galéria megtekintése

Hatalmas merényletsorozat Indonézia fővárosában

4 komment

NOL

Jakarta belvárosát több detonáció rázta meg. Egy pokolgép az ENSZ-székház előtt robbant. Eddig hét halottról tudni. 

Merényletsorozatot hajtottak végre Indonézia fővárosában, Jakartában helyi idő szerint csütörtök délelőtt. A belvárost gyors egymásutánban több detonáció rázta meg – egy pokolgépet az ENSZ helyi székháza előtt hoztak működésbe –, aztán a terroristák és a hatalmas erőkkel kivezényelt biztonságiak közötti tűzpárbaj hangját is lehetett hallani.

A kommandósok a robbantás után lezárták a környéket
Darren Whiteside / Reuters

Három öngyilkos merénylő – írja az AP – a Sarinah bevásárlóközpont mellett lévő Starbucks kávézóban robbantotta fel magát. A támadás ezzel nem ért véget, az első detonáció után másfél órával is dördültek lövések. A hírek hat terroristáról szóltak, akik bevetették magukat a Starbucks melletti épületbe, a Jalan Thamrin úton fekvő Cakrawalába. Hatósági közlések szerint több terrorista is motorkerékpáron érkezett, gránátokkal vadászva a járókelőkre és a kivezényelt biztonságiakra is. A Metro TV úgy értesült, hogy a merényletsorozatban összesen 14 támadó vett részt.

 

A bevásárlóközpont környékét lezárták, felette rendőrségi helikopterek köröztek. Jakartának ebben a negyedében fekszik az ENSZ helyi székháza, a jegybank épülete, luxusszállodák és több nagykövetség – köztük a francia – is. A környékbeli épületeket evakuálták. Meg nem erősített információk szerint a Starbucks elleni merényletben életét vesztette az ENSZ egyik munkatársa is, az ENSZ-székházban pedig súlyosan megsérült vagy meghalt valaki. 

Sokáig nem lehetett tudni, hogy a merényletsorozatnak hány áldozata van. A legfrissebb hírek szerint heten haltak meg, és többen megsérültek, legalábbis Muhammad Iqbal jakartai rendőrségi szóvivő ezt közölte. A sérültek között van holland állampolgár is. A holland külügyminisztérium szóvivője szerint egy holland állampolgár megsérült, korábban azonban még két sérültről számoltak be a helyszíni tudósítások. A magyar nagykövetség nem tud magyar áldozatokról.

A kommandósok két terroristával végeztek, az azonban, hogy a másik három hogyan halt meg, egyelőre nem tisztázott.

Jewel Topsfield, a Sydney Morning Herald újságírója hét detonációról számolt be, amelyből kettő öngyilkos merénylet volt. Anton Charliyan, az országos rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, hogy a szunnita szélsőséges terrorszervezetnek, az Iszlám Államnak köze van merényletsorozathoz, de ezt később a Reuters kérdésére az indonéz hírszerzés cáfolta. A merényletsorozattal kapcsolatban hat embert őrizetbe vettek.

Az indonéziai média a már említett hét robbantáson kívül még három detonációról adott hírt Cikni, Silpi és Kuningan negyedből, a török és a pakisztáni nagykövetség környékéről.

Az AP írja, hogy felrobbant egy Starbucks melletti másik kávézó is, pillanatokkal azután, hogy a terrorelhárítás 25 kommandósa behatolt az épületbe. Ezt a detonációt hallva több rendőr és mentő kezdett el rohanni a kávézó felé. Hogy mi lett a behatoló 25 kommandós sorsa, arról egyelőre senki nem mondott semmit.

Jeremy Douglas, az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) a regionális képviselője a Twitteren azt írja, hogy az egyik öngyilkos merénylő mindössze száz méterre robbantotta fel magát az ő irodájától. Az ENSZ székházat lezárták. A világszervezet bent rekedt munkatársait felszólították, hogy maradjanak távol az ablakoktól.

Még mielőtt a Sarinah bevásárlóközpont környékén bujkáló terroristák elfogásáról vagy likvidálásáról bármit lehetett volna tudni, Joko Widodo elnök az állami televízióban mindenkit nyugalomra szólított fel, azt állítva, hogy a hatóságok az ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet. „Az államnak és a nemzetnek nem szabad félnie és veszítenie a terrorizmussal szemben – hangoztatta a politikus. Widodo a nyugat-jávai Cirebon városában tett hivatalos látogatását megszakítva nemsokára visszatér a fővárosba.

A jakartai rendőrség szóvivője, Muhammad Iqbal ezredes nem sokkal később megerősítette az elnök szavait, azt mondta: "Úgy gondoljuk, hogy nincs több merénylő a Sarinah körül. Irányításunk alatt tartjuk a dolgokat" - biztosított a Iqbal. Elmondta, hogy két merénylővel a rendőrök végeztek a támadások közben, arra azonban nem tért ki, hogy a másik három támadó hogy halt meg. Arról is tájékoztatott, hogy a támadókon kívül két ember vesztette életét a támadásban a Sarinah bevásárlóközpont környékén.

Az AP hírügynökség szerint az indonéz rendőrség bejelentette, hogy az akció befejeződött. Azt azonban továbbra sem tudni, hogy a Sarinah körzetén kívül vannak-e még merénylők.

Fedezékből lesik a terroristákat
Beawiharta / Reuters

Jeremy Douglas a Twitteren arról számolt be, hogy feloldják az ENSZ-székház lezárását és a bent rekedt dolgozók kis csoportokban elhagyhatják az épületet. Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának regionális képviselője a CNN-nek mesélt a támadásról. Douglas hat robbanást hallott, az elsőt még akkor, amikor autójával megérkezett az ENSZ-székházhoz. A detonációkat pedig lövöldözés követte.

„Ahogy kiszálltunk az autóból hirtelen egy bomba robbant. Egy elég méretes darab, viszonylag közel. Ekkor jöttünk rá, hogy valami baj van. Besiettünk az épületbe. Néhány perccel később, mikor a liftre vártunk, hogy feljussunk a 10. emeleti irodánkba, egy harmadik bomba robbant. Ekkor már tudtuk, hogy nagy baj van. Beértünk az irodánkba és ekkor hallottuk a negyedik, ötödik és hatodik robbanást, aztán pedig a lövéseket és a tűzharcot.”

Indonézia – a világ legnagyobb muzulmán országa – fokozott terrorkészültségben él azóta, hogy kiderült, a hatóságok egy nagyszabású merényletsorozatot hiúsítottak meg kormányzati tisztségviselők és diplomaták ellen. Decemberben az Iszlám Állam kilenc feltételezett tagját vették őrizetbe Jakartában azzal a váddal, hogy merényletre – saját szóhasználatukkal koncertre – készültek a fővárosban. Szilveszterkor országszerte 150 ezer katona és rendőr vigyázott a középületek és a repülőterek biztonságára – köztük kilencezren Bali szigetén, ahol iszlamista szélsőségesek 2002-ben Indonézia történetének eddigi legnagyobb, 202 halálos áldozatot követelő merényletét hajtották végre. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.