galéria megtekintése

Klasszikus Madrid–Barcelona

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 29. számában
jelent meg.


Körösi Ivett
Népszabadság

„A törvény sosem állt a függetlenségpárti katalánok mögött, és most már biztos, hogy az emberek többségének támogatását sem élvezik” – mondta határozottan Mariano Rajoy spanyol kormányfő, aki hétfő délután értékelte a függetlenségpártiak győzelmével zárult katalán parlamenti választást.

A konzervatív miniszterelnök szavai azonban aligha árnyékolják be a függetlenségpárti katalán kormányfő, Artur Mas örömét, aki vasárnap azt mondta: a katalánok igent mondtak a függetlenségre. Az eredmény azonban távolról sem egyértelmű.

Vasárnap rekordnak számító, 77 százalékos részvétellel zajlott a voksolás, ám a katalánok mindössze 39,5 százaléka szavazott a Mas mögött álló függetlenségpárti koalícióra, a Junts pel Síre (Együtt az Igenért). A másik függetlenségpárti csoport, az antikapitalista, radikális baloldali Népi Egység (CUP) a szavazatok 8,2 százalékát szerezte meg.

 

Az elszakadáspárti erők így együtt a szavazatok 47,9 százalékát söpörték be – a katalánok többsége tehát nem az igenre szavazott –, viszont a Junts pel Sí és a CUP a 135 parlamenti helyből 72-t tudhat magáénak, így a függetlenségpártiak kerültek többségbe. Artur Mas szerint ezzel megkapták a felhatalmazást ahhoz, hogy megkezdődjön a 18 hónaposra tervezett elszakadási folyamat.

Mas azon lesz, hogy sokadik próbálkozásra végre sikerüljön egy törvényes függetlenségi népszavazást kicsikarni a madridi vezetésből. Ana Sofia Cardenal, a barcelonai Popmeu Fabra Egyetem politológusa szerint azonban nem valószínű, hogy sikerrel jár.

„Ilyen támogatottsággal ezt a világ bármely országában nehéz lenne eladni. Nincs meg a kellő legitimitásuk, hogy véghezvigyék az egyoldalú elszakadást” –mondta a Népszabadságnak a szakértő. Artur Mas korábban azt mondta: amennyiben a Junts pel Sí egyedül megszerzi a parlamenti többséget, kikiáltják az elszakadási folyamat kezdetét, hozzálátnak az olyan kérdések megtárgyalásához, mint az új alkotmány szövege, a közös határ felügyelete és a katalán nemzeti bank felállítása.

Ám a Junts pel Sínek nem sikerült önállóan megszereznie a többséget, így a CUP királycsinálóvá lépett elő. A két csoportosulás teljesen másképp képzeli el a függetlenséghez vezető utat. Míg Mas párbeszédre törekszik a kormánnyal, a CUP hallani sem akar róla. A párt vezetése hétfőn „a spanyol törvényekkel szembeni engedetlenségre” szólított fel. Anna Gabriel, a CUP második embere hétfőn szembe is fordult a katalán kormányfővel. „A függetlenségi törekvések továbbra is napirenden vannak, ám nem gondoljuk, hogy Artur Mas nélkülözhetetlen lenne” – idézi szavait az El País.

A függetlenségpárti körökben uralkodó bizonytalanságra épít a kormányzó Néppárt (PP) is, amely három hónappal az általános választások előtt rendkívül rosszul szerepelt vasárnap. Nyolc hellyel kevesebbet tudott megszerezni, mint 2012-ben, a voksok 8,5 százalékával mindössze 11 képviselője jutott be a katalán parlamentbe. Nem csoda, hogy Katalóniában népszerűtlen a kormánypárt, hiszen a PP keveset foglalkozott a helyi sérelmekkel.

A konzervatívoknak azonban nemcsak a régióban van okuk aggodalomra. Egész Spanyolországot tekintve a PP idén 2,5 millió szavazatot veszített, s meggyengülése a függetlenségpártiak malmára hajthatja a vizet. „Egyértelmű, hogy Katalóniának nem áll érdekében egy erős Néppárttal tárgyalni, hiszen a PP egészen mostanáig semmiről sem volt hajlandó beszélni a katalán vezetéssel” – véli Cardenal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.