galéria megtekintése

A szlovák kormány be fogja záratni a Jobbik irodáját

Csallóközi vállalkozótól bérelt irodát nyitott meg Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője Dunaszerdahelyen, ahol a tervek szerint a párt felvidéki tagjai hetente tartanak fogadóórákat, de az anyaországi politikus is rendszeresen ellátogat majd ide.

A Jobbik alelnöke sajtótájékoztatóján azt mondta, azért választották a Felvidéket, mert úgy érzik, itt a legnagyobb a baj. Ezt a határon túli magyar közösséget sújtja a legtöbb megoldatlan probléma és a legtöbb olyan gond és ügy, amely megélhetésüket, megmaradásukat, anyanyelvük és kultúrájuk szabad gyakorlását veszélyezteti.

– Tetézi a bajt, hogy a Most-Híd lefekszik a szlovákoknak, a Magyar Közösség Pártja pedig Budapest szervilis bábjaként viselkedik – vélekedett Szávay, aki felszólította mindkét pártelnököt, hogy „ne játsszanak elhatárolósdit a Jobbikkal szemben”, inkább az eddiginél hatékonyabban védelmezzék a felvidéki nemzeti közösség érdekeit.

Leszögezte azt is, hogy nem óhajtanak a szlovák–magyar békés együttélés ellen uszítani, sőt: igyekeznek együttműködni olyan témákban, amelyek mindkét ország polgárait sújtják. Példaként a megélhetési gondokat, a bevándorlást, a fiatalok kivándorlását, a korrupciót, továbbá a „cigányok megoldatlan helyzetét” említette.

 

Szávay arra nem válaszolt, vajon milyen szlovákiai párttal kívánnak együttműködni, miként azt sem kommentálta, hogy nemrég Bősön Marian Kotleba szélsőséges szlovák politikus idegengyűlölő beszédét a jelenlévő hatvannégy vármegyések is megtapsolták.

A Jobbik alelnöke dühösen reagált a parameter.sk szlovákiai magyar internetes portál tudósítójának arra a felvetésére, vajon tudja-e, hogy azt a vállalkozót, akitől az irodát bérli, évekkel ezelőtt hírbe hozták a szlovák titkosszolgálatokkal (SIS) és egy volt ügynökkel:

- Örülök, hogy megint sikerült valami óriási leleplezést produkálniuk, ahelyett, hogy a lényeggel foglalkoznának. Egyébként meg miért érdekeljen ez a mendemonda? Törvényes szerződést kötöttünk a tulajdonossal, részemről ennyi – válaszolta.

Robert Fico csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy jogi akadálya minden bizonnyal nincs ilyen iroda megnyitásának, viszont hangsúlyozta: „A Jobbik szélsőséges párt, ezért provokációnak tartom ezt a lépést, amely mindazt megzavarja, amit a szlovák–magyar kapcsolatokban az elmúlt években magyar kollégámmal, Orbán Viktorral közösen elértünk. Elvárom, hogy a pozsonyi parlament vezetése azonnal konzultáljon magyarországi partnerével, s mielőbb megfelelő intézkedés szülessen”.

Peter Pellegrini szlovák házelnök felszólította Szávay Istvánt, hogy azonnal zárja be dunaszerdahelyi irodáját: – Ha nem teszi meg, akkor ezt akár törvénymódosítással is elérhetjük. Úgy változtathatjuk meg a jogszabályt, hogy hazánkban képviselői irodát csak szlovák állampolgár nyithat – közölte a házelnök.

Miroslav Lajcák, a pozsonyi diplomácia vezetője pedig bejelentette: a történtekkel kapcsolatban magyarázatot kér Czimbalmosné Molnár Évától, hazánk szlovákiai nagykövetétől.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.