galéria megtekintése

Kihívás a modernitás

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 14. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

Újraházasodottak áldoztatása, elváltak, különélők, élettársi kapcsolatban gyermeket vállalók vagy csak „vadházasságban” élők: egyre égetőbb kihívás a mai világ a katolikus egyháznak. A félidejéhez érkezett püspöki szinódus most csak „bemelegítés” az egy év múlva tartandó rendeshez.

Vívódik a világegyház: jól látszik ez a csaknem kétszáz püspök és bíboros, valamint szakértők bevonásával is zajló szinódus vitáin, amelyeken „prímási szerepet” visz Esztergom-Budapest érseke.

Technikában már nincs gond a modernséggel
Technikában már nincs gond a modernséggel
Max Rossi / Reuters

„Közösségeink képesek rá, hogy befogadják és méltányolják a nemi irányultságukat, de anélkül-e, hogy kompromittálják a családról és a házasságról alkotott katolikus doktrínát? Az egyház ugyanakkor leszögezi, hogy az egyazon nemhez tartozó személyek egybekelése nem tekinthető egyenértékűnek férfi és nő házasságával” – áll a többi közt a melegek (az egyházi szóhasználatban: homoszexuálisok) kapcsán a felszólalásban, amelyet Erdő Péter bíboros hétfőn, főrelátori minőségében mondott el a Vatikánban.

 

A Szentszék honlapján is olvasható, olaszul elhangzott szöveg szerint továbbá „az sem fogadható el, ha nyomást akarnak gyakorolni a lelkipásztorok hozzáállására, illetve nemzetközi szervezetek pénzügyi segítséggel befolyásolják a gender ideológia inspirálta jogszabályok bevezetését.” (A gender a társadalmi nemek elmélete – a szerk.)

– Mint ma Ferenc pápa bejelentette, a rendes szinódust a jövő év októberében tartják, így a döntésekkel legalább 2015 végéig várnunk kell. A mostani konzultatív jelleggel folyik – mondta kérdésünkre Paolo Rodari, a római La Repubblica Vatikán-specialistája.

Szerinte a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az egyház meg akar-e felelni, és ha igen, hogyan, azoknak a próbatételeknek, amelyeket a modernitás állít elébe.

–Konkrétan az egyik legélesebben felvetődő kérdés az elváltaknak, majd polgári szempontból újraházasodottaknak az egyházon belüli szerepe, így az áldoztatásuk – magyarázta Rodari.

Az elváltak sem járnak azonos cipőben: az egyháznak különbséget kell tennie elhagyók és elhagyottak között például.

Rodari, aki a tanácskozás ideje alatt befolyásos bíborosokkal, így a portugál José Saraiva Martinsszal vagy a német Walter Kasperrel is beszélt és interjút készített, úgy vélte, nemigen lehet egy konzervatív és egy liberális tábor szembenállásáról beszélni.

De – tette hozzá – vannak hangadók, mint éppen a német Kasper, aki nyitottabb egyházi felfogást képvisel vagy éppenséggel Christoph Schönborn, Bécs érseke, aki rámutatott: az elváltaknál is nagyobb fájdalom jut a gyermekeiknek.

„Ha a szüleik szétmennek, a gyerekek a szívükben élik meg ezt a szétválást. Azt gondolom, a szinódusnak sokkal többet kell foglalkoznia a gyerekek helyzetével” – hangoztatta Schönborn.

A válások olyannyira elterjedtek, hogy (mint egyébként Erdő Péter rámutatott) a posztszovjet térségben a házasságok akár 90 százaléka is rövid időn belül dugába dől.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a különélők, elhagyottak új párkapcsolatot létesítenek, „mozaikcsaládba” viszik be előző kapcsolatukból született gyerekeiket, előáll az „én gyerekem és a te gyereked veri a mi gyerekünket” a valóságban nem mindig tréfaszámba menő szituációja.

Kultúráktól, világtájaktól is függ, hol, milyen gyakorlat terjed el, de a világegyház státuszára igényt tartó, egymilliárd hívet számláló katolikusok híveket veszítenek, ha árkot ásnak önmaguk és a modernitás közé.

Rodari Erdő főrelátori tevékenységét, mint hangsúlyozta, „kívülállóként” úgy látja: a magyar bíboros nagyfokú elhivatottságról tett tanúbizonyságot, és kiegyensúlyozottan viszonyult a vélemények különféle áramlataihoz.

Neki is köszönhető, hogy a szinódusról békés vitafórum képe alakult ki – vélte.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.