galéria megtekintése

Új területre vetettek szemet az oroszok a Krím után

5 komment

NOL

A Herszon régióhoz tartozó földsávra, az Arbatszkajára 120 orosz katona vonult be szombat délután, de az ukránok leállították őket. A kijevi parlament feloszlatta a Krími Autonóm Köztársaság törvényhozását, de ez a szimferopoli politikusokat már nem nagyon érdekli egy nappal a terület Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló népszavazás előtt. Szombat a Krím orosz inváziója elleni tüntetések napja. Egy harkivi összetűzésben két ember halt meg az éjjel.

Két ember – két rendőr – vesztette életét, amikor péntek éjjel összetűzések törtek ki Ukrajna második legnagyobb városában, Harkivban Oroszország- és Ukrajna-párti aktivisták között.

A Liga Novoszty ukrán hírügynökség jelentése szerint oroszpárti aktivisták megtámadták és szétverték a Proszvita ukrán hagyományőrző szervezet helyi irodáját. A Liga Novosztyi írta, hogy az incidens mindkét halálos áldozata rendőr.

Az ukrán hírügynökség teljesen másképp írja le a történteket, mint ahogy arról egy órával korábban az ITAR-TASZSZ beszámolt. Az orosz hírügynökség jelentése szerint Nyugat-Ukrajnából érkező, felfegyverzett alakok támadtak rá a harkivi Majdan-ellenes aktivistákra.

 

Gennagyij Kernesz harkivi polgármester megerősítette azt az információt, hogy a 19. században alapított Proszvita kulturális szervezet irodájának ostroma alatt ketten meghaltak, öt ember pedig megsebesült.

Az új kijevi hatalomhoz közel álló Majdan aktivistái a Facebookon azt írták, hogy a Proszvita harkivi irodája ellen végrehajtott „pogrom” idején detonációk is hallatszottak, a támadó oroszpárti aktivisták egyikének kezében pedig a szemtanúk egy fegyvert láttak. Arszen Avakov ukrán belügyminiszter közlése szerint a két táborból mintegy 30-30 embert tartóztattak le.

Ukrán katonák hadgyakorlaton Harkiv mellett
Ukrán katonák hadgyakorlaton Harkiv mellett
Reuters

A harkivi ATN hírportál leírása szerint éjjel tíz óra tájban verekedés tört ki az ukránok és a Majdan-aktivisták ellen végrehajtott provokációikról hírhedt Oplota (Védőbástya) között. Az utóbbiak támadást intéztek a Proszvita irodája ellen, ahol többen bent rekedtek. Az utcáról azután füstgránátokat hajítottak be az ablakokon. A támadók fegyvert is használtak - írta az ATN.

Kijevben a parlament szombaton úgy döntött, hogy feloszlatja az orosz többségű Krími Autonóm Köztársaság törvényhozását, amely holnapra népszavazást írt ki a terület csatlakozásáról Oroszországhoz. A népszavazás eredményét sem Ukrajna, sem az Egyesült Államok nem fogja elismerni. Az amerikaiak próbálják rávenni a Kremlt, hogy az igenek borítékolható győzelme ellenére a területet ne annektálja, az erőfeszítéseik azonban egyelőre nem jártak sikerrel.

A nyugati aggályok és a szimferopoli törvényhozás feloszlatása Szergej Akszjonovot, az autonóm köztársaság miniszterelnökét egyelőre nem zavarja túlságosan. A politikus a Guardiannek szombaton azt mondta, hogy várakozásai szerint a rubelt már két-három nappal a népszavazás után, kedden-szerdán bevezetik, ami után még fél évig tartana az az időszak, amikor Krím párhuzamosan két pénznemet használ. A brit lap újságírója, Shaun Walker szerint a szimferopoli kormányzati épületekben most egy kicsit szürreális a világ, a vidáman csivitelő titkárnők és az állig felfegyverzett őrök között hozzák-viszik a politikusok kávéit.

A várakozásoknak megfelelően Oroszország szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsában állandó tagként megvétózta azt a határozattervezetet, amely a krími referendumot érvénytelennek nyilvánította volna. „Tervezetet megvétózni lehet. De az igazságot nem” – kommentálta ezt Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió napok óta szankciókkal fenyegeti Oroszországot a Krím várható beolvasztása miatt. Ennek egyik előjeleként – írja a Reuters – a nyugati bankok már leállították az orosz cégeknek szánt hitelek folyósítását. Jelenleg nem kap Nyugatról pénzt sem az ország harmadik legnagyobb mobilszolgáltatója, a VimpelCom, de a világ egyik legnagyobb káliumtrágya-gyártója, az Uralkali sem.

Bár az orosz gazdaság csak a hitelbefagyasztás miatt több milliárd dollártól esik el, Alekszej Uljakajev orosz gazdasági miniszter a maga részéről nem fél a szankcióktól. A politikus szombaton a Rosszija 24 televízióban úgy nyilatkozott, hogy a büntetőintézkedések hatása nem lesz annyira globális, hogy veszélybe sodorja a nagy beruházásokat vagy a kereskedelmi egyenleget. Politikai hullámok jönnek és mennek, az együttműködés folytatódik” – mondta Uljakajev az orosz–amerikai gazdasági kapcsolatokról.

Van persze, aki nem ennyire optimista. A Zerohedge üzleti portál cikke szerint legalábbis Viktor Zubkov, az állami energiaóriás, a Gazprom igazgatótanácsának az elnöke nemrég az összes cégrészvényét eladta. A krími válság kitörése óta a Gazprom-részvények 25 százalékot estek.

A Krím után Doneck is referendumot követel
A Krím után Doneck is referendumot követel
David Mdzinarishvili / Reuters

Szombaton szerte Ukrajnában és Moszkvában is hatalmas tüntetést tartanak a Krím orosz inváziója ellen. Az orosz fővárosban rendezett demonstrációra több ezer – a Majdan-aktivisták közlése szerint százezer – ember ment el. Londonban szintén van egy megmozdulás. Ezt az orosz nagykövetség kensingtoni épülete előtt tartják.

Eközben Doneckben az utcákon vannak az oroszpárti tüntetők is. Ők a krímihez hasonló népszavazást követelnek a régió csatlakozásáról Oroszországhoz, Nagy-Britannia kijevi nagykövete, Simon Smith viszont szükségét érezte egy kis magyarázat kiadásának arról, hogy a krími népszavazásnak miért nincs semmi köze ahhoz a referendumhoz, amelyet Skóciában rendeznek a függetlenségről idén ősszel.

A Krímben jelenleg mintegy 19 ezer orosz katona van, akik állítólag a helyi oroszokat védik az ukrán szélsőségesek fenyegetéseitől. A Reuters szerint szombat délután az ukrán hadsereg egységei megakadályozták, hogy orosz katonák megszálljanak egy területet a Krímtől északra fekvő Herszon régióban. A kijevi védelmi minisztérium közlése szerint a herszoni Arabatszkajában először 60 orosz katona szállt le négy helikopteren, majd még hatvan követte őket. Rögtönzött ellenőrzőpontokat húztak fel és elkezdtek autókat feltartóztatni, de a kivezényelt ukrán légideszantosok nemsokára leállították őket. Arbatszkaja egy földsáv, amely a Krím félsziget keleti partjánál fut végig, de közigazgatásilag Herszonhoz  tartozik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.