galéria megtekintése

A menekültekkel a lefelé tartó liftben lesznek egyre többen

5 komment


Dési András

Az elszegényedő európai rétegek szociális fenyegetésként élik meg a migrációt – véli Philippe Lamberts, az Európai Zöldek frakciójának belga társelnöke.

Amikor fiatal diplomásként közéleti szerepet és pártot keresett magának, először „árvának" érezte magát. A belga szocialisták szóba sem jöhettek, náluk hírhedten urambátyám viszonyok uralkodtak, és a kölcsönös szívességek szintjén működött a politika. A jómódúak érdekeit védő liberálisok sem tűntek vonzónak, a kereszténydemokratákat pedig nem tartotta gerincesnek.

– Az ökológiai párt Belgiumban akkor még fiatal mozgalomnak számított. Alapvetően nem a környezetvédelem, hanem egy igazságosabb és fenntarthatóbb társadalom iránti elkötelezettség vitt közéjük – idézte fel Philippe Lamberts, hogy negyedszázaddal ezelőtt miért a zöldekhez csatlakozott.

Az európai parlamenti képviselő, az Európai Zöldek frakciójának társelnöke elsősorban szociális szempontból közelíti meg a menekültválságot, illetve a populista-euroszkeptikus erők térnyerését. Emlékeztetett rá, hogy az európai integráció sosem élvezett 100 százalékos támogatottságot. A brit UKIP, a német AfD vagy a francia Nemzeti Front előretörésének okát abban látja, hogy egyre többen érzik úgy, a politika az út szélén hagyja őket.

 

Az Eurostat adatai szerint az euró­paiak 25 százaléka él a szegénységi küszöbön vagy az alatt. Ők a menekültek és a bevándorlók érkezését egzisztenciális fenyegetésként élik meg, a migránsok a szemükben segélyezési vetélytársak, akik „felrobbantják" a szociális ellátórendszereket.

Lamberts a megosztottságtól félti Európát. Forrás: www.Philippelamberts.eu
Lamberts a megosztottságtól félti Európát. Forrás: www.Philippelamberts.eu

– A migrációs válságot nem lehet csak politikai-rendészeti eszközökkel megoldani. A javak elosztását kell átalakítani. A probléma nem az, hogy a menekültek és a bevándorlók egy részének helyet kell adni a társadalmi felemelkedést biztosító felvonóban. A baj az, hogy a lefelé tartó liftben lesznek egyre többen. Riasztóan nő a lecsúszástól rettegő munkavállalók száma, akik attól tartanak, hogy ha még jobban szétnyílik a társadalmi olló, ők lesznek a következő utasok a pince felé közlekedő fülkében – hangoztatta lapunknak a minap Budapesten járt Lamberts.

A múlt pénteki pozsonyi EU-csúcsot a zöldpárti politikus rossz kommunikációs gyakorlatnak minősítette. Szerinte az állam- és kormányfők nem ismerik fel, hogy a megosztottság „megöli" Európát.

– Senki sem érti, hogy a megosztottsággal a szuverenitásunkat veszítjük el, pont azt, amit például Kelet-Közép-Európában annyira féltenek? S azt sem látják, hogy Putyin, Erdogan meg az Iszlám Állam kénye-kedve szerint játszadozhat a megosztott Európával – fakadt ki.

Lamberts Brüsszel egyik erősen multikulturális kerületében lakik, és a saját bőrén is érzi, hogy nem könnyű a különböző kultúrák együttélése. Keresztényként és európaiként mégis úgy gondolja, hogy az EU egyik legnagyobb vívmánya a sokszínűség. A legfontosabb alapérték az egyenlőség, ahogy azt az emberi jogok egyetemes nyilatkozatában is megfogalmazták. – Az alapértékek nem képezhetik semmiféle alku tárgyát. Ezt ­tudniuk kell azoknak is, akik az Európai Unióban keresnek menedéket, de azoknak is, akik a migrációban az európai alapértékekre leselkedő veszélyt látnak – tette hozzá.

A beszélgetés zárórészében Lamberts azt mondta, a kelet-közép-euró­pai országok sokszor joggal érzik azt, hogy lekezelik őket, méltánytalanul bánnak velük. Őt is aggasztja, ahogy Lengyelországban a kormányzó jobboldal leépíti a jogállamiságot, a fékek és ellensúlyok rendszerét. Ezt szerinte joggal bírálja az Európai Bizottság, amely viszont mélyen hallgat annak kapcsán, hogy – a terrorveszélyre hivatkozva – bírói engedély nélkül lehet megfigyelni, illetve őrizetbe venni embereket, lehallgatni telefonbeszélgetéseket máshol. Nevezetesen Franciaországban.

PHILIPPE LAMBERTS

1963-ban született Brüsszelben. A Leuveni Katolikus Egyetemen végzett alkalmazott matematikusként. 1987–2009 között az IBM-nél töltött be értékesítési és menedzseri posztokat. 1991 óta a belga Zöldek tagja, tizenkét éven át Anderlechtben volt önkormányzati képviselő. 2009-ben választották be az Európai Parlamentbe, ahol 2014 jú­niusa óta az Európai Zöldek frakciójának társelnöke.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.