galéria megtekintése

Hajszálnyi előny Netanjahunál

0 komment

NOL

Nem az egységre! – kiabálták Benjamin Netanjahu miniszterelnök pártjának, a Likudnak a hívei Tel-Avivban az éjjel. A helyi idő szerint este tízkor (magyar idő szerint este kilenckor) nyilvánosságra hozott exit poll eredmények tanúsága szerint a Likud megnyerte a keddi izraeli parlamenti választásokat, a kissé korai elutasítás pedig azoknak a hangoknak szólt, amelyek szerint a kormánypártnak a második helyre szorult baloldali Cionista Unióval, a Jichák Herzog és Cipi Livni vezette pártszövetséggel kellene koalícióra lépnie a stabil kormányzás érdekében.

Az előrejelzések szerint a Likud 28, a Cionista Unió eggyel kevesebb, 27 mandátumot szerzett kedden a 120 fős törvényhozásban, a knesszetben. A 2-es csatorna közlése szerint harmadik helyre az Egyesült Arab Lista futott be, amelynek ezután 13 képviselője lehet a törvényhozásban, a negyedik Jair Lapid pártja, a Jes Atid lett tíz mandátummal. Móse Kahlon pártja, a Kulanu az ötödik helyen végzett tíz mandátummal, a Naftali Bennett gazdasági miniszter fémjelezte Habajit Hajehudi nyolc, a szefárd vallásos Sasz hét, az Egyesült Tóra 6, a liberális Merec és a szélsőjobboldali Jiszrael Bejtenu öt-öt mandátumot szerzett. A részvételi arány 71,8 százalék volt.

A kormányalakításra Netanjahunak van nagyobb esélye
Baz Ratner / Reuters

A 10-es csatorna párhuzamos exit pollja szerint a Likud és a Cionista Unió is 27-27 képviselőt küldhet a törvényhozásba. Reuven Rivlin államfő úgy nyilatkozott, nemzeti egységkormányt szeretne látni Izrael élén. Bár Rivlin ezt állítólag azonnal tudatta a politikai elit képviselőivel is, Netanjahu és az eddig is koalíciós partner Bennett az exit pollok közzététele után bejelentette, elkezdték a tárgyalásokat egy új Netanjahu-kormány megalakításáról, amelybe bevennék a Kulanut is. A pártelnök Kahlon szülővárosában, a jellegzetes kibucnak számító Givat Olgában főleg szegény észak-afrikai, etióp és orosz anyanyelvű bevándorlók laknak. Ők eddig egységesen a Likudra avagy a Saszra szavaztak.

 

A Háárec politikai elemzője, Hemi Salev szerint Izrael leendő kormányának a sorsa Kahlon kezében van, aki nélkül egyéb híján  Herzog és Netanjahu is egymásra van utalva. Kahlont kedden nemcsak Netanjahu, hanem Herzog is felhívta már. A megkeresésekről azt mondta, megvárja a végeredményt, mielőtt igent mondana bármiféle koalíciós részvételre. Netanjahu és Herzog csábítgatja a Saszt is, amelynek az elnöke, Arjeh Deri jelezte, mindkettejükkel találkozik holnap. Herzog – írja a Háárec – a maga részéről bárkivel hajlandó tárgyalni egy olyan kormányról, amelyben Netanjahu és Bennett nincs benne.

Kedd este Netanjahu egyébként tett egy udvariatlanul sietős győzelmi bejelentést, amelyben a miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a Likudnak az előrejelzésekre rácáfoló nagy győzelmet sikerült aratnia. A szivárgó hírek szerint a miniszterelnök mindegyik pártelnökkel beszélni akar a jobboldalon, Avigdor Lieberman külügyminiszter, a Jiszrael Bejtenu elnöke viszont sem neki, sem Herzognak nem veszi fel a telefont. Ha a jobboldali kormányalakítási tárgyalások sikerrel járnak, Netanjahu lehet Izrael leghosszabb ideig regnáló miniszterelnöke, de a Cionista Unió politikusai óvatosságra intettek a végeredmény nyilvánosságra hozásáig. A Háárec szerint a Likudban egyébként azt is rebesgetik, hogy Netanjahu drágán, de végül belemegy az egységkormányba Herzoggal és Livnivel úgy, hogy a miniszterelnöki posztot váltják egymás között.

