galéria megtekintése

Könnyek, virágok és düh a budapesti francia nagykövetség előtt

0 komment


Kőműves Anita

„Kérdezzen csak nyugodtan, de nem biztos, hogy sírás nélkül tudok majd válaszolni” – mondja Csontos István Franciaország budapesti nagykövetsége előtt, amikor megszólítom és bemutatkozom neki. Kilenc évig élt Párizsban, második otthona a francia főváros, ezért mélyen megrázta a péntek éjjeli terrortámadás-sorozat híre.

A szerző felvétele

„Mérhetetlen düh és méreg van bennem” – mondja. Ő maga is ismeri a Bataclan koncerthelyszínt, ahol az egyik támadás történt. Egy barátja ott volt, de szerencsére élve kijutott. „Látom, hogy nem egyedül jöttem, és ez jó érzés” – mondja a nagykövetség kerítése felé pillantva, ahol épp két, most érkezett nő gyújt mécseseket.

 

Folyamatosan érkeznek a megemlékezők a Lendvay utcába, legtöbbjüknél fehér rózsa vagy margaréta van. Leteszik a virágot, mécsest gyújtanak. Ezután sokan átmennek az utca túloldalára, onnan néznek rá ismét a nagykövetség épületére, amelyen félárbócon lóg a francia és az uniós zászló is. Öt-tíz fő mindig van a követség előtt, amely előtt három gépfegyveres rendőr áll.

A szerző felvétele

„Szolidaritásból és dühből jöttem ki ide. Milyen jogon próbál bárki megfélemlíteni minket?” – mondja a 33 éves Erika, aki édesanyjával hozott virágot a követség elé. „A Facebookon sok ismerősöm összefüggésbe hozza ezt a támadást a migránsokkal, de ezek a terroristák pont azok, akik elől ők menekülnek” – mondja. Erika még soha, egy támadás során sem vitt mécsest vagy virágot megemlékezésre, most először érezte fontosnak. Attól nem fél, hogy Magyarországot is terrortámadás éri, szerint erre olyan világvárosokban van nagyobb esély, mint London. „Lehet, hogy valakinek hátsó szándéka volt ezzel, hogy zavargásokat szítson? És miért megint Franciaország?” – sorolja a kérdéseit.

A szerző felvétele

Mahacska Ádám a párjával érkezett mécsest gyújtani. Azért jött ki, mert megrendítette az eset. „Sokkoló volt, ez nem a franciák elleni támadás, mindannyiunkat, a kultúránkat támadták meg” – mondta.

A franciaországi merényletsorozatról szóló, folyamatosan frissülő cikkünket itt olvashatja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.