galéria megtekintése

Kompromisszumot remélnek, de mindkét fél támad

0 komment

Munkatársunktól

Miközben a szerdára tervezett béketárgyalások helyszínén, Minszkben ülést tartott az ukrán válság kezelésére hivatott nemzetközi összekötőcsoport, a kelet-ukrajnai frontokon súlyosbodtak a harcok. Támadnak a kormányerők és a lázadók is.

Hadműveleteik élénkítésével készülnek a Kelet-Ukrajnában egymással szemben álló erők az újabb béketervről szerdára tervezett francia-német-orosz-ukrán csúcsértekezletre. A szakadárok arról számoltak be, hogy bezárták a hurkot a lázadók két központja, Donyeck és Luhanszk között fekvő vasúti csomópont, Debalceve körül.

Kijevben viszont azt állítják, hogy már útnak indult a segítség az ott bekerített, a hírek szerint több ezer ukrán katonának, és a helyzet „bonyolult, de ellenőrizhető". Az ugyancsak a kormányerők kezén lévő Kramatorszkban a helyi hatóságok beszámolója szerint tizenegy ember meghalt és ötvennyolc megsebesült, amikor rakétacsapás érte a hadsereg ottani főhadiszállását és környékét.  

Délebbre, Mariupol térségében viszont a kormányerők mentek át offenzívába. Egyik önkéntes zászlóaljuk, az Azov harcosai a posztszovjet térség legnépszerűbb közösségi oldalán, az orosz vKontaktyén kedden élőben, szinte percről percre számoltak be az Azovi-tenger partján fekvő, a lázadók ellenőrizte Novoazovszk irányába indított előrenyomulásukról.

 

Akcióik koordinálására a konfliktusövezetbe érkezett a nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára, Olekszandr Turcsinov, aki tavaly áprilisban, még a parlament elnökeként és egyben ideiglenes államfőként elrendelte az akkor még gyors lefolyásúnak remélt kelet-ukrajnai, úgynevezett terroristaellenes hadműveleteket.        

Rakétacsapás Kramatorszkban
Rakétacsapás Kramatorszkban
Gleb Garanich / Reuters

A katonai manőverekkel feltehetőleg mindkét fél azt akarja demonstrálni, hogy képes eredményesen szembeszállni a másikkal, és ezzel igyekszik erősíteni pozícióját a válság rendezését szolgáló tárgyalásokon. A négyes csúcs helyszínén Minszkben kedden estére összehívták az ugyancsak a konfliktus rendezésén dolgozó, az EBESZ, Kijev, Moszkva és a szakadár régiók képviselőiből álló összekötőcsoport ülését is.

Franz-Walter Steinmeier német külügyminiszter pedig telefonon arra kérte orosz és ukrán kollégáját, Szergej Lavrovot és Pavlo Klimkint, hogy országaik vezetői tanúsítsanak kompromisszumkészséget a szerdai értekezleten. A német kancellár, a francia, az orosz és az ukrán elnök megbeszélésén – a RIA Novosztyi orosz hírügynökség értesülése szerint – a kelet-ukrajnai fegyvermentes övezet létrehozása, valamint a kijevi kormány és a lázadók közötti folyamatos párbeszéd kialakítása lesz a fő téma. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki kedden még Kairóban tárgyalt és a szíriai konfliktus mielőbbi diplomáciai rendezését sürgette, illetve a terrorizmus elleni harc fontosságáról beszélt, ugyanakkor inkább hajthatatlanságot tükröző nyilatkozatot tett közzé. Az orosz diplomácia napja alkalmából azt hangoztatta, hogy Oroszország „a rá nehezedő nyomás ellenére is független külpolitikai irányvonalat fog követni".

Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy bele akarja keverni Moszkvát az ukrajnai konfliktusba, azt kihasználva akar hatalomváltást kierőltetni Oroszországban és aztán megpróbálja szétdarabolni az államot. Moszkva nem készül válaszintézkedésekre, csak diplomáciai lépéseket tesz, ha Kijev végül nyugati fegyverekhez jut – jelentette ki, ám arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna katonai támogatása még súlyosabbá tenné a háborúskodást.

Aligha lehet másként, mint figyelmeztetésként értékelni azt is, hogy az orosz fegyveres erők két, Ukrajnához közeli régióban is hadgyakorlatba kezdtek: a tavaly márciusban Oroszországhoz csatolt Krímben a fekete-tengeri flotta partvédelmi egységeinek több mint hatszáz tagja, a déli katonai körzetben pedig kétezer felderítő végez gyakorló manővereket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.