galéria megtekintése

Ilyen az élet Brazília legkeményebb börtöneiben

NOL
NOL

Pénz nélkül fekhelyre sem futja Brazília legkeményebb börtöneiben, és a heti verés is biztosra vehető, de ha valakinek van pénze, a saját ágyában alhat, sőt, a crackről vagy a fűről sem kell lemondania. A Human Rights Watch (HRW) bent járt a latin-amerikai ország egyik legzsúfoltabb börtönében, ahol nem az őrök, hanem a „kulcsfelelősök” diktálják a szabályokat.

A kelet-brazíliai Pernambuco az az állam, ahol az ember nem akar börtönbe jutni. Jogvédő szervezetek szerint itt a legnehezebb a túlélés, ám ennek esélyeit némileg javítja, ha valakinek van pénze. Cesar Munoz, a HRW kutatója többször is járt a börtönökben, ahol egy fekhely 530 dollárba (közel 150 ezer forintba) kerül. Ha nincs ennyi kéznél, be lehet szállni a versenybe az „ingyenes” helyekért a padlón.

Bandaháborúban megsebesült rab a Pedrinhas börtönben: több mint kakaskodás
Bandaháborúban megsebesült rab a Pedrinhas börtönben: több mint kakaskodás
Reuters

A tehetősebbeknek nemcsak ágyra futja, de gond nélkül hozzá tudnak jutni a legtöbb droghoz, a marihuána és crack beszerzése nem probléma. A szegényebb függőknek sem kell azonban lemondaniuk a szerről: hitelre, kétszeres áron is be lehet vásárolni. Ám a pernambucói börtönökben érdemes spórolni a pénzzel, hiszen minden héten be kell fizetni az amúgy mindenkinek „kijáró" verés elkerüléséért járó adót.

 

Hogy kinek a kezében futnak össze a komplex pénzügyi tranzakciók? Pernambucóban a kulcsfelelős, az őrök bizalmi embere a cellák ura. Munoz szerint a kitüntetett rab valóban megkapja a kulcsokat, és minden ezzel járó hatalmat.

A kulcsfelelős egy kiskirály, s ennek megfelelően megvan a magánhadserege, amely elintézi a napi munkát: verést, zsarolást, kínzást. Nem ajánlatos rosszban lenni a kulcsok urával, mert a kiadós verésen túl azt is el tudja intézni, hogy az ember a büntetése jelentős részét magánzárkában töltse.

Kirabolt utasok, felgyújtott busz: ilyen egy átlagos hétköznap Natalban
Kirabolt utasok, felgyújtott busz: ilyen egy átlagos hétköznap Natalban
Leo Carioca / Reuters

Pernambuco ugyan az egyik legszélsőségesebb példa, Munoz szerint Brazília-szerte áldatlan körülmények uralkodnak a börtönökben:

egyes helyek 377 ezer rabot képesek befogadni, ehhez képest 607 ezer embert zsúfolnak be a cellákba.

Pernambuco számos börtönében – mintegy 60 százalékukban – sokuk ellen még vádat sem emeltek, csupán a tárgyalásra várnak. Munoz szerint azonban a körülmények nem csupán emberi jogi aggályokat vetnek fel, hanem biztonságiakat és egészségügyieket is.

Mint a világ számos más országában, a kaotikus helyzet és a párhuzamos hierarchikus rendszer csak segíti a bűnözőket abban, hogy a börtönből is irányítsák a bűnszervezeteket, illetve gyakran ott alakulnak meg a később a rácsokon kívül is tovább létező gangek.

Börtöncsapat a San Pedro fegyházban: lemeccselik
Börtöncsapat a San Pedro fegyházban: lemeccselik
Daniel Rodrigo / Reuters

A HRW szakértője úgy véli, az egészségügyi kockázat is jelentős: 40-szer nagyobb az AIDS-esek, és 100-szor nagyobb a tuberkulózisban szenvedők aránya.

Nilson Francisco dos Santos és kutyája egy kertrecben tüntetett rabruhában ábrázolt politikusok képeivel a brazív legfelsőbb bíróság előtt. Dos Santos 900 kilométert tett meg kerékpárral, így követelve a korrupt politikusok bebörtönzését
Nilson Francisco dos Santos és kutyája egy ketrecben tüntetett rabruhában ábrázolt politikusok képeivel a brazil legfelsőbb bíróság előtt. Dos Santos 900 kilométert tett meg kerékpárral, így követelve a korrupt politikusok bebörtönzését
Ueslei Marcelino / Reuters

„Amikor beléptem egy cellába a Curado börtönben, hat cementágy jutott 60 férfira, s a földön annyi hely sem volt, hogy az ember ledőljön este aludni. Az izzadság, az ürülék és a penész bűze elviselhetetlen volt. A kulcsfelelős mindössze heti egy-két órára engedte ki a rabokat a cellából” – mondta Munoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.