galéria megtekintése

Jegelnék a válságot a nagy robbanás előtt

7 komment

NOL

Megoldani nem, legfeljebb „befagyasztani” tudja a kelet-ukrajnai válságot az a béketerv, amelyet csütörtökön Kijevben Petro Porosenko elnöknek mutatott be, pénteken pedig Moszkvában Vlagyimir Putyin államfővel ismertet Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök. Legalábbis ez tűnik ki abból, ami kiszivárgott az általuk kidolgozott javaslatból. Az Egyesült Államokban egyre hangosabbak azok, akik szerint emberi élet kioltására is alkalmas katonai eszközökkel kellene segíteni Ukrajnát.

A béketervről részleteket nem közöltek, de úgy tudni, a szemben álló feleket jelenleg elválasztó vonal mentén hirdetnének tűzszünetet, azzal, hogy Kijev fenntartja igényét a szakadár régióra, és nem enged területi integritásából. Egyes értesülések szerint szó van arról is, hogy a lázadó Donyec-medence nagyobb önállóságot kapna, és – az elképzelések szerint az EBESZ fennhatósága alatt – nemzetközi békefenntartókat is bevetnének.

Menekülteket szállító buszok haladnak egy egy kilőtt tank mellett a stratégiai jelentőségű város, Vuhlehirszk mellett
Menekülteket szállító buszok haladnak egy kilőtt tank mellett a stratégiai jelentőségű város, Vuhlehirszk mellett
Maxim Shemetov / Reuters

A két nyugat-európai vezető és Putyin tárgyalásáról egyelőre nem derültek ki részletek, és csak diplomatikus értékelések hangoztak el arról az ötórás, éjszakába nyúló egyeztetésről is, amelyet csütörtökön Porosenkóval folytattak. A Reuters jelentése szerint az ukrán elnök azt mondta, hogy a tárgyalások „reményt adtak a tűzszünetre”.

Jevhen Perebijnisz kijevi külügyi szóvivő szerint a nyugat-európai terv a tavaly szeptemberben megkötött minszki rendezési megállapodáson alapul, és a Donyec-medence „meghatározott szintű decentralizálását” is tartalmazza. Valerij Csalij Porosenko helyettes hivatalvezetője pedig kijelentette: teljesen új javaslatokról tárgyaltak, szó sincs arról, hogy az bármilyen, Putyin nevéhez fűződő dokumentumra támaszkodna.

 

A politikus ezt azért tarthatta fontosnak hangsúlyozni, mert a The Wall Street Journal értesülése szerint

az orosz elnök titkos üzenetet küldött Merkelnek és Hollande-nak.

Az amerikai napilap azt írta, hogy ez nagyobb területet és autonómiát javasol Kelet-Ukrajnának, amit a német és a francia vezető elutasított ugyan, de megpróbálja egy alternatív rendezési változatról meggyőzni az érintetteket.

Egyelőre nehéz felmérni, milyen eredményt hozhat a kijevi és a moszkvai küldetés. Elemzők azt hangoztatják, hogy jónak kell lenniük az esélyeknek, ha Merkel – aki az ukrán válság kitörése óta nem járt Moszkvában – Hollande-dal együtt vállalkozott az utazásra. Maga a kancellár asszony viszont még a moszkvai egyeztetések előtt óvatosan fogalmazott. Nyitott a kérdés, hogy sikerül-e a tárgyalásokon tűzszünetet elérni, de mindet megtesznek a konfliktus megoldásáért, főleg a vérontás megállításáért – mondta, szóvivője, Steffen Seibert pedig közölte, még semmi jele az áttörésnek.

Ukrajnában valószínűleg Oroszország reakciójára várnak. Noha első látásra Kijevtől követel meg nagyobb engedményt az új javaslat – hiszen, ha igazak a kiszivárgott hírek, a minszki megállapodásban rögzítettnél több száz négyzetkilométerrel nagyobb terület maradna a lázadók kezén –, a szakértők szerint mégis inkább a szakadárokat lesz nehezebb rávenni az indítvány elfogadására. Ők ugyanis offenzívában vannak, jelentős hadi sikereket értek el az utóbbi hetekben, ráadásul a terv nem rendezné az önkényesen kikiáltott népköztársaságaik jogi státuszát, és nem oldja fel az ellenük hirdetett ukrán és nyugati gazdasági blokádot. A felkelők mindenesetre pénteken ideiglenes tűzszünetben egyeztek meg a kormányerőkkel, és folyosót nyitottak, hogy az általuk ostromlott Debalceve várost elhagyhassák a civil lakosok.

Az ukrán elnök mögött álló Petro Porosenko Blokk egyik parlamenti képviselője, Olekszij Honcsarenko Filaret ortodox pátriárkával Washingtonban a Capitol Hillen, ahol az Ukrajnának nyújtandó támogatásról tárgyaltak. Isten nem a béketerv híve?
Az ukrán elnök mögött álló Petro Porosenko Blokk egyik parlamenti képviselője, Olekszij Honcsarenko Filaret ortodox pátriárkával Washingtonban a Capitol Hillen, ahol az Ukrajnának nyújtandó támogatásról tárgyaltak. Isten nem a béketerv híve?
Gary Cameron / Reuters

Biztosra vehető, hogy a rendezési terv ügyében a Kremltől várható a döntő szó, Putyint azonban most nehéz kompromisszumra rábírni. Ám azzal neki is tisztában kell lennie, hogy Merkel és Hollande a huszonnegyedik órában próbál megálljt parancsolni a válságnak.

Az Egyesült Államokban ugyanis egyre hangosabbak azok, akik szerint emberi élet kioltására is alkalmas katonai eszközökkel kellene segíteni Ukrajnát. John McCain republikánus szenátor például kezdeményezte, hogy – ha Barack Obama elnök nem támogatja ezt az elképzelést – követeljék törvényben az amerikai kormányzattól Kijev felfegyverezését. A szakértők többsége viszont úgy véli, hogy ez csak még kíméletlenebbé tenné a kelet-ukrajnai háborút. Döntés csak Merkel hétfőn esedékes washingtoni látogatása után várható, de addig a hétvégén, Münchenben a világ számos vezetőjének részvételével zajló biztonsági értekezleten folytatódnak a tárgyalások.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.