galéria megtekintése

Kudarcot vallott a diplomácia

11 komment


Fenes Gábriel

Megszakadtak a tűzszüneti tárgyalások Washington és Moszkva között. Az ENSZ emberi jogi biztosa felvetette a vétójog korlátozásának lehetőségét.

Ez nem egy olyan döntés, amit könnyű volt meghozni – közölte John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője, miután Washington hétfőn úgy döntött, felfüggeszti a tűzszünetről szóló tárgyalásokat Moszkvával. Az indoklás szerint az a döntés oka, hogy az orosz légierő a szíriai kormányerőkkel karöltve civil célpontokat is támad Aleppóban.

Aleppóban folytatódik a pusztítás és a civilek elleni erőszak
Bassam Khabieh / Reuters

John Kerry amerikai külügyminiszter – aki hónapokig tárgyalt az oroszokkal – kedden Brüsszelben megnyugtatott mindenkit: az Egyesült Államok lépése nem azt jelenti, hogy lemondanak a békéről és a szíriai emberekről. – Továbbra is azon leszünk, hogy megtaláljuk a háborúból kivezető utat – hangsúlyozta Kerry. Az amerikai diplomata ismét elítélte Oroszországot és Bassár el-Aszad szír elnök rezsimjét, amiért civileket támadnak, s kórházakat bombáznak le. – Mindenki türelme elfogyott Oroszországgal szemben – illette Kerryhez hasonlóan kemény szavakkal Oroszországot Josh Earnest a Fehér Ház szóvivője.

 

Moszkva még a washingtoni bejelentés előtt felmondta a nukleáris fegyverekhez használható plutónium megsemmisítéséről szóló amerikai–orosz megállapodást – jelentette a CNN. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerint azonban ennek a lépésnek nem volt köze a tűzszüneti tárgyalások befagyasztásához. Moszkva mindeközben azt állítja, hogy az utolsó pillanatig mindent megtettek a párbeszéd érdekében, s Washington csak szubjektív tényezők alapján hozta meg a döntését, amelynek köze van az amerikai elnökválasztási kampányhoz is.

falseBassam Khabieh / Reuters

Néhány órával a tűzszüneti tárgyalások felmondása után Zeid ­Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa is keményen bírálta Oroszországot, amiért gyújtóbombákat vet be Aleppó városának felkelők által irányított keleti részein. A biztos szerint az „egyik oldalon elkövetett háborús bűnök nem indokolhatják az illegális cselekményeket a másik oldalon". Al-Husszein azt mondta, hogy az Aleppóban kialakult helyzet új és merész válaszokat követel, például a vétójog korlátozását az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál, amely lehetővé tenné, hogy a szíriai bűnösöket a Nemzetközi Büntetőbíróság elé vigyék.

A tűzszüneti megállapodás szeptember 22-i összeomlása óta több száz civil halálos áldozata és sérültje van az szír kormányerők és az oroszok légitámadásainak – számolt be az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió. Több kórházat ért bombatalálat az elmúlt napokban, ami nehezíti a sérültek ellátását. Fadela Chaib, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivőjének tájékoztatása szerint szeptember 23. és október 2. között legalább 340 ember, köztük 106 gyerek vesztette életét Aleppóban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.