galéria megtekintése

„Idegen emberek haragja ölte meg őket”

1 komment

NOL

Ma, július 17-én egy éve, hogy Ukrajna felett lelőtték a Malaysia Airlines MH17-es járatát 298 utassal a fedélzetén. Világszerte megemlékezéseket tartottak, a szerencsétlenség helyszínén, Ukrajnán kívül Hollandiában, Malajziában és Ausztráliában is. Közben a szerencsétlenség okait vizsgáló holland bizottság és Oroszország is a „bizonyítékok csatájára” gyűjti a muníciót.

A Malaysia Airlines repülőgépének fedélzetén utazó mind a 298 utas életét vesztette, amikor 2014. július 17-én a gép földbe csapódott Kelet-Ukrajnában, az orosz határ közelében. A gép maradványai és az utasok holmija hatalmas területen szóródott szét, fémmel és személyes tárgyakkal borítva be a környékbeli mezőket. Legalább két áldozat testét a mai napig nem sikerült megtalálni. Az utasszállítót valószínűleg oroszbarát szakadárok rakétája találta el.

A szerencsétlenség helyszínén, Hraboveban fehér léggömböket engedtek a levegőbe.
A szerencsétlenség helyszínén, Hrabovéban fehér léggömböket engedtek a levegőbe.
Stringer / Reuters

A katasztrófa helyszínéhez legközelebb eső ukrán falu, Hrabove 200-300 lakója gyűlt össze a helyi templomban tartott megemlékezésre. A szertartás után együtt vonultak a repülőgép roncsának helyén az áldozatok emlékére emelt sírkőhöz. „A halottak emlékének – a polgárháború 298 ártatlan áldozatának” – áll az emléktáblán.

 

A főleg nőkből és gyerekekből álló gyászoló tömeg ortodox vallási énekeket énekelt. Virágokat, ikonokat vittek és azoknak az országoknak a zászlaját, ahonnan az áldozatok érkeztek, némelyiken fekete szalaggal. Fehér léggömböket engedtek a levegőbe. A menet szélét szovjet katonai egyenruhába öltözött férfiak őrizték az Associated Press beszámolója szerint.  

A harmincnyolc ausztrál áldozat rokonai és barátai a canberrai parlament előtt emlékeztek pénteken. Egy frissen felavatott emléktáblánál helyeztek el koszorúkat és virágokat. Az emlékmű, amelyre az áldozatok nevét vésték, egy kertben áll. A földet Ukrajnából hozta egy ausztrál rendőr – számolt be a BBC.  

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök beszélt az „ártatlan emberekről, akik élték az életüket... és akiket kisebb szomszédja ellen folytatott agresszív háborúban lőtt le egy ország. Azt mondta, Ausztrália tartozik azzal a halottaknak, hogy a bűnösöket bíróság elé állítja. Az utasok fényképeit hatalmas képernyőkre vetítették ki. Julie Bishop külügyminiszter Anthony Maslin és Marite Norris üzenetét olvasta fel, akiknek három gyermeke – Evie, Mo és Otis – szintén életét vesztette nagyapjuk, Nick Norris mellett. „A családunk egy távoli háború ártatlan áldozata. Idegen emberek haragja ölte meg őket" – írták. „Próbálunk nem belesodródni abba, amit mi csupán a szomorúság pusztító hullámainak, szenvedésnek és dühnek látunk ma a világban.”

A 193 állampolgárát elveszítő Hollandiában félárbocra engedték a zászlókat. Az amszterdami Schiphol repülőteret, ahonnan az MH17 felszállt, virágokba borították. A Nieuwegeinben a családoknak tartott szertartáson körülbelül kétezer ember, köztük Mark Rutte miniszterelnök is részt vett.

A Nieuwegeinben tartott szertartáson körülbelül kétezer ember, köztük a miniszterelnök, Mark Rutte vett részt.
A Nieuwegeinben tartott szertartáson körülbelül kétezer ember, köztük a miniszterelnök, Mark Rutte vett részt.
Pool / Reuters

Amaa Aljuned, a másodpilóta felesége a gyászoló családok szenvedéséről beszélt, amelyek mind „egy külön utazás” a maga teljességében. „És emiatt a szívem ismét vérzik” – tette hozzá.

Malajziában július 11-én tartottak megemlékezést Kuala Lumpurban, mivel az évforduló a ramadán hónap végére esik, ami hagyományosan ünnepnek számít. Felolvasták az áldozatok nevét, és egy pillanatnyi csönddel tisztelegtek előttük.

Az általános vélekedés szerint a Malaysian Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépét oroszbarát szakadárok lőtték le. Moszkva ezt tagadja, és az ukrán kormányerőket okolja a Kelet-Donyeckben bekövetkezett katasztrófáért. 

Moszkva tagadja, hogy oroszbarát felkelők rakétája okozta volna a szerencsétlenséget.
Moszkva tagadja, hogy oroszbarát felkelők rakétája okozta volna a szerencsétlenséget.
Maxim Zmeyev / Reuters

A szerencsétlenség okait vizsgáló holland bizottság előre láthatólag októberben adja ki a végső jelentését az ügyről. A nyomozást Hollandia vezeti, Belgium, Ausztrália és Ukrajna pedig segítséget nyújt hozzá, az oroszok azonban többször kritizálták az eddig kiszivárgott eredményeket is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.