galéria megtekintése

Közel a robbanás Fergusonban

NOL

Ha elszabadulnak az indulatok Fergusonban, a rendőrség gumilövedékekkel és könnygázzal is oszlathat – jelentették a Missouri állambeli városból, ahol napról napra feszültebb a légkör. Az emberek egyre türelmetlenebbül várják, hogy vádat emelnek-e az ellen a fehér rendőr ellen, aki augusztus elején lelőtt egy fekete tinédzsert. A 18 éves Michael Brown édesapja és Barack Obama amerikai elnök mindeközben nyugalomra intette az embereket.

„Az agresszió és a rongálás nem válasz" – mondta egy videóüzenetben idősebb Michael Brown. Barack Obama az ABC Newsnak nyilatkozva mutatott rá, hogy semmilyen esemény nem szolgáltathat ürügyet az erőszakra. „Ez egy olyan ország, ahol mindenki kifejtheti a nézeteit, békésen gyülekezhet, és tüntethet, ha úgy érzi, hogy igazságtalanságot követtek el. De az már nem fér be a jogállam keretei közé, ha valaki erőszakos cselekedetek elkövetésére használ fel egy eseményt" – üzente Obama a fergusoniaknak, akik egyre türelmetlenebbül várják, hogy vádemelést javasol-e a vádesküdtszék Darrew Wilson járőr ellen.

Fotó: Adrees Latif / Reuters

Az utóbbi napok feszültségét az is tetézte, hogy pénteken kiderült, a tüntetőknek nem sikerült érdemi tárgyalásokat folytatni a rendőrséggel, így biztos, hogy a hatóságok használhatnak gumilövedéket és könnygázt az oszlatás során, valamint harckocsikat is bevethetnek, ha nagyon elfajul a helyzet.

 

Az augusztusi gyilkosságot követő tüntetések azután váltak erőszakossá el igazán, hogy a rendőrség sokak szerint túlzottan keményen lépett fel a békésnek induló demonstrációk során. Ennek most is fennáll az esélye, ugyanis hiába próbáltak meg a tüntetők egy 19 pontos követeléscsomagról tárgyalni a hatóságokkal, nem sikerült érdemben megegyezni semmiről. A rendőrök csak olyan alapkövetelményeknek engedtek, „mint az emberélet megóvása" – írja a Guardian.

„Ha a tüntetők nem viselkednek agresszíven, a rendőrök sem folyamodnak majd erőszakhoz" – mondta Francis Slay, St. Louis polgármestere egy sajtótájékoztatón. „Ha azonban egyesek mégis erőszakossá válnak vagy fenyegetően viselkednek, az emberek biztonsága érdekében a rendőrség megfelelő módon válaszol majd" – tette hozzá.

Fotó: Jim Young / Reuters

A demonstrációk már napok óta tartanak, az éjszaka folyamán többeket letartóztattak. Két férfit azzal gyanúsítanak, hogy robbanóeszközöket vásároltak és akartak bevetni a tüntetéseken – írja a Reuters. Az elmúlt napok demonstrációi ennek ellenére többnyire békésen zajlottak, ám sokan értetlenül állnak a rohamrendőrök feltűnése előtt. A missouri közbiztonságért felelő hatóság vezetője azonban nem tudott választ adni arra, hogy miért volt erre szükség. „Nem tudom, tényleg nem tudom megmondani... azt sem, hogy helytelenül cselekedtek-e" – mondta Daniel Isom.

Az igazi robbanás azonban a vádesküdtszék bejelentése után várható. Péntek este még javában tartott az ülés, többek szerint vasárnap lesz a bejelentés. Hogy vádat emelnek-e Wilson ellen, egyelőre rejtély. Az mindenesetre biztos, hogy nagy a nyomás, hiszen ha elmarad a vádemelés, Fergusonban elszabadulhat a pokol, és borítékolható, hogy az indulatok erőszakba csapnak át.

Fotó: Adrees Latif / Reuters

A helyszínen tartózkodó újságíróknak azonban többen is úgy nyilatkoztak, hogy nem hisznek az igazságszolgáltatásban, és biztosra veszik, hogy a fegyvertelen Michael Brownt augusztus 9-én lelövő Wilson ellen nem emelnek vádat.

Hogy mi történt pontosan, máig nem lehet biztosan tudni. Brown és egy barátja az úton sétált, amikor Wilson megállította és felszólította őket, hogy ne az út közepén sétáljanak. Ezt követően dulakodásra került sor: Wilson szerint Brown agresszíven lépett fel vele szemben, míg Brown barátja szerint a járőr viselkedett erőszakosan. A dulakodást követően a fegyvertelen Brown elszaladt, több szemtanú szerint a megadás jeleként feltartotta a kezeit, ám Wilson lőtt. Hatszor.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.