galéria megtekintése

Hazugsággal vádolják Tóásót

7 komment

NOL

A La Paz-i központi hatalommal szemben autonómiára törekvő bolíviai tartomány, Santa Cruz politikusai szerint a 2009-es kommandós akció túlélője csak megvásárolta a szabadságát azzal, hogy őket is bemártotta a az ügybe. Emberként viszont megértik a dolgot.

Pénteken fegyveres felkelésben való részvétel vádjával öt év tíz hónap szabadságvesztésre ítélték az úgynevezett terrorizmusper magyar és román állampolgársággal is rendelkező vádlottját, Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot. Ők ketten a túlélői a 2009. április 16-án a Las Americas szállodában végrehajtott rendőrségi kommandós akciónak, amelyben életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer.

Tadic és Tóásó az ítélethirdetés napján, pénteken La Pazban
Tadic és Tóásó az ítélethirdetés napján, pénteken La Pazban
Stringer / Reuters

Evo Morales, Bolívia első indián államfője még aznap bejelentette, hogy „a külföldi zsoldosok” Santa Cruz tartomány elszakadáspárti politikusainak a meghívására érkeztek, és központi hatalom képviselőit, köztük magát, az elnököt akarták meggyilkolni. A nyomozás során Tóásó és Tadic mellett további 37 Santa Cruz-i közéleti személyiséget is megvádoltak, akik közül 18-an külföldre szöktek. Indult egy második per is, amelyben más politikusokat gyanúsítottak meg.

 

A csaknem hat éve húzódó első perben váratlan fordulatot az hozott, hogy az ügy kezdeti koronatanúja, majd vádlottá vált Ignácio Vargas Villa, alias El Viejo (az Öreg), Rózsa Flores alkalmi gépkocsivezetője megromlott egészségi állapotára hivatkozva a közelmúltban gyorsított eljárást kért. A vádalku jellegű eljárásban nyolc év börtönt kapott, miután elismerte részvételét a terrorizmusban és a fegyveres felkelésben.

Ugyanezt a gyorsított ítélethozatalt választotta Jan Kudelka, aki a vád szerint a szeparatista mozgalmat támogató, a vádeljárás elől külföldre szökött Branko Marinkovic megbízásából pénzt adott Rózsa Floresnek. Kudelkát hat év és kilenc hónap börtönre ítélték. Ugyancsak múlt pénteken került sor Tóásóra és Tadicra, akik ugyanannyi büntetést kaptak, mint amennyit eddig előzetesben letöltöttek, tehát öt évet és tíz hónapot.

A bolíviai sajtó vádalkut említ, aminek alátámasztására szó szerinti idézetekben számolt be arról, hogy mindketten Rubén Costast, Santa Cruz tartomány akkori kormányzóját nevezték meg felelősként a Rózsa Flores féle csoport Bolíviába hívásáért. - Elérkezett a pillanat, hogy a dolgok ismertté váljanak. A kormányzó hozatott ide minket, az ügyben voltak persze más szereplők – mondta Tadic, ítélethirdetés után a sajtó képviselőinek még hozzátette, hogy Santa Cruz akkori kormányzójának, Rubén Costasnak a szintén külföldre szökött fivére fogadta fel őket. Tóásó a maga részéről azt vallotta, hogy Rózsa Flores találkozott a kormányzóval, akitől akkor írásos megbízást is kaptak.

Costas nem szerepel az első per vádlottjai között, de a per két ügyésze, Marco Rodríguez úgy foglalt állást, hogy Tóásóék vallomása alapján „meg kell fontolni" a vizsgálatot ellene.

Furcsa véletlen, hogy Morales éppen pénteken ment Santa Cruzba egyeztetni a márciusi helyhatósági választásokról a kormányzó Mozgalom a Szocializmusért (MAS) helyi jelöltjeivel. Abban már nincs meglepő, hogy röviden kommentálta a per fejleményeit is. Mint mondta, az autonómia biztosított, ám egyes csoportok az autonómiát összetévesztették az önállósodással, és terveket szőttek a hadsereg megtámadására. „Ha én lennék az ország főügyésze, elítélném őket" – mondta.

Costas most egyébként kampányol, hogy a március végi tartományi választásokon újra kormányzó lehessen. Szombaton azt mondta, hogy Tóásó és Tadic „megvásárolta a szabadságát" azzal, hogy őt vádolta Rózsa Flores Bolíviába hívásával. „Sajnálom, hogy ennyire becstelen módon kellett elnyerniük szabadságukat csaknem hat év után, ám emberként megértem őket" – fogalmazott a politikus. A kormányzójelölt arra is utalt, hogy az ügyészség

hat éve próbálja már belekeverni az ügybe, ám bizonyítékot eddig nem találtak ellene.

Ügyvédeire bízza, hogy képviseljék ártatlanságát, mert neki most a választási kampányra kell összpontosítania, a kormányt ugyanis szavazatokkal, és nem „hazug" jogi procedúrákkal lehet megdönteni.

Santa Cruz jelenlegi kormányzója, Ruth Lozada, aki a második per egyik vádlottja, szintén mentegette Tóásóékat. Mondván nem lehet bírálni, amit tettek, mert cserében szabadulást kapnak, miközben a bolíviai börtönökben éveket eltölteni „nagyon kemény tapasztalat lehet". Az viszont – idézte a politikust az El Deber – elfogadhatatlan, hogy a kényszervallomások alapján a kormány több mint öt éven át az ügyben követett, a jogot felrúgó magatartása törvénnyé váljon. Lozada szerint az ügy nyilvánvalóan a közelgő helyhatósági választásokra is hatással lehet, „új üldöztetésre” kell felkészülni, hiszen Santa Cruzban a központi kormánypárt hivatalos jelöltjeinek nincs esélye a győzelemre.

Oscar Ortiz ellenzéki szenátor eközben azt hangsúlyozta, hogy az egész ügy nem szól másról, mint az ellenzéki vezetők, elsősorban Costas befeketítéséről. A vádak hamisak, és olyan emberek fogalmazták meg őket, akiket kényszerítettek erre, cserébe azért, hogy visszanyerjék szabadságukat. A Bizottság Santa Cruzért elnöke, Fernando Castedo szerint az egész ügyet a kezdetektől Morales kormányzata manipulálta azzal a céllal, hogy elítéltesse a tartomány autonomista mozgalmának a vezetőit.

Szombaton Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter utasította Magyarország Bolíviába is akkreditált Buenos Aires-i nagykövetét, hogy segítse Tóásó hazatérését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.