bevándorlási törvények reformját is.

Legutóbbi évértékelő beszédében ezért hirdette meg Obama, hogy a törvényalkotás helyett elnöki rendeletekkel igyekszik megvalósítani programját, már amennyire azt az alkotmány engedi. Jó példa erre a minimálbér kérdése: a 7,25 dolláros bérszintet nem emelheti meg a kongresszus nélkül. Ám azt kiköthette, hogy az a cég, amely a szövetségi állammal akar szerződni, 10,10 dollárt fizessen alkalmazottainak.

Az elnök azzal érvelt, hogy a republikánusok minden javaslatát elgáncsolják. Utóbbiak viszont azzal vádolják, hogy kiskirályként uralkodva átlépi az alkotmányos határokat. Obama még mindig kevesebb rendeletet hozott, mint például elődje, George W. Bush. Igaz, mint a NYT megjegyzi, a rendeletek között nagy eltérés lehet abban, milyen súlyú ügyeket érintenek.

A first lady és Afrika

Afrika vére csorog az ereimben – mondta Michelle Obama szerdán annak az ötszáz fiatal afrikainak, akik hétfőn fejezték be hathetes tanfolyamukat Washingtonban. Hallgatóságát „testvéreinek” szólította. „A férjem édesapja Kenyában született és nőtt fel, családtagjaink élnek ott” – tette hozzá a first lady, akinek népszerűsége nagyobb, mint férjéé. Majd arról beszélt, hogy milyen fontos a lánygyermekek taníttatása. Azt mondta: családjának, főleg a férfiaknak köszönheti, hogy ma az, aki – a születésétől fogva ugyanis sokat invesztáltak az ő oktatásába. S végül egy olyan férfi felesége lett, aki egyenlőnek tekinti őt, s hasonló szellemben neveli két lányukat is. (Reuters)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.