galéria megtekintése

Bevándorlók nélkül ki fog itt mosogatni?

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 22. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Filmek, híradók, reklámok – mindegy, hogy milyen tévéműsort talált. Erdei Renáta az 1990-es évek végén a képernyőre tapadva kezdett el angolul tanulni. Méghozzá Nagy-Britanniában, ahol a Sátoraljaújhelyről származó fiatal nő feketén dolgozott. Takarított, gyerekre vigyázott, minden munkát elvállalt.

Jó másfél évtized elteltével a már amerikai állampolgár Erdei Renáta korántsem romantikus szemmel néz vissza a kőkemény korszaknak nevezett kezdetekre. – A saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy milyen illegális bevándorlónak lenni. Éveken át csak magamra voltam utalva, szinte senkiben sem bízhattam. Csak azt akartam, amit sok-sok millió hozzám hasonló helyzetben lévő ember: dolgozni és boldogulni, többet keresni, mint ahonnan eljöttem – mondta a 43 éves asszony az Észak-Karolinából adott telefoninterjúban.

Erdei Renáta és férje, Joe
Erdei Renáta és férje, Joe
saját archívum

Amerikába 2000 elején, turistavízummal érkezett. Az érettségi után a sátoraljaújhelyi dohánygyárban dolgozó nőt azonban nem az idegenforgalmi látványosságok érdekelték. Feketén vállalt munkát, New York államban egy ortodox zsidó családnál lett házvezetőnő – Magyarországról sokan így próbáltak szerencsét az Államokban. Később beköltözött New Yorkba, egy ismerős magyar nővel, szintén „gazdasági bevándorlóval” béreltek közösen egy kis lakást.

 

Renáta házimunkát végzett, takarított, gyerekekre vigyázott, ami éppen akadt. A hozzá hasonló státuszúaktól kapott tippeket. Mindig rettegett attól, hogy lebukik, és kitoloncolják. Bankszámlát társadalombiztosítási szám híján nem tudott nyitni. Összegyűjtött pénzét gyakran volt kénytelen magánál hordani. A 2001. szeptember 11-i terrormerényletek után még szigorúbbak lettek az ellenőrzések, szerencséje volt, ezeken sem akadt fent.

– Igyekeztem elvegyülni, beilleszkedni, alkalmazkodni,

adott esetben füllenteni

– mesélte. Egyik munkaadója, egy művészettörténész a New York-i ENSZ-központ közelében lakott, gyakoriak voltak a lezárások. A kordonon csak az ott lakókat engedték át, a magyar útlevelével felszerelkezett Renáta fedősztorija az volt, hogy ő a művészettörténész tanítványa. A „ játékba” a munkaadója is belement, különben kire bízta volna a gyerekét.

Illegális bevándorlás mindig is lesz Amerikába, ezt semmilyen törvény, semmilyen fal nem állíthatja meg – vélte Erdei Renáta.

Amíg lesznek olyan munkák, amelyeket az amerikaiak nem végeznek el, s amíg lesznek munkaadók, akik szemet hunynak bizonyos papírok hiánya felett, vagy profitálnak az illegálisok foglalkoztatásából, addig szerinte semmi sem változik.

Változást csak az hozhat, ha az amerikai kormány legalizálja az illegálisokat – becslések a számukat 11 millióra teszik. Szép dolog, hogy Barack Obama elnök rendelete értelmében az illegális bevándorlóknak az Egyesült Államokban született gyermekeit már nem tessékelik ki, de mi történik a szülőkkel?

Renáta sorsában egy találkozás hozott fordulatot. Még New Yorkban ismerkedett meg férjével, Joe-val. A férfi a városi tömegközlekedési vállalat buszrészlegénél dolgozott menedzseri pozícióban. Joe bevándorló családban született, második generációs amerikai, a szülei Írországból a jobb élet reményében jöttek a tengerentúlra. Összeházasodtak, a feleség 2003-ban kapott munkavállalásra jogosító tartózkodási engedélyt, zöldkártyát. Legalizálnia magát már korábban sikerült, egy floridai bevándorlási ügyvéd – nem kevés pénzért – elintézte neki a munkavállalási vízumot és a tb-számot, így bankszámlát is nyithatott.

Időközben Renáta és nyugdíjba vonult férje Észak-Karolinába költözött. Az asszony – aki egy bőrgyógyász szakorvos recepciósaként dolgozik – márciusban tette le az amerikai állampolgársági vizsgát. Szerinte nem minden illegális bevándorlónak kell ezt megadni, de akik dolgozni és adót fizetni akarnak, azoknak feltétlenül.

– Amerikában rengeteg lehetőség van.

Sok lusta embert ismerek, én viszont a keményen dolgozók közé tartozom – hangoztatta a véleményét a helyi lap, a Lincoln Times-News bevándorlással foglalkozó sorozatában is kifejtő Erdei Renáta. Ha nincsenek bevándorlók, menekültek, ki fog kutyát sétáltatni meg éttermekben mosogatni? – tette fel a kérdést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.