galéria megtekintése

Lejtőn Merkel népszerűsége

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 29. számában
jelent meg.

14 komment

Hírösszefoglalónk
Népszabadság

Hiába népszerű külföldön, Németországban látványosan visszaesett Angela Merkel (CDU) támogatottsága. Az ok a sok vitát kiváltó menekültpolitika, ami sorsdöntőnek bizonyulhat a kereszténydemokraták pártelnöki tisztét is betöltő kancellár számára.

Világsztárokból is lehetnek rajongók, így történt ez Bonóval is. A híres ír rockbanda, a U2 frontembere New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés mentén, befolyásos és gazdag közönség számára rendezett díszvacsorán lelkendezett arról, hogy Angela Merkel német kancellár mi mindent tett az Európába érkező menekültekért.

Németországban azonban korántsem tapasztalható akkora lelkesedés Merkel iránt, akinek politikája az elmúlt tíz évben három választási győzelmet hozott a CDU/CSU-nak. A CSU elnöki, valamint a bajor tartományi kormányfői posztot betöltő Horst Seehofer – pont a menekültügy miatt – nyílt konfrontációt vállal Merkellel, és ehhez Orbán Viktor magyar miniszterelnök is asszisztál. A CDU második sorában pedig egyre több Bundestag-képviselő lázadozik. Ilyen „zendülést” eddig csak a Görögországnak szánt mentőcsomagok kapcsán lehetett tapasztalni – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Sigmar Gabriel gazdasági miniszter, az SPD elnöke és Angela Merkel kancellár, a CDU vezetője a tartományi vezetőkkel a menekültválságról tartott tanácskozáson
Sigmar Gabriel gazdasági miniszter, az SPD elnöke és Angela Merkel kancellár, a CDU vezetője a tartományi vezetőkkel a menekültválságról tartott tanácskozáson
Hannibal Hanschke / Reuters

 

Bármennyire is egyik kedvenc mondása, hogy választásokat kell nyerni, nem felméréseket, mégiscsak a közvélemény-kutatási adatok maradnak a legfontosabb mutatók a kancellár és CDU-pártelnök számára. Márpedig ezek komoly változásról tanúskodnak. A Der Spiegel politikusi lépcsőjének tetejéről a 2013. szeptemberi Bundestag-választás óta most először csúszott le Merkel. A ZDF közszolgálati tévé politikai barométerében a negyedik helyre esett vissza úgy, hogy a keleti tartományokban, ahonnan származik, kevesebben, a nyugatiakban többen támogatják.

A legfontosabb német politikusok sorrendjét most Wolfgang Schäuble (CDU) vezeti, a szövetségi pénzügyminisztert Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter (SPD) és a lista tetején újonc Wolfgang Bosbach (CDU), a Bundestag belügyi bizottságának elnöke előtt. A 63 éves ügyvéd tagja a CDU modernizációját szkeptikusan megítélő, Merkellel szemben kritikus „berlini körnek” – emlékeztet a Süddeutsche Zeitung.

A pártokról készített közvélemény-kutatásokban a CDU/CSU szintén visszaesést mutat, s jelenleg 40-41 százalék között mozog. Ez egyelőre nem ad okot nyugtalanságra, hiszen a jobbközép így is messze a legnagyobb politikai erő az országban. A legszembetűnőbb trendfordulat, hogy az euroszkeptikus, a bevándorlást ellenző Alternatíva Németországért (AfD) most simán bejutna a Bundestagba.

A német sajtó egyre többet cikkez arról, hogy a menekültkérdés Merkel pályafutásának sorsdöntő tényezője lehet. Sokan párhuzamot vonnak a kormányfő, és az általa 2005-ben legyőzött szociáldemokrata exkancellár, Gerhard Schröder között. Utóbbihoz kötődik a gyakran gyűlölettel emlegetett Agenda 2010: a reformcsomag a szociális vívmányok lefaragásával erősebbé tette a német gazdaságot, ugyanakkor milliókat hozott nehéz helyzetbe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.