galéria megtekintése

Állatokról valami tanulságos

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 10. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

E héten kedden egy meggyvágó haláláról akartam írni, de felborított mindent a Csák Máté kiskirályi szerepét alakító oligarcha: hiszen múlt pénteken Lajos úr kilovagolt a védett várból, ahová nem is az ellenségei, hanem a barátai elől zárkózott, majd oly hatalmas robajjal rontott rá a többi rablólovagra, hogy mi, új magyar jobbágyok, másra sem figyelünk napok óta, csak nagyuraink halálsikolyára.

Kit érdekel e harci mennydörgésben egy kicsi, alig öt-hat dekás meggyvágó madár? Ki hallja meg, ahogyan összeroppan a csigolyája? Amúgy múlt héten történt a haláleset, amikor hideg pusztai szél zúgott át a Nagyerdőn, mindent felöklelt, mint egy megvadult bika, s egy aprócska madarat az ablakunknak egyszerre csak nekivágott. Nem tudtuk még akkor, hogy meggyvágó, annyit láttunk, hogy egy tollas élőlény teste az ablakon puffan, s mint kő hull a mélybe.

Talán el is felejtettük volna, ha földszinti lépcsőnk alján órákkal később meg nem látjuk a testet. Egy fehér papírlapon hevert, mellette mécses s egy papírfecni, rajta e felirat: „Ez egy meggyvágó. Az eszmei értéke 25 ezer forint.” Néztünk zavartan, hogy miféle bizarr ravatal ez itt. Majd megjelent az egyik szomszéd, egy kedélyes öregúr, s amikor meglátott minket, azt mondta mintegy vigasztalón: „Gyertyát gyújtottunk érte.” S elmagyarázta, hogy az ország tele van sok-sok madárral, s megérdemlik, hogy legalább a nevüket tudjuk. Mert amúgy ezekre az állatokra alig figyelünk oda.

 

Szóval erről a halott meggyvágóról akartam e héten tárcát írni, valami érzelmest és tanulságosat, kidomborítva az emberit.

De eljött a múlt pénteki nap, a történelmi dátum, mikor Csák Máté gyanánt előrúgtatott fészkéből Lajos úr, a kiskirály, s érzelmes témámat feldúlt bikaként eltiporta. Ráadásul szánkózni ment.

Az új magyar jobbágyságot régen láttam ennyit röhögni, mint azóta. Kimondottan vidám ország lettünk néhány napra. Péntek délután a fodrász, aki amúgy sótlan, szófukar ember, könnyezve nyerített, miközben a hajamat nyírta. Azt mondta, az interneten most már az összes lap úgy ír, mint a Hírcsárda, és ennek nagyon örül, mert a hírekben végre-valahára vannak egyszerű, érthető szavak. S hogy ezentúl nem kell színészeket alkalmazni a rádiókabaréban, elég lesz bejátszani Lajos úrtól néhány egyszerű szót, mindenki megérti, s mindenki röhög.

Szombaton bevásároltam egy szupermarketben, s mögöttem a sorban néhány tinédzser így harsogott:

– Mindenki geeeeeeeeeeciiiiiiiiiiiii lett! Hááhhhháááá!

S láss csodát, a pénztáros azt válaszolta nekik:

– Pontosan ilyen feliratú pólót akarok!

Majd összefutottam egy fideszes ismerősömmel, aki vigyorogva odaszólt nekem:

– Beküldjük Lajost hozzátok is?

– Tessék? Miért?

– Végre kibasz téged is. Aztán szánkózni megy.

Csak néztem, hogy mégis van humora, s milyen jó. Azt hittem pedig, hogy csak a zsebe érdekli.

S amikor hazamentem, hogy szokásos keddi tárcámat megírjam, tanácstalanul néztem a monitort: csak arra emlékeztem, hogy most állatokról fogok írni. Valami érzelmest. Vagy tanulságosat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.