Tóásó kiszabadult

A Rózsa Flores-ügy vádlottját pénteken egy vádalku keretében öt év tíz hónap börtönre ítélték fegyveres felkelés miatt. Mivel ezt már leülte, kiengedik a börtönből Bolíviában.

Fegyveres felkelés miatt öt év tíz hónap börtönre ítélték pénteken La Pazban Tóásó Elődöt. A vádalku keretében született ítélet azt jelenti, hogy a bolíviai terrorizmusper magyar vádlottja szabadon távozhat a bolíviai börtönből, ahol 2009. április 16. óta a több társa – Rózsa Flores Eduardo, az ír Michael Martin Dwyer és a hozzá hasonlóan erdélyi Magyarosi Árpád – halálával végződött kommandós akció óta ül. Tóásónak a kommandós akciót vele túlélő társa, Mario Tadic szintén öt év tíz hónapot kapott. A vádalku keretében mind a ketten bűnösnek vallották magukat. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek helye nincs – idézi a La Razón Ramiro Guerrero ügyészt.

Az El Deber írja, hogy a vádalku keretében Tóásó és Tadic is elismerte, hogy találkoztak Rubén Costasszal, az Evo Morales elnök vezette központi hatalommal szemben autonómiára törekvő Santa Cruz tartomány kormányzójával, Tadic vallomása szerint Rózsa Florest a Costas mögött álló autonomista szervezet hívta Bolíviába. Tóásó ehhez a maga részéről annyit tett hozzá, hogy megtévesztő ígéretekkel csalták őket a dél-amerikai országba, és azért ismerték el a bűnösségüket, hogy korábban szabadulhassanak. A még rács mögött töltendő napokat a La Paz-i San Pedro börtönben húzzák ki.

Tóásó 2011-ben a vádlottak padján. A szabadulásért kötött vádalkut
Tóásó 2011-ben a vádlottak padján. A szabadulásért kötött vádalkut
Nano Cartagena / MTI/AP

Tóásóék előtt pénteken a terrorizmusperben hat év kilenc hónapra ítéltek egy Jan Kudelka nevű férfit is, aki finanszírozta Rózsa Floresék útját és tevékenységét Bolíviában. Az ehhez szükséges pénz a bolíviai ügyészség szerint a Costas-féle autonomista szervezet vezéralakjától, a Bolíviából elmenekült Branko Marinkovictól származott.

A szerteágazó ügyben – amelynek összesen 38 vádlottja van – egy hete nyolc évre ítélték a koronatanúból vádlottá vált Ignacio Villa Vargast, alias El Viejót, aki azt állítja, hogy az egész ügyet valójában a belügyminisztérium manipulálta, az ő feladata pedig az volt, hogy minél több Santa Cruz-i autonomistát belekeverjen egy állítólagos államellenes összeesküvésbe.

Egy tavalyelőtti hír szerint a kettős, román és magyar állampolgár Tóásó megnősült a börtönben, egy jobboldali bolíviai politikus, volt miniszter, Guillermo Fortún lányát, María Elenát vette el feleségül két év udvarlás után még 2012 novemberében La Pazban. Akkor találkoztak, amikor a nő a pénzügyi csalás vádja miatt büntetését töltő apját látogatta meg a San Pedróban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.