„Bibi, Izrael királya!” – kiabálták a Likud-hívek a miniszterelnök udvariatlanul sietős győzelmi beszéde alatt
„Bibi, Izrael királya!” – kiabálták a Likud-hívek a miniszterelnök udvariatlanul sietős győzelmi bejelentése után
Amir Cohen / Reuters

A kormányalakítási lehetőségekről korábban megkérdeztük Amir Veresh jeruzsálemi jogászt, aki elmondta: arra számítanak, hogy a balközép most megelőzi Netanjahu pártját, a Likudot, de abban nem bízik, hogy az eredetileg munkapárti Herzognak sikerül majd összehoznia egy életképes koalíciót. Veresh kizártnak tartja, hogy az arab pártok közös listája kívülről támogatna egy balközép kormánykoalíciót, pedig sok a közös témájuk a baloldallal, elsősorban a társadalompolitikában. Az Egyesült Arab Lista vezetője, Ajman Odeh kedd este azt ígérte, mindent megtesz, hogy Netanjahut távol tartsa a hatalomtól.

Az izraeli araboknak kedden a 67-68 százaléka ment el szavazni. Két évvel ezelőtt az ő részvételi arányuk 54 százalék volt.

Bár Izraelben utoljára négy nappal egy-egy választás előtt lehet felmérést nyilvánosságra hozni a pártok népszerűségéről, a kampány az utolsó pillanatig folyt, Netanjahu, Herzog és Livni is tartott sajtótájékoztatót és megjelent televíziós műsorokban. A kedd egyik nagy botránya volt, hogy Netanjahu egyik sajtótájékoztatóját az országos választási bizottság letiltotta a televíziókból, ami után a miniszterelnök ki is fakadt, hogy az egyedüli, akit letiltanak, az ő. Az utolsó felmérések egyébként a Cionista Unió 2-4 mandátumos előnyét mutatták, amely Netanjahu egyik Facebook-bejegyzése szerint csak a „külföldi baloldali szervezetek" Izraelbe áramló pénzügyi támogatásának a műve.

Izrael alapítása óta huszadik parlamentjét választotta meg kedden a zsidó állam. Szavazati joggal minden 18 év feletti állampolgár rendelkezik, összesen 5,9 millió ember. Ők 26 egymással konkuráló országos pártlista közül választhattak egyet. A pártoknak vagy választási szövetségeknek első ízben kellett átugraniuk a 3,25 százalékos küszöböt – ez korábban mindössze 2 százalék volt. A leadott szavazatok alapján a helyi választási iroda kiszámolja, mennyi voks szükséges egy mandátumhoz, majd ez alapján kiosztja a helyeket. A pártlistán visszamaradó, képviselőre nem váltott szavazatokat átvezetik egy másik politikai formációnak, amennyiben erről a felek előzetes megegyezésre jutottak.

Herzog és Livni a választás éjszakáján
Ronen Zvulun / Reuters

Olyan még soha nem fordult elő, hogy egy párt megszerezze a képviselői helyek abszolút többségét, vagyis 61 mandátumot. Az izraeli államfő a választásokat követően annak a képviselőnek ad kormányalakítási megbízást, akinek a legnagyobb esélye van arra, hogy a tárgyalásokat követően a szükséges többséget megszerezze. Nem feltétlenül kell a kiválasztottnak a legtöbb szavazatot gyűjtött párt vezetőjének lennie, de az esetek döntő többségében a köztársasági elnök természetesen őt választja. A kijelölt politikusnak 28 napja van, hogy sikerrel járjon, ez a határidő azonban kitolható a 42. napig. Ezt követően a Knesszet egy másik tagja próbálkozhat 28 napig. A szabályok értelmében az államfő egységkormányra is javaslatot tehet, amely esetben ciklus közepén lecserélik a miniszterelnököt. A döntés azonban a pártoknál van. Eddig nem volt olyan választási eredmény, amely végén a felek nem hoztak tető alá egy működő koalíciót.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.