Kémjelentésre ugrott a kormány

A hírszerzés információira alapozva dönthetett a kormány arról, hogy a magyar–szerb határon kerítést kell építeni – nyilatkozta Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke a Napi Gazdaságnak.

Németh Szilárd részleteket nem árult el a lapnak, de azt leszögezte, hogy a rendőrség és a határőrizeti szervek együttműködnek a titkosszolgálatokkal is. „Nem véletlenül indítottuk el a nemzeti konzultációt, nem véletlenül beszéltünk erről már az év elején” – állította Németh. Szerinte jól látszik, hogy június végére a hatvanezret bőven túllépi az illegális bevándorlók száma, ami szeptemberre elérheti a százezret, az év végére pedig akár 150 ezer is lehet.

Közös pihenés egy sikeres elfogás után. Mezőőrök és afgán menekültek Ásotthalom határában
Közös pihenés egy sikeres elfogás után. Mezőőrök és afgán menekültek Ásotthalom határában
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ugyancsak a Napi Gazdaság tudta meg, hogy állami forrásból, a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közreműködésével épül majd meg a 175 kilométernyi kerítés. Az előbbi információ nem különösebben meglepő, az viszont igen, hogy nem vonnának be külső cégeket. Ebben a munkában a honvédség szentesi műszaki ezrede, illetve az ORFK határrendészeti főosztálya alárendeltségébe tartozó állomány vehet majd részt. Borítékolható azonban, hogy a térségben élő közfoglalkoztatottakról sem feledkeznek meg, hiszen a nagyrészt szakképzettséget nem igénylő tevékenységhez náluk olcsóbb munkaerőt nem találni.

Hullazsákokkal a menekültpolitika ellen

A menekültek világnapja alkalmából tartott demonstrációt szombaton a Kossuth téren az Amnesty International Magyarország. A hullazsákokba bújt aktivisták arra akarták felhívni a figyelmet, hogy idén az első három hónapban már legalább 1700 menekült fulladt a Földközi-tengerbe, százszor többen, mint egy évvel korábban. A migránsok többsége háborúk, fegyveres konfliktusok, népirtások elől menekül Európába, az Amnesty International szerint azonban az unió hátat fordított nekik, több tagállam – köztük Magyarország is – menekültellenes és kirekesztő retorikát alkalmaz ahelyett, hogy a többi országgal közösen az emberi életek megmentését helyezné politikája középpontjába.

A Fidesz véleménye szerint az illegális bevándorlás akut probléma, és megdöbbentő, hogy milyen hihetetlen mértékben nő az illegálisan érkező migránsok száma – erről Pósán László országgyűlési képviselő beszélt múlt szombati, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Kijelentette: gyors megoldásokra van szükség, ezért üdvözlik, hogy a bevándorlással kapcsolatos jogszabály-módosításokat a Belügyminisztérium már pénteken beterjesztette.

A képviselő jelezte azt is, hogy debreceniként az elmúlt időszakban a menekültekkel kapcsolatban sok észrevételt kapott. Viszonylag gyakori panasznak nevezte, hogy a befogadóállomás közelében lakók nem mernek kimenni az utcára, mert az illegális bevándorlók sokszor csapatokban közlekednek, és olykor fenyegetően viselkednek.

Ferenc pápa szerint ők áldozatok

Társadalmi szolidaritást sürgetett a gazdasági válságtól sújtott rétegekkel és a migránsokkal is Ferenc pápa tegnap Torinóban. Az egyházfő így fogalmazott: „Bennünket, keresztényeket is az a veszély fenyeget, hogy engedjük, megbénítson minket a jövőtől való félelem, és a múló dolgokban keresünk biztonságot, vagy egy zárt társadalmi modellben, amely inkább kizár, mint befogad.”

A migránsok az egyenlőtlenségek, a háborúk, az üldözés áldozatai, nem szabad őket ezért felelőssé tenni – mondta a pápa, hozzátéve: „Sírásra késztet annak látványa, hogy áruként kezelnek embereket!” Az egyházfő emlékeztetett arra, hogy ő maga is migránsnak számít, hiszen a családja egykor Piemonte tartományból vándorolt ki Argentínába. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.